Hozzávalók
-
1 pohár KölesKb. 2 dl
-
20 dkg Barnarizslisztha ehetsz zabot, akkor fele-fele arányban keverd zabpehely liszttel
-
4 házi vagy bio Tojás
-
4 evőkanál dezodorálatlan, illatos Kókuszolaj
-
4 csapott evőkanál Naturize Barnarizs fehérjepor
-
3 evőkanál Tápióka keményítő
-
1/2 mokkáskanál Bourbon vanília por
-
1 csipet Himalaya só
-
Tisztított víz
-
Rizstej
-
A kisütéshez lehetőleg dezodorálatlan KókuszolajÉn sokszor sütöm ki a palacsintát kakaóvajban, mert isteni ízt ad neki, bár így egy kicsit költségesebb lesz az előállítása.
Leírás
Ezzel a recepttel azoknak szeretnék kedveskedni, akik tej- vagy lisztérzékenység miatt nem ehetnek palacsintát. Az a tapasztalatom, hogy a gluténmentes lisztkeverékekből készült palacsinták nem finomak, vagy nem lehet őket szépen kisütni (kivéve Pálma banános palacsintáját). Ezért nem nyugodtam, és addig kísérleteztem, amíg össze nem hoztam egy olyan kölespalacsintát, ami ízre és állagra is a legjobban hasonlít a megszokott palacsintához. Nem egészségtudatos szomszédaimmal teszteltettem egy palacsinta party keretében, és meg sem fordult a fejükben, hogy nincsen benne se tej, se liszt…
Kicsit sűrűbbre kell keverni a tésztáját, mint a fehérlisztes palacsintáknak, és vastagabbra is kell kisütni a szokásosnál. Könnyebben szakad, úgyhogy vigyázzunk kisütés közben, amikor forgatjuk. A hagyományos palacsintát én mindig dobálni szoktam, de rá kellett jönnöm néhány elszakadt darab után, hogy a kölespalacsintát nem lehet! A kutyusom viszont jól járt… 🙂
A kölespalacsintának nem csak édes, hanem sós változata is elkészíthető, természetesen akkor hagyjuk ki a vaníliát és rizstej helyett használjunk tisztított vizet.
Egyszer sütöttem alakor liszttel is, és az volt a tapasztalatom, hogy azzal talán egy kicsit kezelhetőbb volt a tésztája.
Ebből az adagból kb. 20-25 palacsinta süthető.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A kölest pépes kásává főzöm kétszeres mennyiségű vaníliás vízben, majd langyosra hűtöm. |
2
Kész
|
Keverőgépbe vagy jó minőségű turmixgépbe ütöm a tojásokat, és összeturmixolom először az olajjal, majd a porokkal és a langyos, főtt kölessel, és annyi tisztított vízzel vagy rizstejjel, hogy palacsintatészta sűrűségű (talán annál egy kicsit sűrűbb) masszát kapjak. |
3
Kész
|
Pihentetem egy kicsit a tésztát, majd kakaóvajban vagy illatos kókuszolajban kisütöm. Mivel kevésbé rugalmas és nyúlós a tésztája, mint a fehérlisztes palacsintának, ezért vastagabbra kell kisütni, és vigyázni kell a forgatásnál, hogy el ne szakadjon. |
4
Kész
|
Tálalás |