Hozzávalók
-
1/2 közepes méretű orange SütőtökA másik feléből készíts fűszeres tökpástétomot!
-
1 bögre főtt Csicseriborsó
-
2 evőkanál Tahini paszta
-
1/2 Citrom leve
-
1 gerezd Fokhagyma
-
2 db olajban eltett AszaltparadicsomElhagyható, ha épp nincs otthon.
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolajÉn valamikor az aszaltparadicsom olajából teszek bele.
-
1/2 mokkáskanál őrölt Római köménymag
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
1 mokkáskanál morzsolt Kakukkfű
-
1 mokkáskanál Oregano
-
1 mokkáskanál Füstölt fűszerpaprika
Leírás
Az egyik legkedveltebb humuszom a sütőtökös. Szinte mindig készítek, ha sül itthon tök, mert ezt még az elhíresülten sütőtök gyűlölő párom is szereti. Sokszor észre sem veszi, hogy sütőtök is van a humuszban. Ezt a receptet most nem csípősre alkottam meg, de aki szereti, bátran tegyen bele csilit vagy harissát. Ha csökkentjük benne a fűszerek mennyiségét, a sütőtökét pedig növeljük, akkor bébiételnek is kiváló.
A humusz egyébként a közel-keleti konyha egy legrégebbi vegán fogása, amit szezámkrémből (tahini) és csicseriborsóból készítenek. Ezt az alapot fűszerezik a legkölönbözőféleképpen, illetve ehhez adnak még egyéb finomságokat is, mint például én ma a sütőtököt.
Mivel a humuszkészítés legmacerásabb része a csicseriborsó megfőzése, ezért én befőzőautómatával szoktam készíteni több üveg házi főtt csicserikonzervet, amit csak ki kell nyitnom, ha humuszra vágyik a család vagy a baráti kör. Ilyen meggondolásból sütőtökből is teszek félre mindig, ha más célból sütnöm kell. Innentől pedig percek alatt össze lehet dobni egy jó humuszt.
Megkóstolnád a Toszkán humuszomat is?
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Ha nincs készre sült sütőtököd, és főtt csicserid, akkor áztass be egy éjszakára a csicserit, majd másnap főzd puhára. Akkor jó, ha villával szét tudod nyomni. Amíg fő a borsó, addig lassú tűzön megsül a tök is. |
2
Kész
|
A hozzávalókat tedd bele egy turmixba, és dolgozd össze krémesre. Ennyi! Már tálalhatod is! |