Hozzávalók
-
1 kg Sárgarépa
-
50 dkg Fehérrépa
-
50 dkg Káposzta
-
50 dkg Paradicsom
-
50 dkg Karfiol
-
25 dkg Paszternák
-
25 dkg Zellergumó
-
25 dkg Karalábé
-
25 dkg Kelkáposzta
-
25 dkg Vöröshagyma
-
25 dkg Zöldpaprika
-
5 dkg friss Gyömbér
-
5 dkg Fokhagyma
-
1 nagy csokor összevágott Petrezselyem
-
1 nagy marék összevágott Zellerlevél
-
1 nagy marék összevágott Lestyán
-
Kilónként 15-20 dkg Kősó
Leírás
A különböző ízfokozókkal teli vegeták és leveskockák helyett elkészíthetjük a saját ételízesízőnket olcsón és egyszerűen. Ráadásul az összetevők arányát teljesen a saját vagy a család ízlésére szabhatjuk.
A nyersanyag mindenféle zöldség és fűszer lehet. Én az alapreceptet adom meg, ezt bárki a saját ízlése szerint változtathatja, illetve kiegészítheti. De ha úgy tetszik, el is hagyhat belőle.
Minden ételbe – amibe egyébként vegetát vagy egyéb ételízesítőt szoktunk rakni – beletehetünk belőle minimum 1 teáskanállal. Egy 4 főre szánt levesbe 1 evőkanállal szoktam tenni. Felbontás nélkül 2-3 évig eláll, felbontás után a hűtőben hetekig. Felhasználásánál vegyük figyelembe, hogy sós!
Ajándék ötlenek sem rossz!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A zöldségeket a szokásos módon megtisztítjuk, majd ledaráljuk, vagy aprító gépben nagyon apróra aprítjuk. |
2
Kész
|
Összekeverjük a sóval jó alaposan, majd kis üvegekbe töltjük. Jó alaposan tömjük meg az üvegeket, hogy minél jobban szoruljon ki a levegő. |
3
Kész
|
Pici olajat önthetünk a tetejére, de nem kötelező - én olaj nélkül szoktam eltenni. |