Hozzávalók
-
1 gumó Csicsóka
-
Egy kevéske Extraszűz olívaolaj
-
Ízlés szerint MálnaecetSzűretlen almaecettel helyettesíthető-
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
egy pici frissen őrölt Tarkabors
Leírás
Ennek a salátának csak a neve különleges – valószínű amiatt, mert nem sokan ismerik és fogyasztják a csicsókát. Pedig maga a növény olyan, mint a gaz, nagyon igénytelen, és rohamosan szaporodik. Régen a szegények krumplijának hívták. Ráadásul rendkívül egészséges. Igen magas a polifruktozán inulin tartalma, amely meghaladja a 20%-ot is! Ennek az a fő élettani jelentősége, hogy az inulin 96%-a gyümölcscukorrá alakul anélkül, hogy az átalakuláshoz inzulint igényelne, azaz kiváló tápanyag a cukorbetegeknek és az inzulin problémával küszködőknek.
Ezen felül még jópár előnyös és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik:
- megakadályozza a székrekedés kialakulását
- erőteljes béltisztító hatással bír
- rendkívül magas a kálium, kálcium, magnézium, cink és foszfor tartalma
- karotinoid vegyületekben (főleg béta-karotinban), B-vitaminokban és C-vitaminban igen gazdag
- létfontosságú aminosavak tárháza található meg benne: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin
- hatékony „fogyasztószer”, azaz segít beállítani az ideális testsúlyt
Az alapreceptet variálhatjuk olyan bélbarát és emésztést segítő összetevőkkel, mint például:
- alma
- édeskömény
- ananász
Ezekből fele annyit érdemes hozzátenni, mint a csicsókából.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Körömkefével vagy dörzsis szivaccsal jól mossuk meg a csicsókát. Hámozni nem szabad, mint a krumplit, mert akkor csökken az értékes élettani hatása. |
2
Kész
|
Uborkagyalun reszeljük le szép vékony szeletekre, vagy használhatjuk a nagylukú reszelőt is. |
3
Kész
|