7 0
Korhelyleves vöröslencséből – AntalVali-módra

Ez a kedvenc lencseételem. Újévkor nálunk szinte kötelező! Szerintem próbáld ki Te is! Nem bánod meg, mert isteni finom!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 ujjnyi szelet házi Füstöltszalonna Vegánok elhagyhatják, és az ízhatás miatt helyette a pirospaprikát cseréljék le őrölt füstöltpaprikára-
Egy kevés Libazsír Vegánoknak kókuszzsír
1 nagyobb fej Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 mokkáskanál Őrölt pirospaprika Vegánoknak, akik kihagyták a szalonnát, 1 mokkáskanál őrölt füstöltpaprika.
1 szál Sárgarépa
1 szál Fehérrépa
1 kicsi Zellergumó
1,5 dl házi Paradicsomlé
20 dkg Savanyúkáposzta
2 marék Vöröslencse
3 Babérlevél
1 teáskanál egész Tarkabors
Ízlés szerint Kakukkfű Én 1 mokkáskanállal szoktam beletenni
Ízlés szerint Borsikafű Én 1 mokkáskanállal szoktam beletenni
Ízlés szerint Köménymag Én 1 mokkáskanállal szoktam beletenni

Tápanyag információk

%
Fehérje
%
Zsír
%
Szénhidrát

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Korhelyleves vöröslencséből – AntalVali-módra

2in1 - nem csak tipikus újévi étel, hanem enyhülést hoz a másnapos háborgó gyomorra.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 35 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Nagyon szeretem a lencsekorhelyt minden formában. Új év lévén, nagy keletje van a korhelyleveseknek, de kevés az olyan recept az interneten, amely valóban jó alapanyagokból készül, és tényleg jótékonyan hat a korhely gyomorra. A legtöbb vacak műbeles virslikkel, gyorsérlelésű kolbászokkal, füstöt soha nem látott füstölthúsokkal vagy szalonnával készül, ecettel savanyított, és nem valódi savanyúkáposztából. Fűszerezésnek pedig pirosaranyat, ízbombákat, műanyag leveskockákat és hasonló ízfokozókkal és adalékokkal készült ételízesítőket javasolnak. De ha még egészséges és házi vagy bio minőségű húskészítmények felhasználásával készítenénk, akkor sem tenne jót a háborgó gyomornak a kolbász, csülök, oldalas, szalonna egyveleg. Igen ám, de az isteni korhelyleves ízt elég nehéz ezek nélkül produkálni. Én mégis megpróbáltam, és egész élethűre sikerült.

Házi szalonnát használtam hozzá, de húsmentesen étkezők, illetve vegánok kihagyhatják, és helyette használjanak zsíradékként kókuszzsírt, illetve a füstös íz reprodukálására füstölt fűszerpaprikát használjanak.

Kefír helyett diótejfölt használjanak a tejre érzékenyek, illetve a vegánok.

(Visited 2 249 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
5 perc

A házi füstöltszalonnát apró kockákra vágom, és egy kevés libazsíron lassú tűzre teszem pörcögni.

2
Kész
5 perc

Amíg a szalonna kipörcen, addig apróra vágok egy vöröshagymát, amit aztán megdinsztelek a szalonnazsíron egy kevéske tisztított vízzel. Ha már rózsaszínesen üveges a hagyma, akkor lehúzom a tűzről, és egy mokkáskanál pirospaprikát (vegánok füstöltpaprikát - mivel ők kihagyták a szalonnát) keverek hozzá.

3
Kész
3 perc

Hozzáadom az egyforma apró kockákra vágott sárgarépát, zöldséget és zellergumót is, jól összekeverem, majd visszateszem a tűzre. Pár percig pirítom, és felöntöm a paradicsomlével.

4
Kész
2 perc

Ha egyszer összerottyant, akkor hozzáadom az átöblített savanyúkáposztát is, és felöntöm annyi tisztított vízzel, hogy jó bőven ellepje.

5
Kész
20 perc

Ha újra felforrt, akkor beleteszem az átmosott vöröslencsét, és belenyomom a fokhagymákat fokhagyma préssel.
Fűszerezem tarkaborssal, köménymaggal, babérlevéllel, kakukkfűvel, borsikafűvel, és felöntöm még egy kis vízzel. Ha elég sós a szalonna, akkor még sózni sem kell. Aki nem szalonnával készíti, hanem csak füstöltpaprikával adja meg az ízét, az viszont sózza!
Kb. újraforrástól számított 20 perc alatt készre fő.

6
Kész

Tálalás

Tejföllel, aludttejjel vagy kefirrel tálaljuk. Vegánok és tejérzékenyek fogyasszák önmagában - hisz úgy is isteni finom - vagy dúsítsák növényi tejszínnel.

7
Kész

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
lencsepastetom
előző
Lencsepástétom
Hagymas-babsalata
következő
Hagymás babsaláta
lencsepastetom
előző
Lencsepástétom
Hagymas-babsalata
következő
Hagymás babsaláta

Hozzászólás Elküldése

tizenhat − kilenc =

Fel a lap tetejére