4 0
Datolyapaszta házilag – egészséges édesítőszer piciknek is!

Nem szeretnél étkezési cukrot fogyasztani, utálod a mű édesítőket, mégis jól jönne valami természetes édes íz? Akkor ez a Te recepted!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

25 dkg magozott Datolya Lehetőleg kénmentes, vegyszermentes, bio
6 szem lágy Aszaltszilva
5 szem feles Aszalt sárgabarack Lehetőleg kénmentes, vegyszermentes, bio
Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Datolyapaszta házilag – egészséges édesítőszer piciknek is!

Természetes és egészséges édesítőszer hozzáadott cukor nélkül.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől mentes
  • Tojásmentes
  • 15 perc
  • Könnyű
  • Drága Drága

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Egy igazán egészséges alternatív édesítőszer receptjét hoztam ma el Neked!

Sokan nem azért vannak bajban az édesítéssel, mert cukorbetegek, hanem azért, mert – mint tudjuk – étkezési cukrot semmilyen formában nem tanácsos enni, a xilit nem egészen természetes, a steviának rossz mellékíze van, a kókuszvirág cukornak karamellíze van, a rapadura pörkölt kakaóbab beütésű, a mézet pedig nem tanácsos 1 éves kor alatt adni, ráadásul vannak, akik allergiásak rá. Nos, ebben az esetben kiváló megoldás a natúr datolya paszta, amit Magyarországon nem nagyon lehet kapni, ha mégis, akkor aranyárban mérik. Házilag elkészíteni sem túl olcsó, mégis jobban megéri, mint megvenni készen.

Gyermekeknek már 6 hónapos kortól adható! Nem alakít ki cukorfüggőséget!

Kiváló élettani hatásai vannak:

  • A datolya fontos kálcium forrás, erősíti a csontokat, bélflóra harmonizáló, hasmenés és szorulás ellen is jó. Magas a vastartalma, vérképző, jó a szívre és a vérnyomás problémákra is. A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor. Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes.
  • Az aszaltszilva a hazai növények között a legnagyobb ORAC értékű. Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya. Koncentrált polifenol tartalma miatt nem csak szabadgyök lekötő és fiatalító, de rákellenes (főleg emésztőrendszeri rák) hatását is kutatják. Kiváló tápcsatorna működést támogató, székletszabályozó, de a csontritkulás megelőzésében is jeleskedik magas ásványianyag tartalmának köszönhetően.
  • A sárgabarack nagyon gazdag vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős természetes káliumban. 100g aszalt sárgabarack 1370 mg szerves káliumot képes bejuttatni a szervezetbe. A sárgabarack nem csak kiváló káliumforrás, de különösen sok A-vitamint felépítő karotinoid vegyület is található benne, így napi három friss gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük egy felnőtt szervezet A-vitamin szükségletének a felét. A szárított sárgabarack egyben elsőrangú vasforrás is.

Az elemzők szerint a vasban gazdag sárgabarack (4,4 mg) legjobb szinergistái a vaspótlás tekintetében a füge (3,2 mg), a szilva (2,3mg) és a szárított banán (2,8 mg). Gyermekeknek 1 éves kor felett ezért fügével is elkészíthetjük a receptet.

(Összesen 1 028 látogató olvasta már ezt a receptemet, ebből a mai napon 1-en olvasták el eddig.)

Lépések

1
Kész

A hozzávalókat egy éjszakára beáztatjuk annyi maximum 50-60°C-os tisztított vízbe, amennyi éppen hogy ellepi.

2
Kész
nyers változatnál kimarad

Másnap egyet alárottyantunk (de nem forraljuk!), hagyjuk langyosra hűlni.
Nyers változatánál ez a lépés kimarad, viszont akkor nem fog túl sokáig elállni, ellenben megőrzi értékes enzimjeit.

3
Kész

Ha nem szívta be eléggé a vizet, akkor a felesleget leöntjük (igyuk meg, mint datolya tea, isteni!), majd
botturmixszal pürésítjük.

4
Kész

Tárolási útmutató

Lezárt üvegben, hűtőben 1 hónapig eláll - ha egyáltalán megéri az egy hónapot. Nyers változata hűtőben 1-2 hetet kibír, de utána elkezd erjedni.
Mivel frissen finomabb, nem érdemes a fenti adagnál nagyobbat készíteni, hacsak nem meg akarjuk vele lepni szeretteinket.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Céklaspagetti kesudiós tormamártással
következő
Zabpelyhes-diós keksz
előző
Céklaspagetti kesudiós tormamártással
következő
Zabpelyhes-diós keksz

Hozzászólás Elküldése