Hozzávalók
-
1,8 kg MarhalábszárSzarvasból és disznó tarjából is nagyon finom!
-
1 kg MogyoróhagymaApró vöröshagymával is készítheted
-
100 ml Extraszűz olívaolaj
-
3 nagyobb Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
70 ml Vörösbor
-
30 ml Vörösborecet
-
1 púpozott teáskanál Kókuszvirágcukor
-
2 teáskanál őrölt Fahéj
-
16 db Szegfűszeg
-
6 db Babérlevél
-
2 mokkáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
4 dl Paradicsomszósz
-
1 mokkáskanál Őrölt pirospaprika
-
1 marék Mazsola
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Mai receptemmel nem a vegánoknak fogok kedvezni, hanem a kőkemény zsír-fehérje anyagcsere állapotúaknak, hisz néha nekik is kell valami különlegesség. Ugyanis nemrég megosztottam a stifado hagyma receptemet, miután többen kérték, hogy rendes húsos stifadot is írjam le, hogy én hogyan készítem. Nos, én úgy készítem, ahogy korfui barátnőmtől Renától tanultam, persze egy picit – mint mindent – átszabtam a saját ízlésemre azzal, hogy egészségesebbé tettem a hozzávalókat.
A stifado jellegzetes illata 1989-ben csapta meg először az orrom, amikor első alkalommal jártam Korfun az öttusa csapattal. Akkor még nem kóstoltam, csak a rákövetkező éveben, amikor bő 2 hetet töltöttünk Dassiában egy kempingben, ahonnan rendszeresen beszöktünk enni a Mediterrán Clubba. Ott még nem tudtam, hogy ez a stifado, csak azt, hogy „na, ez az az étel, amelynek az illata belengi egész Korfut”. Sok évre rá szembesültem vele, ez bizony a stifado.
Mint minden pörökölt félére, erre is jellemző, hogy csak nagyobb mennyiségben elkészítve lesz igazán finom. Másfél kiló hús alatt neki se állj, mert csalódni fogsz. Eredetileg marhából, kecskéből vagy bárányból készül, de szinte bármilyen hússal elkészítheted, hisz az intenzív fűszerezés adja meg az ízét. Rena például tarjából szereti készíteni, én marhalábszárból vagy szarvas lábszárból. De sok görög készíti nyúlból is.
Hasznos tippek:
- Azt mondják, hogy az igazán jó stifado titka az, ha a hagyma, és a hús külön készül, nem pedig egyben – ami csak spórolás az idővel, de sajnos az ízek rovására megy.
- Nagyon fontos, hogy borecetet használj, mert a hagyományos ételecet nem csak egészségtelen, hanem ízben sem fogja azt eredményezni, ami a stifadora jellemző.
- Fontos, hogy ne sózd le előre húst, csak akkor sózz, amikor már majdnem elkészült az étel.
- A mogyoróhagyma helyett használhatsz gyöngyhagymát, salottahagymát, vagy apró vöröshagymát is. Vigyázz, ne főzd túl, mert akkor taknyosan szétesik, és nem marad szépen egyben. Figyelgetni kell, mert minden hagymánál más a főzési idő.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A 3 vöröshagymát felkockázzuk, a húst elnagyolt (kb. 5x5 centis) kockákra vágjuk, és az olívaolaj felén feltesszük pirulni. |
2
Kész
|
Amikor már minden oldala rendesen megpirult (az sem baj, ha kicsit odapörkölődik), akkor hozzáadjuk a felkockázott hagymát is, belenyomjuk a fokhagymákat, egy percig összepirítjuk, majd felöntjük a borral és az ecettel. Belerakjuk a fűszerek felét, lefedőzzük, és kis lángon hagyjuk főni. |
3
Kész
|
Amíg fő a marhánk, addig lehéjazzuk a mogyoróhagymákat, de nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk. Egy nagy fedeles serpenyőben az olívaolaj másik felében megolvasztjuk a cukrot, és amikor már szép folyós és barna, akkor hozzáadjuk a mogyoróhagymákat, és folyamatosan rázogatva elkezdjük karamellizálni őket. |
4
Kész
|
|
5
Kész
|
Eközben nézzünk rá a húsra, mert valószínűleg már elfőtte a levét, elpárolgott róla az ecet és a bor, ezért egy kevés forró (!) tisztított vízzel higitsuk. Menet közben folyamatosan lehet pótolni a vizet, de mindig csak nagyon keveset adjunk hozzá, hogy épp, hogy egy kevés legyen a hús alatt, de ne lepje el azt! |
6
Kész
|
Ha a hagyma már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a paradicsomszósz felét, a mazsolát, és még egyszer összerottyantjuk. Utána levesszük a tűzről és pihentetjük. |
7
Kész
|
Ha a hús is már majdnem megpuhult, sózzuk, és hozzáadjuk a paradicsomszósz másik felét. Tovább rotyogtatjuk, és amikor a hús már omlós (szinte szétesik) akkor vigyázva összeforgatjuk a hagymákkal, és egy utolsót rottyantunk rajta. |
8
Kész
|
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Szeptemberben jártam Görögországban, és engem is rabul ejtett a stifado. Olyannyira, hogy elkezdtem kutakodni az elkészítését illetően a neten. Végül emelett a recept mellett döntöttem, és nem bántam meg. Isteni finom lett és omlós. Ajánlom mindenkinek.
Köszönöm, hogy az én receptem nyerte el a tetszésedet. Vegáknak is megalkottam ezt az ízvilágot csak hagymával.