Hozzávalók
-
1 csésze Kesudió
-
1/3 csésze Dióbél
-
2 csésze Tisztított víz
-
1 evőkanál hidegen sajtolt DióolajHa nincs, akkor olívaolajjal helyettesíthető.
-
1 csipet Himalaya só
Leírás
Sokan nem is tudják, hogy a „tej nélküli tejek” mintájára különböző olajosmagvakból milyen kiváló „vegitejföl” készíthető, amely nem csak magában finom, hanem bátran sűríthetünk vele főzeléket vagy levest is. Nekem a diótejföl az egyik kedvencem.
Kicsit csúnyább a színe, mint a valódi tejből készült tejfölnek, és az íze sem teljesen olyan, de érdemes kipróbálni, mert bizonyos ételek sokkal finomabbak vele, mint tejföllel. Például a Diós zellersalátám sokkal finomabb ezzel, mint a hagyományos tejtermékekkel.
Fogyasztása javasolt vegánoknak, tejcukor és tejfehérje érzékenyeknek, candida diétán lévőknek, és mivel egyáltalán nem tartalmaz kazeint, érdemes beiktatni a rákbetegek étrendjébe is. Kiváló kiegészítője lehet a böjtnek, illetve a méregtelenítéseknek is.
Ezt a „vegitejfölt” bármilyen olajos maggal érdemes kipróbálni, vagy a dió mellé lehet bele tenni azokból is.
Hűtőben hasonló ideig áll el, mint a tehéntejföl.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Előző este a magokat beáztatjuk a vízbe. |
2
Kész
|
Másnap botmixerrel összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat, majd sózzuk. |
3
Kész
|
További ízesétési lehetőségek:• habaráshoz barnarizs liszttel |