5 0
Sütőtökös tepsiskrumpli – köménnyel és rozmaringgal

Olcsó, de rendkívül tetszetős és finom fogás, amelynek sülés közben olyan illata van, hogy nem lehet neki ellenállni. Sőt egy kis trükkel percek alatt bébiétellé alakítható. Szerintem vacsorára még elkészül!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
6 szem közepes nagyságú Burgonya
1/2 kanadai sütőtök Sütőtök vagy egy egész kisebb
1 nagyobb Cékla Elhagyható, csak akkor egy céklányival több krumplit használjunk.
1 nagyobb Vöröshagyma
6 gerezd Fokhagyma
1 szál Póréhagyma
Extraszűz olívaolaj Húsevőknek szallonazsír vagy kacsazsír
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
Jó sok őrölt Köménymag
pár szál Rozmaring Én szeretem, ha sok van rajta.
Ízlés szerint Kurkuma Elhagyható, én nagyon szeretem az ízét, de tudom, ezzel nincs mindenki így

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Sütőtökös tepsiskrumpli – köménnyel és rozmaringgal

Igazi illatos finomság hideg téli estékre, ami bébiételként is működik

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 80 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ezt a receptet is a „kényszer” szülte, ugyanis évekkel ezelőtt egy szép későőszi napon, amikor vendégeket vártam – és mindenszentek lévén minden bolt zárva volt – rájöttem, hogy nincs elég krumpli a körethez. Viszont volt egy szép nagy sütőtököm… A többit sejtheted! Delírium, alkotás, komponálás, és ez lett belőle. Aztán egy alkalommal, amikor nem csak a krumpli volt kevés, hanem a sütőtök is, elkészítettem ennek a receptnek a céklás változatát is, ami annyiban különbözik az eredetitől, hogy a krumplik mellé bedugtam a sütőbe egy kisebb céklát is, minden egyéb mást ugyanúgy csináltam.

Azt szeretem a legjobban ezekben a tepsis finomságokban, hogy nem csak különleges köretként, hanem egytálételként is megállják a helyüket. Nálunk vacsorára sokszor van ilyen egyszerű és olcsó tepsis étel, főleg télen, amikor szezonja van a gyökérzöldségeknek.

Ha végeredményt egy kis rizstejjel vagy rizstejszínnel pürésítjük, akkor nagyon finom bébiétel lesz belőle, ami rendkívül tápláló, tele van A-vitaminnal, ásványi anyagokkal, és értékes antioxidánsokkal. A fűszerek miatt 14 hónapos kortól adható. Így nem kell a babának külön főzni, ha a család nagyjának ez van vacsorára vagy az ebédhez köretnek. Diszkrétebben fűszerezve bátran adhatjuk fiatalabb babáknak is.

Antal Vali

(Visited 2 508 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
40-50 perc

Elősütés

A még hideg sütőbe rakjuk a megmosott céklát, majd bekapcsoljuk, és 180°C-ra állítva kb. 20-25 percig sütjük. Utána dobjuk be mellé a sütőbe a krumplikat, amelyeket szintén héjastól fogunk elősütni újabb 20-25 percig. Nagyon ügyeljünk arra, hogy nehogy készre süssük a krumplit, lessük folyamatosan. Akkor jó, ha félkemény, amire még pont azt mondanánk, hogy sületlen. Ha elérik a krumplik ezt a félig sült állapotot, akkor a céklával együtt kivesszük őket a sütőből, és félretesszük hűlni.

2
Kész

Többi hozzávaló előkészítése

Amíg a krumplik és a cékla teszi a dolgát a melegben, addig hámozzuk meg a sütőtököt (nem lesz könnyű!), kaparjuk ki a magos részét, és vágjuk kb. 2x2 centis kockákra.
A hagymát is hasonló méretűre kockázzuk, a pórét felkarikázzuk, és összekeverjük a sütőtökkel.

3
Kész

Az időközben sületlenre sült céklát és a krumplikat is meghámozzuk, és a sütőtökkel azonos méretű kockákra vágjuk. Összevegyítjük a hagymás sütőtökkel, és belehalmozzuk egy tepsibe.

4
Kész

Sütés

Jól megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, a fűszerekkel, és egy kevés olajat locsolunk rá. Alaposan összeforgatjuk az egészet, hogy a fűszerek és az olaj jól átjárja a sütnivalókat. (Húsevők borítsák be szalonnaszeletekkel a tetejét, vagy kockázzanak bele nagyon apróra vágott szalonnát..)

5
Kész
25 perc

És már dughatjuk is a sütőbe cirka újabb 20-25 percre. Pont addig kell csak sütni, amíg a tök éppenhogy csak megpuhul. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt képes krémesre szétesni, ami nem azt jelenti, hogy úgy nem finom, csak kevésbé esztétikus a kinézete, mintha egyben marad, és sárga-narancssárga kockák mosolyognak ránk a tányérról.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

Sajátságos szín- és ízvilágával egy rendkívül könnyed és egészséges étel.
Látványnak is lélekgyönyörködtető.
:)

szarito-cinkpaszta
előző
Szárító cinkpaszta herpeszre és pattanásokra
kiralysagos-sutotokos-teszta
következő
Királyságos sütőtökös tészta
szarito-cinkpaszta
előző
Szárító cinkpaszta herpeszre és pattanásokra
kiralysagos-sutotokos-teszta
következő
Királyságos sütőtökös tészta

Hozzászólás Elküldése

5 × 5 =

Fel a lap tetejére