Hozzávalók
-
1 teáskanál porított Jázminpakóca levél
-
3,6 dl KókusztejBármilyen egyéb növényi tejjel is elkészíthető
-
1 csipet Himalaya só
-
2 dl Kókuszkrém
-
4 dl Rizstejszín
-
2 mokkáskanál Bourbon vanília por
Leírás
Ezzel a recepttel folytatnám a fagyik sorát. Azoknak szeretnék kedvezni vele, akik nem ehetnek cukrot, glutént és tejet. Amikor először elkészítettem, akkor drága volt kolléganőm Editke a következőket írta róla:
Vali vanília fagyijáról 2 személy jut eszembe a gyerekkoromból: a fagyis nénink, és a nagymamám. Én egy faluban nőttem fel, ahol egy néni készített házilag fagylaltot, és azt hordta szét a faluban. Mi gyerekek már alig vártuk, hogy halljuk a csengettyűszót, mindig kaptunk 50 fillért, vagy 1 forintot erre a finomságra. Akkoriban még ennyibe került 1 gombóc fagyi. A néni nagyon finom fagyikat készített, azóta sem ettem olyan finom vanília fagyit, mint az övé volt. Hát most a Valiét mindenképpen meg fogom kóstolni. Kíváncsi vagyok rá nagyon.
Sajnos nagymamám kimaradt ebből a finomságból, mert cukorbeteg volt, diétáznia kellett. Akkoriban még nem volt nagy választék az alternatív cukoropótlásra, a jázminpakócának (milyen gyönyörű magyar neve van a stéviának) még hírét sem hallottuk. Volt valamilyen édestítőszer, de én azt nem bírtam sose megenni, és nagyim sem. Nagyon sajnáltam őt. Ma már azért könnyebb dolga lenne, ha élne. /verebedit/
Remélem Neked is ízlik majd!
Fagyasztás nélkül babáknak is adható.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Egy közepes méretű lábasban folyamatos kevergetés közben forraljuk fel a kókusztejet! Lassan adagoljuk hozzá a stevia port, és a vanília port. Addig keverjük, amíg teljesen el nem keveredik! |
2
Kész
|
Vegyük le a a lábast a tűzről és adjuk hozzá a sót, a kókuszkrémet és a rizstejszínt! Keverjük össze, takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe! |
3
Kész
|
Miután lehűlt, fagyigépbe tehetjük, vagy tegyük a fagyasztóba! Ha nincs fagyigépünk, akkor fogyasztás előtt turmixoljuk krémesre. |