Hozzávalók
-
2 zsenge Zellergumó
-
1 nagyobb Csicsóka
-
1 kisebb savanykás AlmaStarkinggal nem jó!
-
1 marék DióbélHa előzőleg beáztatjuk egy éjszakára tisztított vízbe, majd kiszárítjuk, akkor sokkal enzimdúsabb és egészségesebb.
-
2 dl RizstejszínVagy vegitejföl. Aki fogyaszthat tejterméket, az használhat joghurtot vagy kefírt.
-
2-3 gerezd FokhagymaKi mennyire szereti a foghagymát.
-
1 csipet Himalaya sóNem kell bele több, mert a zeller önmagában is sós.
-
1 teáskanál Mézcukorbetegeknek és candidásoknak Okos Édes
Leírás
Kedvenc téli saláta alapanyagom a zeller. Lehet gumó vagy szár, imádom, mert nagyon változatosan lehet elkészíteni. Sokan nem is tudják, hogy nyersen is fogyasztható, ráadásul rendkívül egészséges, ásványi anyagokban gazdag, és kiváló immunerősítő.
Az alábbi recept fogyasztható nem csak salátaként, köretként, de nyersevők önálló fogásként is ehetik, hisz nagyon tápláló.
A hozzávalók élettani hatása:
- Zeller – a petrezselyemmel együtt azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. Legfontosabb hatóanyagai a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
- Csicsóka – magas inulin tartalma miatt kiváló bélflóra regeneráló prebiotikum, ami támogatja a hasnyálmirigyet, szabályozza a vércukorszintet, gazdag vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és cinkben. Nem elhanyagolható béta-karotin, B1- és B2-vitamin, niacin és C-vitamin tartalma sem. Az emésztőrendszer és a belek egyik legkiválóbb növényi gyógyszere.
- Alma – pektintartalmánál fogva nyugtatja a gyulladt beleket, enyhíti a fekélyek okozta tüneteket. Ennek a vízoldékony rostnak köszönhetően kíméletes béltisztító és bélnyálkahártya regeneráló, kiváló prebiotikum, amely segíti a hasznos baktériumok kolonizálódását a belekben.
- Dió – gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, ásványi anyagokban (Mg, K, Ca) és vitaminokban (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Jótékonyan hat az agyműködésre és a memóriára.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A zellert és az almát meghámozzuk, a csicsókát folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük drótszivaccsal vagy körömkefével, majd mindegyiket lereszeljük nagylukú reszelőn. |
2
Kész
|
A rizstejszínbe vagy a vegitejfölbe fokhagymanyomón belepréseljük a fokhagymákat, hozzáadjuk a sót és a mézet, és jól összekeverjük. |
3
Kész
|
A diót mozsárban megtörjük egy kicsit, de nem kell elporítani! |
4
Kész
|