Hozzávalók
-
15 dkg Barnarizsliszt
-
1 csipet Himalaya sóÍzfokozónak kell bele, ugyanis egy kevés só intenzívebben kihozza az édes ízeket.
-
1 liter Rizstej
-
2 dl Rizstejszín
-
2 evőkanál KókuszvirágcukorÍzlés szerint tehetsz bele eggyel többet vagy kevesebbet is. Diabéteszesek és candidások jázminpakóca levélet főzzenek bele.
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy 1 rúd vanília, vagy 2 zacskó rapadurás vanília
Leírás
Ezt a rizspuding alapreceptet azért ajánlom mindenkinek, mert legalább olyan gyorsan elkészül, mint az előregyártott porpudingok, csak sokkal finomabb! Mert Te határozod meg az ízét. És mentes mindenféle adaléktól, színezéktől és mesterséges aromától. A thai kókuszos rizspudingom sikere sarkallt arra, hogy előbányásszam ezt a régi receptemet, és rávegyelek arra, hogy mélyedj el a rizspuding készítés rejtelmeibe.
Ha először készítesz ilyen rizspudingot, mindenképpen ezzel az alappal – azaz a vaníliással – kezdd, abban nem fogsz csalódni. Aztán ha belejössz, akkor jöhet a csokis, a karamellás, a kávés, a fahéjas, majd a többi ízesítésű. A különböző egészséges verzióknak csak a fantáziád szabhat határt!
Ha a recept szerint készíted, akkor krémesebb pudingot kapsz, amit nem lehet kiborítani, ha viszont szeretnéd a formából kiönteni, mint a fent említett thai kókuszpudingot, akkor a rizsliszt fele helyett rizskeményítőt vagy kukoricakeményítőt használj.
Ha diabéteszes, vagy candidás vagy, főzz bele 3 levélke jázminpakócát (ebből a növényből készül a stevia, a legtöbb kertészetben lehet kapni cserépben), és ne tegyél bele semmilyen egyéb édesítőszert.
A natúr vaníliás változat babáknak is adható!
Ízesítési tippek:
- Ha habosabb, krémesebb pudingot szeretnél, akkor a cukrot keverd ki 1 tojás sárgájával, és úgy főzd fel a pudingot.
- Ha mézeskalács fűszerkeverékkel ízesíted, és kandírozott narancshéjjal díszíted, akkor karácsonyi desszert lesz belőle.
- Ha a cukrot kikevered 2 evőkanál kakaóporral, akkor csokipudingot kapsz.
- A fele rizstej helyett használhatsz bármilyen gyümölcslevet is.
- Házi szörpből is készülhet a rizspuding, de akkor ne tegyél hozzá cukrot, a rizstejből csak 9 dl-t végy, és 1 dl legyen a szörp.
- Keverhetsz bele mazsolát, vagy bármilyen aszalványt, vagy őrölt fahéjat is.
- A kávés változat úgy készül, hogy 8 dl rizstejet használsz, és 2 dl presszókávét. Ha ebbe még fahéjat is raksz, akkor kész a kapucsínós puding.
- Ha a kókuszvirágcukrot karamellizálod, mielőtt beleöntöd a rizstejet és a többi hozzávalót, akkor karamellás puding lesz a végeredmény.
Jó főzőcskézést, fantáziadús kísérletezést, és jó étvágyat kívánok hozzá.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A rizslisztet a sóval és a rizstejjel elkeverjük, beledobjuk a vaníliarudat (vagy hozzáadjuk a vanília port vagy a vaníliás rapadurát), a kókuszvirágcukrot, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Akkor jó, ha besűrűsödik teljesen pudingosra. |
2
Kész
|
Hagyjuk egy kicsit hűlni, de közben kevergessük elég gyakran. |
3
Kész
|
TálalásaKelyhekbe vagy pudingos tálakba porciózzuk, és hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni. |