Hozzávalók
-
5 dkg dezodorálatlan KókuszolajHa ehetsz vajat, azt is használhatsz
-
1 csésze Kamutdara
-
3 csésze Tisztított víz
-
1 csésze AszalványokMazsola, aszaltszilva, aszaltáfonya, aszalt sárgabarack
-
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
-
1 mokkáskanál őrölt Gyömbér
-
1 csipet őrölt Kardamom
-
3 evőkanál MézVegánok méz helyett használjanak kókuszvirág szirupot, datolyaszirupot, szilvaszirupot, juharstirupot, stb.
-
Vegyesen Olajosmagvakdió, mák, mogyoró, mandula, földimandula, lenmag, tökmag, kesudió, napraforgómag - ezekből én egyszerre csak három félét szoktam: vagy mákot, lent és földimandulát, vagy diót, kesudiót és földimandulát, vagy mandulát, kesut és földimandulát - földimandulát azért teszek bele mindig, mert isteni édes az íze
-
Vegyesen IdénygyümölcsökAlmát mindenképpen használj!
-
1 Citrom leveha mákot is használok, akkor narancslevet is szoktam beletenni
-
1/2 mokkáskanál Bourbon vanília por
-
1 csipet Himalaya só
Leírás
Ezt az isteni finom energiadús édességet Nyers Csaba Bevezetés a gabonakonyhába c. könyvében lévő receptek ihlették. Érdekes módon, én soha nem azért olvasok szakácskönyveket, hogy kiollózzak belőle pár receptet, hanem úgy olvasom a szakácskönyveket, mint egy regényt. Majd amikor a végére érek, akkor az olvasottak alapján – a könyv ihletésére – megalkotom a saját receptjeimet. Így történt ez most is.
Bementem a kamrába, és megnéztem, mi van itthon, amiből egy jó kis téli édességet lehet varázsolni. Mivel találtam még egy kis kamutgrízt, rögtön tudtam, hogy ez lesz a téli finomság alapja. A többi pedig már jött magától…
Egyszer helyettesítettem egy napot egy gyerektáborban, és elkészítettük közösen a gyerekekkel. Mire arra került volna a sor, hogy golyókat formáljunk belőle, addigra elfogyott. Azt hiszem, ez mindent elárul arról, hogy mennyire finom!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Egy lábosban felolvasztjuk az illatos kókuszvajat (vagy bio vajat), majd beleöntjük az egy csésze kamutgrízt, amit kis sóval állandó kevergetés mellett, világos barnára pirítunk. |
2
Kész
|
Egy másik lábosban a tisztított vizet, mazsolát (legjobb az aranymazsola), őrölt fahéjat (nem keveset, tehát legyen az egész jó barnás színű), és a többi fűszert feltesszük főzni. |
3
Kész
|
Amikor felforr, akkor ráöntjük a megbarnult kamutgrízre, és alaposan elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Levesszük a tűzről és lefedjük, így hagyjuk állni 15 percig. |
4
Kész
|
Majd miután kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a mézet, az enyhén összetört olajosmagvakat, a friss gyümölcsöket (reszelt almát mindenképp, és még valami idénygyümölcsöt), a többi beáztatott aszalványt és a citromlevet. Én aszalt áfonyát mindig teszek bele, és nem csak azért, mert imádom, hanem tisztítja a húgyutakat is. |
5
Kész
|
Gyúrhatunk belőle kis golyókat, amit földimandulába vagy darált dióba forgatunk, vagy kiadagolhatjuk gombóc formájában desszertes pohárba is. |