3 0
Komlós kovász mézzel – kenyérsütéshez

Ha már kenyeret sütsz, használj kovászt, és ne élesztőt!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

5 dkg Búzakorpa
5 dkg teljeskiőrlésű Tönkölyliszt
1 teáskanál őrölt Köménymag
1 evőkanál szárított, apróra tört Komlóvirág
1 evőkanál Méz
2,5 dl Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Komlós kovász mézzel – kenyérsütéshez

ami olyan speciális aromát ad a kenyérnek, amelyet semmilyen fűszerrel nem lehet pótolni

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Mindig is izgatott, hogy egyszer kipróbáljam a komlós kovászt, ami olyan speciális aromát ad a kenyérnek, amelyet semmilyen fűszerrel nem lehet pótolni. Mivel nagyon hőérzékeny, csak azóta merek nekiállni az elkészítésének, amióta lett egy olyan kenyérsütő gépem, amelyben  van kovászoló üzemmód is. Néhány sikertelen kísérlet után sikerült megalkotnom a tökéletes receptet.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Egy befőttesüvegben egy evőkanálnyi komlót leforrázunk 2,5 dl tisztított vízzel, lefedjük, mintha csak teát készítenénk, majd amikor már langyosra hűlt, akkor leszűrjük.

2
Kész

A leszűrt lébe belekeverjük a mézet, a köménnyel kevert lisztet és a korpát, majd 3 napig konyharuhával lefedve állandó meleg hőmérsékleten tartva (27-28°C) állni hagyjuk, miközben naponta kétszer megkeverjük. Ha kell, etethetjük is a kovászt még egy kis liszttel.
3 nap múlva akkor jó, ha savanykás, enyhe sörszagot áraszt, némi buborékképződéssel.

3
Kész

A kenyérsütéshez 2,5 dl-t veszünk el belőle 1 kg kenyérliszthez, a maradékot visszaszaporíthatjuk az eredeti mennyiségre egy kis liszt és komlótea hozzáadásával.
Ha újra felhabosodott, megerjedt, csavaros tetővel fedve a hűtőben tárolhatjuk a következő kenyérsütésig.
Aszalógépben kiszárítható, és akkor szárított por formájában tudjuk felhasználni.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
kenyerfuszer-keverek
előző
Antal Vali bevált kenyérfűszer keverékei
dios-repas-golyocskak-antalvali
következő
Diós-répás golyócskák
kenyerfuszer-keverek
előző
Antal Vali bevált kenyérfűszer keverékei
dios-repas-golyocskak-antalvali
következő
Diós-répás golyócskák

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Nagyon köszönöm a kovász receptet leírtam . csak komló hiányzik azt majd beszerzek.. és hurá. A túrógomboc tejfölös öntettel azt már kétszer készítettem nagyon jó és nagyon egyszerű . csak jó anyagok kellenek hozzá. ( tojás , túró tejföl.)

Hozzászólás Elküldése

tizenkettő + nyolc =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here