Hozzávalók
-
30 dkg őrölt Lenmag
-
10 dkg Vöröshagyma
-
10 dkg Alma
-
10 dkg Egyéb hozzávalóDió, mandula, pattogatott amarant, aszaltparadicsom, olajbogyó, zellerszár, vagy bármi, amivel szeretnéd dúsítani a kenyeret. Ha semmi egyebet nem szeretnél beletenni, akkor ennyivel több lenmagot számíts!
-
Egy kevéske Almalé
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Kenyérfűszer keverék
Leírás
Ezt a receptet Lénárt Gittától tanultam, ugyanis a léböjttáboraim felvezető napján rendszeresen el szokta készíteni a táborlakóknak, hogy a 9 napos böjt előtt még utoljára kapjanak egy kis ropogós héjú, puha kenyeret. Ezzel a lenkenyérrel általában sikerül mindenkit elkápráztatnunk, ugyanis az íze és az állaga alapján senki nem mondaná meg, hogy lenből van, azt pedig pláne nem, hogy nyers, és nincs sütve csak aszalva.
Amikor ment a Főzzünk együtt egészséges és gyógyító ételeket Antal Valival sorozatom Veszprémben, akkor a nyers napon ez a kenyér volt a sláger. Olyan finom illata volt aszalás közben, hogy még a hagyományos ételekhez szokott portás bácsi is jött az illat után, hogy milyen finomság „sül” itt.
Akkor a legfinomabb, ha tűző napon aszalod, de készítheted aszalógépben is. Ha egyikre sincs lehetőséged, akkor aszalhatod villanysütőben is úgy, hogy a hőfokot 50°C-ra állítod, de nem csukod be teljesen a sütőajtót, hanem a nyílásba becsúsztatsz egy fakanalat, hogy tudjon szellőzni. Gázsütőben a legkisebb fokozaton készítsd, teljesen nyitott ajtóval.
Ízlés szerint dúsíthatod dióval, mandulával, aszaltparadicsommal, olajbogyóval, pattogatott amaranttal, zellerszárral, sárgarépával, vagy bármilyen zöldséggel, amit szeretsz. Kenyérfűszeren kívül tehetsz bele bármilyen fűszert, amit kedvelsz:
- az aszaltparadicsomhoz és az olajbogyóhoz jól meg az oregano és a bazsalikom
- a sárgarépához a dió és a kurkuma, valamint a koriander
- az amaranthoz a római kömény
Készíthetsz belőle gyümölcskenyeret is sok aszalvánnyal, feketecsoki darabokkal, mandulával, dióval és egy kevés mézeskalács fűszerkeverékkel.
Ebből az adagból kb. 12-16 szelet kenyér készülhet. 3-4 napig gond nélkül eláll, de utána vagy elkezd penészedni, vagy túlzottan kiszárad,
Ha gluténérzékeny vagy, akkor okvetlenül kóstold meg, mert sokkal olcsóbbra jön ki, mint a gluténmentes kenyerek vagy lisztkeverékek. És szerintem sokkal finomabb is. Ráadásul minden adagot kedved szerint variálhatsz, ezért soha nem lesz unalmas.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A lenmagot szárazon megőröljük a turmixgéppel, majd kiöntjük egy keverőtálba. Nem kell lisztszerűnek lennie, elég, ha csak megtörik. |
2
Kész
|
A hagymát, almát, fűszereket, és az egyéb hozzávalókat egy kevéske almalével – annyival, hogy épp elvigye az összetevőket – összeturmixoljuk, majd a pépet összegyúrjuk a lenmaggal. |
3
Kész
|
Hengert formálunk belőle, éles késsel felszeleteljük, és a szeleteket állítva addig aszaljuk napon, aszalógépben vagy fakanállal kipeckelt, nyitott ajtajú sütőben 50°C-on, amíg ropogós nem lesz kívül a héja, belül pedig puha tésztájú, kenyérszerű lesz. |
4
Kész
|