Hozzávalók
-
25 dkg magozott DatolyaLehetőleg kénmentes, vegyszermentes, bio
-
6 szem lágy Aszaltszilva
-
5 szem feles Aszalt sárgabarackLehetőleg kénmentes, vegyszermentes, bio
-
Tisztított víz
Leírás
Egy igazán egészséges alternatív édesítőszer receptjét hoztam ma el Neked!
Sokan nem azért vannak bajban az édesítéssel, mert cukorbetegek, hanem azért, mert – mint tudjuk – étkezési cukrot semmilyen formában nem tanácsos enni, a xilit nem egészen természetes, a steviának rossz mellékíze van, a kókuszvirág cukornak karamellíze van, a rapadura pörkölt kakaóbab beütésű, a mézet pedig nem tanácsos 1 éves kor alatt adni, ráadásul vannak, akik allergiásak rá. Nos, ebben az esetben kiváló megoldás a natúr datolya paszta, amit Magyarországon nem nagyon lehet kapni, ha mégis, akkor aranyárban mérik. Házilag elkészíteni sem túl olcsó, mégis jobban megéri, mint megvenni készen.
Gyermekeknek már 6 hónapos kortól adható! Nem alakít ki cukorfüggőséget!
Kiváló élettani hatásai vannak:
- A datolya fontos kálcium forrás, erősíti a csontokat, bélflóra harmonizáló, hasmenés és szorulás ellen is jó. Magas a vastartalma, vérképző, jó a szívre és a vérnyomás problémákra is. A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor. Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes.
- Az aszaltszilva a hazai növények között a legnagyobb ORAC értékű. Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya. Koncentrált polifenol tartalma miatt nem csak szabadgyök lekötő és fiatalító, de rákellenes (főleg emésztőrendszeri rák) hatását is kutatják. Kiváló tápcsatorna működést támogató, székletszabályozó, de a csontritkulás megelőzésében is jeleskedik magas ásványianyag tartalmának köszönhetően.
- A sárgabarack nagyon gazdag vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős természetes káliumban. 100g aszalt sárgabarack 1370 mg szerves káliumot képes bejuttatni a szervezetbe. A sárgabarack nem csak kiváló káliumforrás, de különösen sok A-vitamint felépítő karotinoid vegyület is található benne, így napi három friss gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük egy felnőtt szervezet A-vitamin szükségletének a felét. A szárított sárgabarack egyben elsőrangú vasforrás is.
Az elemzők szerint a vasban gazdag sárgabarack (4,4 mg) legjobb szinergistái a vaspótlás tekintetében a füge (3,2 mg), a szilva (2,3mg) és a szárított banán (2,8 mg). Gyermekeknek 1 éves kor felett ezért fügével is elkészíthetjük a receptet.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A hozzávalókat egy éjszakára beáztatjuk annyi maximum 50-60°C-os tisztított vízbe, amennyi éppen hogy ellepi. |
2
Kész
nyers változatnál kimarad
|
Másnap egyet alárottyantunk (de nem forraljuk!), hagyjuk langyosra hűlni. |
3
Kész
|
Ha nem szívta be eléggé a vizet, akkor a felesleget leöntjük (igyuk meg, mint datolya tea, isteni!), majd |
4
Kész
|
Tárolási útmutatóLezárt üvegben, hűtőben 1 hónapig eláll - ha egyáltalán megéri az egy hónapot. Nyers változata hűtőben 1-2 hetet kibír, de utána elkezd erjedni. |