Hozzávalók
-
2 kg Pulykamell
-
1 maréknyi Aszaltszilva
-
FokhagymaUgyanannyi gerezd, mint amennyi aszaltszilvánk van.
-
A páchoz
-
1 dl sötét SzójaszószSzója érzékenyeknek Tamari szósz
-
1 dl SzezámolajOlívaolajjal helyettesíthető, ha nincs szezámolajunk. Én vegyesen szoktam a kettőt használni úgy , hogy 1 rész szezámolaj, 2 rész olíva.
-
1 evőkanál Würze (würzl) szószWorchester szósszal helyettesíthető, de abból egy kicsivel kevesebb kell.
-
1 fej FokhagymaÁtpasszírozva
-
1 zölddiónyi GyömbérReszelve
-
1 teáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
1 csapott mokkáskanál Fahéj
-
1 kevés őrölt Csillagánizs
-
1 kevés őrölt Koriandermag
-
1 kevés őrölt ÉdesköménymagVagy pár csepp édeskömény illóolaj
-
1 kevés Köménymag
-
1 kevés őrölt Római köménymag
-
1 kevés őrölt CsiliHa van friss, az is mehet bele, vagy akár csilipaszta is.
-
1 lehelletnyi őrölt Kardamom
-
1.5 dl rizs, vörös vagy száraz fehér BorVagy 0.5 dl tömény szesz: rizspálinka, tequila, vodka, brandy vagy gin (a magyar pálinka és a rum nem ajánlott, mert hányás íze lesz tőle)
-
1-1,5 dl MézÍzlés szerint
-
0,5 liter BefőttBármilyen lehet (szilva, cseresznye, ananász, meggy, körte, barack, mangó, vegyes trópusi, licsi, papaya - ananásszal és szilvával a legfinomabb)
-
A szószhoz
-
1 dl Növényi tejszínHa nem vagyunk allergiásak, akkor lehet bocitejszín is.
-
1 evőkanál Rizsliszt
-
ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Nálunk ez az elmaradhatatlan karácsonyi pulykarecept. Keveset eszünk húst, de ez általában mindig ott van a karácsonyi asztalon.
Én soha nem szerettem a pulykamellet, mert mindig ízetlennek és száraznak éreztem. Kihívás volt számomra, hogyan lehetne elkészíteni úgy a pulykát, hogy szaftos, omlós, és ízletes legyen. A titka a pácban van! Ebből a pácból aztán egy mártás is készülhet a pulyka mellé. Aki eddig nem szerette a pulykát, az garantáltan elcsábul!
Antal Vali
Hasznos tippek:
- A tarkabors, csillagánizs, koriander, édeskömény, római kömény helyett használhatsz ötfűszer keveréket is, hogy még izgalmasabbá tedd az ízhatást.
- Fokhagymák helyett fokhagymával töltött olajbogyóval is megtöltheted a szilvákat.
- Volt már, hogy aszaltmeggyel készítettem, így is isteni finom – persze ebben az esetben a fokhagyma elmarad, nem erőszakolom meg vele a meggyeket. 🙂
- Köretnek mazsolás vadrizst, édesburgonya pürét vagy főtt gesztenyét szoktam készíteni hozzá.
- Ha hidegen fogyasztod, akkor tabbouleh salátával a legfinomabb.
Lépések
1
Kész
|
|
2
Kész
|
Sütés előtt vegyük ki a pácból, csöpögtessük le, hajtsuk szét a mellett, és töltsük meg olyan aszaltszilvával, amelynek a magja helyére fokhagymát dugtunk. |
3
Kész
|
Tűzzük össze hústűvel, vagy varrjuk össze, és 1 órát süssük 180-200 °C-on lefedve vagy alufóliával letakarva, majd utána szedjük le róla a takarást és újabb egy órát süssük, miközben a mézes páccal locsolgassuk. (Természetesen, ha kisebb a pulykamell, akkor rövidebb ideig kell sütni. Figyelni kell, hogy mikor jó!) |
4
Kész
|
A maradék pácot főzzük fel egy kis tejszínnel elkevert zabliszttel vagy rizslisszttel mártásnak. Aki szószosan szereti, az botmixerrel dolgozza át a mártást, és utána habarja. |