Hozzávalók
-
6 szem közepes nagyságú Burgonya
-
1/2 kanadai sütőtök Sütőtökvagy egy egész kisebb
-
1 nagyobb CéklaElhagyható, csak akkor egy céklányival több krumplit használjunk.
-
1 nagyobb Vöröshagyma
-
6 gerezd Fokhagyma
-
1 szál Póréhagyma
-
Extraszűz olívaolajHúsevőknek szallonazsír vagy kacsazsír
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
-
Jó sok őrölt Köménymag
-
pár szál RozmaringÉn szeretem, ha sok van rajta.
-
Ízlés szerint KurkumaElhagyható, én nagyon szeretem az ízét, de tudom, ezzel nincs mindenki így
Leírás
Ezt a receptet is a „kényszer” szülte, ugyanis évekkel ezelőtt egy szép későőszi napon, amikor vendégeket vártam – és mindenszentek lévén minden bolt zárva volt – rájöttem, hogy nincs elég krumpli a körethez. Viszont volt egy szép nagy sütőtököm… A többit sejtheted! Delírium, alkotás, komponálás, és ez lett belőle. Aztán egy alkalommal, amikor nem csak a krumpli volt kevés, hanem a sütőtök is, elkészítettem ennek a receptnek a céklás változatát is, ami annyiban különbözik az eredetitől, hogy a krumplik mellé bedugtam a sütőbe egy kisebb céklát is, minden egyéb mást ugyanúgy csináltam.
Azt szeretem a legjobban ezekben a tepsis finomságokban, hogy nem csak különleges köretként, hanem egytálételként is megállják a helyüket. Nálunk vacsorára sokszor van ilyen egyszerű és olcsó tepsis étel, főleg télen, amikor szezonja van a gyökérzöldségeknek.
Ha végeredményt egy kis rizstejjel vagy rizstejszínnel pürésítjük, akkor nagyon finom bébiétel lesz belőle, ami rendkívül tápláló, tele van A-vitaminnal, ásványi anyagokkal, és értékes antioxidánsokkal. A fűszerek miatt 14 hónapos kortól adható. Így nem kell a babának külön főzni, ha a család nagyjának ez van vacsorára vagy az ebédhez köretnek. Diszkrétebben fűszerezve bátran adhatjuk fiatalabb babáknak is.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
40-50 perc
|
ElősütésA még hideg sütőbe rakjuk a megmosott céklát, majd bekapcsoljuk, és 180°C-ra állítva kb. 20-25 percig sütjük. Utána dobjuk be mellé a sütőbe a krumplikat, amelyeket szintén héjastól fogunk elősütni újabb 20-25 percig. Nagyon ügyeljünk arra, hogy nehogy készre süssük a krumplit, lessük folyamatosan. Akkor jó, ha félkemény, amire még pont azt mondanánk, hogy sületlen. Ha elérik a krumplik ezt a félig sült állapotot, akkor a céklával együtt kivesszük őket a sütőből, és félretesszük hűlni. |
2
Kész
|
Többi hozzávaló előkészítéseAmíg a krumplik és a cékla teszi a dolgát a melegben, addig hámozzuk meg a sütőtököt (nem lesz könnyű!), kaparjuk ki a magos részét, és vágjuk kb. 2x2 centis kockákra. |
3
Kész
|
Az időközben sületlenre sült céklát és a krumplikat is meghámozzuk, és a sütőtökkel azonos méretű kockákra vágjuk. Összevegyítjük a hagymás sütőtökkel, és belehalmozzuk egy tepsibe. |
4
Kész
|
SütésJól megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, a fűszerekkel, és egy kevés olajat locsolunk rá. Alaposan összeforgatjuk az egészet, hogy a fűszerek és az olaj jól átjárja a sütnivalókat. (Húsevők borítsák be szalonnaszeletekkel a tetejét, vagy kockázzanak bele nagyon apróra vágott szalonnát..) |
5
Kész
25 perc
|
És már dughatjuk is a sütőbe cirka újabb 20-25 percre. Pont addig kell csak sütni, amíg a tök éppenhogy csak megpuhul. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt képes krémesre szétesni, ami nem azt jelenti, hogy úgy nem finom, csak kevésbé esztétikus a kinézete, mintha egyben marad, és sárga-narancssárga kockák mosolyognak ránk a tányérról. |