Hozzávalók
- 50 dkg friss vagy mirelit Zöldbab
- 1 nagyobb Vöröshagyma
- 3 evőkanál dezodorált Kókuszolaj
- 1 közepes Paradicsom
- 1 cső fehérhúsú Paprika
- 1 teáskanál Őrölt pirospaprika
- 1 bögre Köles
- 2 gerezd Fokhagyma
- 1 nagyobb Babérlevél
- 1 mokkáskanál Tarkabors
- 1 púpozott teáskanál Rapunzel levespor
- Ízlés szerint Himalaya só
Az öntethez:
- 250 ml Rizstejszín
- 1 nagyobb házi vagy bio Tojás
- 1 gerezd FokhagymaFokhagyma nyomón átnyomva
- Ízlés szerint Himalaya só
- 1 csipet őrölt Szerecsendió
Leírás
Nagyon szeretem a rakott zöldségek minden változatát, de talán ez a magyaros rakott zöldbab az egyik kedvencem. Ellentétben a megreformált rakott kellel, ez teljesen húsmentes. Ennek ellenére a húsevő csaladtagjaim soha nem hiányolták belőle a húst, mert a zöldbabot pörkölt alappal készítem.
Kimondottan ajánlom kezdő életmód váltóknak, akik nem szeretnének lemondani a megszokott ízekről, mégis egészségesebben szeretnének táplálkozni.
Hasznos tippek:
- Sárga és zöldhüvelyű babból egyaránt készíthető, bár én a zölddel szeretem jobban.
- Köles helyett barnarizst vagy árpagyöngyöt is használhatsz, bár ez utóbbival már nem lesz gluténmentes.
- Táláskor a tetejére tehetünk vegitejfölt, megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Antal Vali
Lépések
1 Kész | Ha friss zöldbabból dolgozom, akkor lecsípem a végeit, és leszálazom, majd 2-3 cm-es darabokra szelem. |
2 Kész | Pörkölt alap1. A kókuszzsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát. |
3 Kész | Ha kész a pörkölt alap, akkor hozzáadom a zöldbabot, összepirítom egy kicsit az alappal, majd felöntöm kétszer annyi tisztított vízzel, mint amennyi ellepi. |
4 Kész | Sózom, fűszerezem, hozzáadom a levesport, és amikor felforrt, beleöntöm a bögre kölest is. Lassú tűzön összepárolom. Nem kell teljesen puhára főzni, mert még megy a sütőbe is! Akkor jó, ha már velvette a vizet. |
5 Kész | Amíg fő, kikeverjük az öntetet. |
6 Kész | Kikenünk egy tűzálló tálat vagy tepsit, és beleöntjük a zöldbabos ragut. Egyenletesen rákanalazzuk a tetejére az öntetet, majd bedugjuk a sütőbe, és 180-200 °C-on addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni a teteje. |
7 Kész |