Hozzávalók
-
5 dkg Búzakorpa
-
5 dkg teljeskiőrlésű Tönkölyliszt
-
1 teáskanál őrölt Köménymag
-
1 evőkanál szárított, apróra tört Komlóvirág
-
1 evőkanál Méz
-
2,5 dl Tisztított víz
Leírás
Mindig is izgatott, hogy egyszer kipróbáljam a komlós kovászt, ami olyan speciális aromát ad a kenyérnek, amelyet semmilyen fűszerrel nem lehet pótolni. Mivel nagyon hőérzékeny, csak azóta merek nekiállni az elkészítésének, amióta lett egy olyan kenyérsütő gépem, amelyben van kovászoló üzemmód is. Néhány sikertelen kísérlet után sikerült megalkotnom a tökéletes receptet.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Egy befőttesüvegben egy evőkanálnyi komlót leforrázunk 2,5 dl tisztított vízzel, lefedjük, mintha csak teát készítenénk, majd amikor már langyosra hűlt, akkor leszűrjük. |
2
Kész
|
A leszűrt lébe belekeverjük a mézet, a köménnyel kevert lisztet és a korpát, majd 3 napig konyharuhával lefedve állandó meleg hőmérsékleten tartva (27-28°C) állni hagyjuk, miközben naponta kétszer megkeverjük. Ha kell, etethetjük is a kovászt még egy kis liszttel. |
3
Kész
|
A kenyérsütéshez 2,5 dl-t veszünk el belőle 1 kg kenyérliszthez, a maradékot visszaszaporíthatjuk az eredeti mennyiségre egy kis liszt és komlótea hozzáadásával. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Nagyon köszönöm a kovász receptet leírtam . csak komló hiányzik azt majd beszerzek.. és hurá. A túrógomboc tejfölös öntettel azt már kétszer készítettem nagyon jó és nagyon egyszerű . csak jó anyagok kellenek hozzá. ( tojás , túró tejföl.)
Hamarosan megosztom a vadkovász receptjét is!