3 0
Fokhagymás aszaltszilvával töltött karácsonyi pulyka

Ez az aszaltszilvás pulyka mindenki nagy kedvence, ráadásul szinte semmi macera nincs vele. A többi pulykamellből készült étellel ellentétben nem száraz, és hidegen is kiváló. Aki eddig nem szerette a pulykát, az erre a receptre garantáltan elcsábul!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
2 kg Pulykamell
1 maréknyi A páchoz Aszaltszilva
A páchoz Fokhagyma Ugyanannyi gerezd, mint amennyi aszaltszilvánk van.
A páchoz
1 dl sötét Szójaszósz Szója érzékenyeknek Tamari szósz
1 dl Szezámolaj Olívaolajjal helyettesíthető, ha nincs szezámolajunk. Én vegyesen szoktam a kettőt használni úgy , hogy 1 rész szezámolaj, 2 rész olíva.
1 evőkanál Würze (würzl) szósz Worchester szósszal helyettesíthető, de abból egy kicsivel kevesebb kell.
1 fej Fokhagyma Átpasszírozva
1 zölddiónyi Gyömbér Reszelve
1 teáskanál frissen őrölt Tarkabors
1 csapott mokkáskanál Fahéj
1 kevés őrölt Csillagánizs
1 kevés őrölt Koriandermag
1 kevés őrölt Édesköménymag Vagy pár csepp édeskömény illóolaj
1 kevés Köménymag
1 kevés őrölt Római köménymag
1 kevés őrölt Csili Ha van friss, az is mehet bele, vagy akár csilipaszta is.
1 lehelletnyi őrölt Kardamom
1.5 dl rizs, vörös vagy száraz fehér Bor Vagy 0.5 dl tömény szesz: rizspálinka, tequila, vodka, brandy vagy gin (a magyar pálinka és a rum nem ajánlott, mert hányás íze lesz tőle)
1-1,5 dl A szószhoz Méz Ízlés szerint
0,5 liter A szószhoz Befőtt Bármilyen lehet (szilva, cseresznye, ananász, meggy, körte, barack, mangó, vegyes trópusi, licsi, papaya - ananásszal és szilvával a legfinomabb)
A szószhoz
1 dl Növényi tejszín Ha nem vagyunk allergiásak, akkor lehet bocitejszín is.
1 evőkanál Rizsliszt
ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Fokhagymás aszaltszilvával töltött karácsonyi pulyka

Avagy a hagyományos karácsonyi pulyka újragondolva

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 8 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • A páchoz

  • A szószhoz

Leírás

Megosztás

Nálunk ez az elmaradhatatlan karácsonyi pulykarecept. Keveset eszünk húst, de ez általában mindig ott van a karácsonyi asztalon.

Én soha nem szerettem a pulykamellet, mert mindig ízetlennek és száraznak éreztem. Kihívás volt számomra, hogyan lehetne elkészíteni úgy a pulykát, hogy szaftos, omlós, és ízletes legyen. A titka a pácban van! Ebből a pácból aztán egy mártás is készülhet a pulyka mellé. Aki eddig nem szerette a pulykát, az garantáltan elcsábul!

Antal Vali

Hasznos tippek:

  • A tarkabors, csillagánizs, koriander, édeskömény, római kömény helyett használhatsz ötfűszer keveréket is, hogy még izgalmasabbá tedd az ízhatást.
  • Fokhagymák helyett fokhagymával töltött olajbogyóval is megtöltheted a szilvákat.
  • Volt már, hogy aszaltmeggyel készítettem, így is isteni finom – persze ebben az esetben a fokhagyma elmarad, nem erőszakolom meg vele a meggyeket. 🙂
  • Köretnek mazsolás vadrizst, édesburgonya pürét vagy főtt gesztenyét szoktam készíteni hozzá.
  • Ha hidegen fogyasztod, akkor tabbouleh salátával a legfinomabb.
(Visited 1 605 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A páchoz valókat összekeverjük, és nyakon öntjük vele a pulykamellet. 2-3 napig lehet érlelni a pácban hűvös helyen, de már 1 éjszaka érlelés után is süthető - bár minél hosszabb ideig van benne, annál finomabb és porhanyósabb lesz a hús.

2
Kész

Sütés előtt vegyük ki a pácból, csöpögtessük le, hajtsuk szét a mellett, és töltsük meg olyan aszaltszilvával, amelynek a magja helyére fokhagymát dugtunk.

3
Kész

Tűzzük össze hústűvel, vagy varrjuk össze, és 1 órát süssük 180-200 °C-on lefedve vagy alufóliával letakarva, majd utána szedjük le róla a takarást és újabb egy órát süssük, miközben a mézes páccal locsolgassuk. (Természetesen, ha kisebb a pulykamell, akkor rövidebb ideig kell sütni. Figyelni kell, hogy mikor jó!)

4
Kész

A maradék pácot főzzük fel egy kis tejszínnel elkevert zabliszttel vagy rizslisszttel mártásnak. Aki szószosan szereti, az botmixerrel dolgozza át a mártást, és utána habarja.
Köretnek mazsolás vadrizst, édesburgonya pürét vagy főtt gesztenyét szoktam készíteni hozzá.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
szaloncukor-Palma-modra
előző
Szaloncukor házilag aszalványokból
aszaltszilva-kremleves-antalvali
következő
Karácsonyi aszaltszilva-krémleves
szaloncukor-Palma-modra
előző
Szaloncukor házilag aszalványokból
aszaltszilva-kremleves-antalvali
következő
Karácsonyi aszaltszilva-krémleves

Hozzászólás Elküldése

1 × 5 =

Fel a lap tetejére