Hozzávalók
-
1 közepes Hokkaido tök
-
1 evőkanál Kókuszolaj
-
1 kisebb fej Vöröshagyma
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 evőkanál világos SzójaszószHa stílusos akarsz lenni, japán szójaszószt használj!
-
1 teáskanál frissen reszelt Gyömbér
-
1 teáskanál Kókuszvirágcukor
-
ízlés szerint frissen őrölt Szecsuáni borsFekete őröltborssal helyettesíthető
-
1 csipet frissen reszelt Szerecsendió
-
1 csipet Fahéj
-
200 ml Tisztított víz
-
1 teáskanál Vegamixzöldség alaplét is használhatsz, de akkor nem kell bele víz
-
A kívánt sűrűség beállítására Rizstej
-
ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Ezt a hokkaido töklevest Barbi Kuckójában álmodtam meg. Amíg sült a lencsekenyér, addig – gondoltam – összedobok egy jó kis krémlevest, hogy legyen mihez enni a fincsi kenyeret. Nagyon bánom, hogy nem írtam fel pontosan, hogy mivel fűszereztem, mert rendkívül finom lett. Az a helyzet, hogy beszabadultam Barbi fűszeres szekrényébe, és intuitív módon válogattam. Megpróbáltam rekonstruálni hogy miket válogattam össze, remélem sikerült.
Hokkaido tökkel dolgoztam, ami az egyik legédesebb sütőtök fajta, amit Japánban Hokkaidó szigetén nemesítettek. Hasonló az íze, mint a nagydobosi töknek, csak sokkal kisebb, és a héja is képes puhára főni vagy sülni. Ráadásul az íze azon kívül, hogy édeskés, még hordoz egy diós-gesztenyés aromát is. Felhasználása megegyezik az egyéb sütőtök fajták felhasználásával, és annak ellenére, hogy édességnek elkészítve a legfinomabb ( lásd a gesztenyés sütőtök habomat), én mégis most egy karakteres sós levest főztem belőle. Egyébként ez az a tökfajta, ami a legjobban szokott ízleni a kisbabáknak.
Hasznos tippek:
- Ha nincs otthon szecsuáni borsod, helyettesítsd bátran őrölt feketeborssal vagy fehérborssal.
- Feltétnek én fokhagymás krutont használtam, de tehetsz pirított hagymát, pirított tökmagot, de akár hagymacsírát is. Ha nem vagy vegán, kóstold meg pirított kolbászmorzsával vagy bacon csipsszel.
- Ha kihagyod belőle az erős fűszereket, bébiételként is használhatod.
Antal Vali
További isteni finom sütőtökös recepteket itt találsz.
Lépések
1
Kész
|
|
2
Kész
|
Hozzáadjuk a fűszereket és a szójaszószt, állandóan kevergetve pirítjuk még egy kicsit, majd felöntjük 2 dl vízzel, megszórjuk vegamixszel, és lefedőzve puhára pároljuk. Néha kevergessük meg, és ha elfőne a víz, akkor apránként pótoljuk. |
3
Kész
|
Ha megfőtt, botmixerrel pépesítjük, és rizstejjel beállítjuk a kívánt krémességet. Ha nem elég sós a szójaszósztól, akkor sózzuk, vagy tegyünk még bele egy kis szójaszószt. |