Hozzávalók
-
1 ujjnyi szelet házi FüstöltszalonnaVegánok elhagyhatják, és az ízhatás miatt helyette a pirospaprikát cseréljék le őrölt füstöltpaprikára-
-
Egy kevés LibazsírVegánoknak kókuszzsír
-
1 nagyobb fej Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1 mokkáskanál Őrölt pirospaprikaVegánoknak, akik kihagyták a szalonnát, 1 mokkáskanál őrölt füstöltpaprika.
-
1 szál Sárgarépa
-
1 szál Fehérrépa
-
1 kicsi Zellergumó
-
1,5 dl házi Paradicsomlé
-
20 dkg Savanyúkáposzta
-
2 marék Vöröslencse
-
3 Babérlevél
-
1 teáskanál egész Tarkabors
-
Ízlés szerint KakukkfűÉn 1 mokkáskanállal szoktam beletenni
-
Ízlés szerint BorsikafűÉn 1 mokkáskanállal szoktam beletenni
-
Ízlés szerint KöménymagÉn 1 mokkáskanállal szoktam beletenni
Leírás
Nagyon szeretem a lencsekorhelyt minden formában. Új év lévén, nagy keletje van a korhelyleveseknek, de kevés az olyan recept az interneten, amely valóban jó alapanyagokból készül, és tényleg jótékonyan hat a korhely gyomorra. A legtöbb vacak műbeles virslikkel, gyorsérlelésű kolbászokkal, füstöt soha nem látott füstölthúsokkal vagy szalonnával készül, ecettel savanyított, és nem valódi savanyúkáposztából. Fűszerezésnek pedig pirosaranyat, ízbombákat, műanyag leveskockákat és hasonló ízfokozókkal és adalékokkal készült ételízesítőket javasolnak. De ha még egészséges és házi vagy bio minőségű húskészítmények felhasználásával készítenénk, akkor sem tenne jót a háborgó gyomornak a kolbász, csülök, oldalas, szalonna egyveleg. Igen ám, de az isteni korhelyleves ízt elég nehéz ezek nélkül produkálni. Én mégis megpróbáltam, és egész élethűre sikerült.
Házi szalonnát használtam hozzá, de húsmentesen étkezők, illetve vegánok kihagyhatják, és helyette használjanak zsíradékként kókuszzsírt, illetve a füstös íz reprodukálására füstölt fűszerpaprikát használjanak.
Kefír helyett diótejfölt használjanak a tejre érzékenyek, illetve a vegánok.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
5 perc
|
|
2
Kész
5 perc
|
Amíg a szalonna kipörcen, addig apróra vágok egy vöröshagymát, amit aztán megdinsztelek a szalonnazsíron egy kevéske tisztított vízzel. Ha már rózsaszínesen üveges a hagyma, akkor lehúzom a tűzről, és egy mokkáskanál pirospaprikát (vegánok füstöltpaprikát - mivel ők kihagyták a szalonnát) keverek hozzá. |
3
Kész
3 perc
|
|
4
Kész
2 perc
|
Ha egyszer összerottyant, akkor hozzáadom az átöblített savanyúkáposztát is, és felöntöm annyi tisztított vízzel, hogy jó bőven ellepje. |
5
Kész
20 perc
|
Ha újra felforrt, akkor beleteszem az átmosott vöröslencsét, és belenyomom a fokhagymákat fokhagyma préssel. |
6
Kész
|
TálalásTejföllel, aludttejjel vagy kefirrel tálaljuk. Vegánok és tejérzékenyek fogyasszák önmagában - hisz úgy is isteni finom - vagy dúsítsák növényi tejszínnel. |
7
Kész
|