Hozzávalók
-
150 g VöröslencseBe kell áztatni minimum 4 órára
-
50 g Kölesliszt
-
50 g Barnarizsliszt
-
2 evőkanál Útifűmaghéj
-
1/2 evőkanál Himalaya só
-
1/2 evőkanál Sütőpor
-
150 ml Tisztított víz
-
Ízlés szerint Kenyérfűszer keverék
Leírás
Volt szerencsém eltölteni pár napot Barbi Kuckójában, ahol Barbival hatalmas vegán főzéseket csaptunk. Mikor megérkeztünk, láttam, hogy be van áztatva egy tál vöröslencse. Megörültem, hogy dhal lesz vacsorára, de megtudtam Barbitól, hogy mindenmentes kenyeret fog sütni belőle. Mivel még soha nem ettem lencsekenyeret, ezért nagyon vártam a begyúrását, sütését, és már sorakoztam is, hogy segítsek Barbinak. És itt jött a meglepetés, hogy ez egy olyan roppant egyszerű kenyérke, hogyha este beáztatod a lencsét, akkor reggel csupán csak annyi időt vesz el a tészta összeállítása, mint egy zöldturmix elkészítése! Merthogy turmixgéppel készül! A többi pedig már a sütő dolga!
Azonnal elkértem a receptet, mert valami mennyei finom. Olyan az állaga, mint a hagyományos kenyereknek – annak ellenére, hogy mindenmentes, ráadásul percek alatt kész a „tésztája”, és akár egy nagyobbacska gyerek is el tudja készíteni. És persze nem tudtam megtagadni önmagam, mert megbolondítottam egy kis kenyérfűszerrel.
Ha esetleg kíváncsi vagy még több Barbi-féle vegán receptre, akkor érdemes jelentkezned a „Mindennapi vegánságok Barbi Kuckójából” zárt csoportba.
Hasznos tippek:
- Duplázhatjuk is a mennyiséget, de akkor 60 perc a sütési idő!
- Érdemes jól záródó edényben, hűtőben tartani. 3-4 napig bőven eláll.
- Ha nincs turmixgéped, akkor botmixerezd szét a lencsét, majd keverd el csomómentesre a többi hozzávalóval.
- Én tettem bele még 1 mokkáskanállal a kenyérfűszeralap-receptemből.
- Nagyon passzol hozzá a római kömény, de fokhagymaporral is meg lehet bolondítani.
- Sütés előtt keverhetsz a masszához aszaltparadicsom darabkákat, vagy felkarikázott olívabogyót is.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
4 óra
|
ElőkészítésÁztassuk be a vöröslencsét egy éjszakára, de legalább 4 órára. |
2
Kész
5 perc
|
ElkészítésSzűrjük le a lencsét, és turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. |
3
Kész
45 perc
|
SütésSütőpapírral bélelt őzgerinc formába kanalazzuk a masszát és hagyjuk 30 percet pihenni, majd 180 °C fokon 45 perc alatt légkeveréssel készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. |
4
Kész
|