4 0
Nyers lenkenyér napon aszalva

Gondoltad volna, hogy sütés nélkül is lehet készíteni roppanós héjú puha, ízletes kenyeret? Ráadásul mindenmentesen és nagyon olcsón? Elő a turmixgépet, és máris nekiállhatsz! Garantáltan beleszeretsz!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
30 dkg őrölt Lenmag
10 dkg Vöröshagyma
10 dkg Alma
10 dkg Egyéb hozzávaló Dió, mandula, pattogatott amarant, aszaltparadicsom, olajbogyó, zellerszár, vagy bármi, amivel szeretnéd dúsítani a kenyeret. Ha semmi egyebet nem szeretnél beletenni, akkor ennyivel több lenmagot számíts!
Egy kevéske Almalé
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint Kenyérfűszer keverék

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Nyers lenkenyér napon aszalva

Variálható alaprecept mindenmentesen, bármilyen diétához passzol

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ezt a receptet Lénárt Gittától tanultam, ugyanis a léböjttáboraim felvezető napján rendszeresen el szokta készíteni a táborlakóknak, hogy a 9 napos böjt előtt még utoljára kapjanak egy kis ropogós héjú, puha kenyeret. Ezzel a lenkenyérrel általában sikerül mindenkit elkápráztatnunk, ugyanis az íze és az állaga alapján senki nem mondaná meg, hogy lenből van, azt pedig pláne nem, hogy nyers, és nincs sütve csak aszalva.

Amikor ment a Főzzünk együtt egészséges és gyógyító ételeket Antal Valival sorozatom Veszprémben, akkor a nyers napon ez a kenyér volt a sláger. Olyan finom illata volt aszalás közben, hogy még a hagyományos ételekhez szokott portás bácsi is jött az illat után, hogy milyen finomság „sül” itt.

Akkor a legfinomabb, ha tűző napon aszalod, de készítheted aszalógépben is. Ha egyikre sincs lehetőséged, akkor aszalhatod villanysütőben is úgy, hogy a hőfokot 50°C-ra állítod, de nem csukod be teljesen a sütőajtót, hanem a nyílásba becsúsztatsz egy fakanalat, hogy tudjon szellőzni. Gázsütőben a legkisebb fokozaton készítsd, teljesen nyitott ajtóval.

Ízlés szerint dúsíthatod dióval, mandulával, aszaltparadicsommal, olajbogyóval, pattogatott amaranttal, zellerszárral, sárgarépával, vagy bármilyen zöldséggel, amit szeretsz. Kenyérfűszeren kívül tehetsz bele bármilyen fűszert, amit kedvelsz:

  • az aszaltparadicsomhoz és az olajbogyóhoz jól meg az oregano és a bazsalikom
  • a sárgarépához a dió és a kurkuma, valamint a koriander
  • az amaranthoz a római kömény

Készíthetsz belőle gyümölcskenyeret is sok aszalvánnyal, feketecsoki darabokkal, mandulával, dióval és egy kevés mézeskalács fűszerkeverékkel.

Ebből az adagból kb. 12-16 szelet kenyér készülhet. 3-4 napig gond nélkül eláll, de utána vagy elkezd penészedni, vagy túlzottan kiszárad,

Ha gluténérzékeny vagy, akkor okvetlenül kóstold meg, mert sokkal olcsóbbra jön ki, mint a gluténmentes kenyerek vagy lisztkeverékek. És szerintem sokkal finomabb is. Ráadásul minden adagot kedved szerint variálhatsz, ezért soha nem lesz unalmas.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

A lenmagot szárazon megőröljük a turmixgéppel, majd kiöntjük egy keverőtálba. Nem kell lisztszerűnek lennie, elég, ha csak megtörik.

2
Kész

A hagymát, almát, fűszereket, és az egyéb hozzávalókat egy kevéske almalével – annyival, hogy épp elvigye az összetevőket – összeturmixoljuk, majd a pépet összegyúrjuk a lenmaggal.

3
Kész

Hengert formálunk belőle, éles késsel felszeleteljük, és a szeleteket állítva addig aszaljuk napon, aszalógépben vagy fakanállal kipeckelt, nyitott ajtajú sütőben 50°C-on, amíg ropogós nem lesz kívül a héja, belül pedig puha tésztájú, kenyérszerű lesz.

4
Kész

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Muffin málé alaprecept
mellnoveszto-agyagpakolas-antalvali
következő
Mellfeszesítő és mellnövesztő agyagpakolás
előző
Muffin málé alaprecept
mellnoveszto-agyagpakolas-antalvali
következő
Mellfeszesítő és mellnövesztő agyagpakolás

Hozzászólás Elküldése

3 × kettő =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here