Hozzávalók
-
270g Kukoricadara
-
80 g bármilyen ízlésednek és diétádnak megfelelő Lisztbarnarizsliszt, kölesliszt, kókuszliszt, kukoricaliszt, tönkölyliszt, alakorliszt, kamutliszt, zabpehelyliszt, stb.
-
50 g Kókuszvirágcukorcsak akkor kell beletenni, ha édesre készíted.
-
1 házi vagy bio Tojás
-
100 ml bármilyen anyagcsereállapotodhoz passzoló Zsiradék
-
670 ml AludttejJó a kefír, joghurt, növényi tejszínS
-
1 púpozott kiskanálnyi Szódabikarbóna
-
1 csipet Himalaya só
-
Ha édesre készíted, tehetsz hozzá még:
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy 1 zacskó vaníliás rapadura
-
Idénygyümölcsök
-
1-2 evőkanál bármilyen LekvárAmelyet keverj el az aludtejjel, csak arra vigyázz, hogy lekvárral együtt ne legyen több 670 ml-nél
-
1 marékkal Olajosmagvak
-
KókuszreszelékÜgyelj, hogy a poranyag akkor annyival kevesebb legyen, amennyivel több a kókuszreszelék, de ne haladja meg a poranyagok 20 %-át, azaz maximum 70 g
-
Ha sósra készíted
-
1 marék felkockázott Bacon szalonna
-
1 nagy csokor Medvehagyma
-
100 g maximum, de akkor csak 600 ml legyen az aludtej Juhtúró
-
1 marék apróra vágott házi Kolbász
-
1 marék bármilyen apróra kockázott párolt Leveszöldség
-
1 nagy csokor Spenót
-
2 nagyobb levél felaprított Mángold
-
1 marék aprított VöröshagymaVagy lilahagyma vagy újhagyma
-
2 gerezd Fokhagyma
Leírás
A medvehagymás muffin málé receptem kapcsán többen kértétek, hogy osszam meg azt a málé muffin alapreceptet, amit még nagymamámtól tanultam – igaz ő még nem muffin sütőben sütötte, hanem tepsiben, majd azt szeletelte fel.
Szóval létezik egy olyan alaprecept, amelyet bárhogy variálhatsz, csak a fantáziád szab határt. A lényeg, hogy a nedves és a szárazanyag tartalom arányát megtartsd.
Ha édesre készíted, akkor adhatsz hozzá:
- vaníliát
- reszelt citrom vagy narancshéjat
- kakaót, karobot (csak akkor annyival kevesebb legyen az egyéb poranyag, és ne haladja meg a 70 mg-ot)
- feketecsoki darabokat
- kókuszreszeléket (csak akkor annyival kevesebb legyen az egyéb poranyag, és ne haladja meg a 70 mg-ot)
- tört vagy őrölt diót, mogyorót, mandulát, kesudiót (csak akkor annyival kevesebb legyen az egyéb poranyag, és ne haladja meg a 70 mg-ot)
- bármilyen lekvárból 1-2-3 evőkanálnyit maximum, amit az aludttejben kell elkeverni, csak arra ügyelj, hogy az aludttej lekvárral együtt sem haladhatja meg a 670 ml-t
- bármilyen idénygyümölcsöt
- gyömbért
- mézeskalács fűszereket
Ha sósra készíted, akkor adhatsz hozzá:
- medvehagymát
- fokhagymát
- vöröshagymát, lilahagymát, újhagymát, póréhagymát
- szalonnakockákat
- kolbászdarabkákat
- sonkakockákat
- spenótot, mángoldot
- juhtúrót
- bármilyen sajtot reszelve
- magvakat: szezám, len, napraforgómag, tökmag
- bármilyen zöldség felkockázva – ha kell, előre párolva
Gyakorlatilag tényleg csak a fantáziád szab határt. Jó hír, hogy ha az alaprecepthez semmi mást nem adsz hozzá csak vaníliát, már akkor kikerekedik belőle egy csodálatos édesség, amit elkészülte után bármilyen édes öntettel tudsz tálalni.
Jó kísérletezést!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A kefirt/aludttejet a tojással és a turmixolható hozzávalókkal összeturmixolom, majd hozzáadom a fűszereket, a szódabikarbónát, a darát és a lisztet is, és alacsony fokozaton tovább turmixolom. |
2
Kész
|
Belekeverem a darabos összetevőket (csoki, kolbász, szalonna, gyümölcsök, zöldségek, stb.), majd zsíradékkal kikent muffinformába öntöm, és mehet is a 200°C-ra előmelegített sütőbe. |
3
Kész
|
|