Hozzávalók
-
50 dkg friss vagy mirelit Zöldbab
-
1 nagyobb Vöröshagyma
-
3 evőkanál dezodorált Kókuszolaj
-
1 közepes Paradicsom
-
1 cső fehérhúsú Paprika
-
1 teáskanál Őrölt pirospaprika
-
1 bögre Köles
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 nagyobb Babérlevél
-
1 mokkáskanál Tarkabors
-
1 púpozott teáskanál Rapunzel levespor
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Az öntethez:
-
250 ml Rizstejszín
-
1 nagyobb házi vagy bio Tojás
-
1 gerezd FokhagymaFokhagyma nyomón átnyomva
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 csipet őrölt Szerecsendió
Leírás
Nagyon szeretem a rakott zöldségek minden változatát, de talán ez a magyaros rakott zöldbab az egyik kedvencem. Ellentétben a megreformált rakott kellel, ez teljesen húsmentes. Ennek ellenére a húsevő csaladtagjaim soha nem hiányolták belőle a húst, mert a zöldbabot pörkölt alappal készítem.
Kimondottan ajánlom kezdő életmód váltóknak, akik nem szeretnének lemondani a megszokott ízekről, mégis egészségesebben szeretnének táplálkozni.
Hasznos tippek:
- Sárga és zöldhüvelyű babból egyaránt készíthető, bár én a zölddel szeretem jobban.
- Köles helyett barnarizst vagy árpagyöngyöt is használhatsz, bár ez utóbbival már nem lesz gluténmentes.
- Táláskor a tetejére tehetünk vegitejfölt, megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Ha friss zöldbabból dolgozom, akkor lecsípem a végeit, és leszálazom, majd 2-3 cm-es darabokra szelem. |
2
Kész
|
Pörkölt alap1. A kókuszzsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát. |
3
Kész
|
Ha kész a pörkölt alap, akkor hozzáadom a zöldbabot, összepirítom egy kicsit az alappal, majd felöntöm kétszer annyi tisztított vízzel, mint amennyi ellepi. |
4
Kész
|
Sózom, fűszerezem, hozzáadom a levesport, és amikor felforrt, beleöntöm a bögre kölest is. Lassú tűzön összepárolom. Nem kell teljesen puhára főzni, mert még megy a sütőbe is! Akkor jó, ha már velvette a vizet. |
5
Kész
|
Amíg fő, kikeverjük az öntetet. |
6
Kész
|
Kikenünk egy tűzálló tálat vagy tepsit, és beleöntjük a zöldbabos ragut. Egyenletesen rákanalazzuk a tetejére az öntetet, majd bedugjuk a sütőbe, és 180-200 °C-on addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni a teteje. |
7
Kész
|