2 0
Püspökkenyér Antal Vali módra

Ha gyümölcskenyér rajongó vagy, akkor ezt a gluténmentes püspökkenyeret okvetlenül kóstold meg. Omlós, aromás, finom, és sokáig eláll.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
4 friss házi vagy bio Tojás
3 tojás súlyú Kókuszvirágcukor
3 tojás súlyú Alakorliszt Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor tönköllyel is készítheted, de semmi esetre se fehér búzaliszttel!
1 csésze rumba vagy konyakba áztatott Mazsola
1 kisebb Citrom leve
1 kisebb Citrom héja Reszelve
1 csésze Dióbél Szoktam hozzátenni mandulát, pekándiót, kesudiót és törökmogyorót is vegyesen. Apróra vágva.
1 kisebb tábla 80-90%-os Étcsokoládé Apróra vágva
0,5 csésze Kandírozott narancshéj Apróra vágva
0,5 csésze Kandírozott citromhéj Apróra vágva
1 csésze apróra vágott vegyes Aszalványok Alma, datolya, füge, szilva, áfonya, goji bogyó, sárgabarack.
0,5 mokkáskanál Bourbon vanília por Vagy 1 rúd vanília kikapart belseje.
1 csipet őrölt Kardamom
5 csepp Édesnarancs illóolaj
2 evőkanál Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Püspökkenyér Antal Vali módra

Az egyik legfinomabb gyümölcskenyér glutén- és tejmentesen

Mentesség:
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 70 perc
  • 8 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Püspökkenyérnek nevezzük azokat  a gyümölcskenyereket, amelyekben sokkal több finomság van, mint néhány aszalvány, illetve a tésztájukban több a tojás. Ugyanis régen csak a püspököknek járt ez a fényűzés.

Nálunk anyáról leányra szállt a recept, amit persze azonnal a saját ízlésemre reformáltam. Elég macerás elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom, és sokáig eláll. Szerintem sokkal finomabb, mint a Stollen vagy a Panettone.

Sajnos a neten kerengő változatok nagy része tele van nemkívánatos összetevőkkel, mint például a fehérliszt, a margarin, a gumicukor, a zselés szaloncukor és a különböző cukrozott aszalványok. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mérhetetlen mennyiségű finomított kristálycukor van bennük. Pedig az eredeti receptnek pont az a lényege, hogy a sok aszalvány édesíti meg a kenyeret, nem pedig a sok cukor.

A saját változatom alfa-gliadin (ez az az a bűnös gluténvegyület, ami az autoimmun folyamatokért felelős) mentes, tejmentes, és alig tartalmaz hozzáadott cukrot – abból is a teljesértékű, alacsonyabb GI-jű kókuszvirágcukrot. Gluténintoleranciások fogyaszthatják, de cöliákiások nem!

Ebből az adagból két kisebb, vagy egy nagyobb őzgerinc formába való adag lesz.

Kérlek, saját egészséged érdekében ne rontsd el azzal, hogy porcukrozod a tetejét, vagy valamilyen mű csokibevonóval készítesz rá egy csokimázt!

Antal Vali

 

(Visited 1 104 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Hozzávalók előkészítése

Az aszalványokat, a kandírozott gyümölcsöket, a dióféléket és a csokit apróra vágjuk (én bele szoktam dobni az aprító gépbe), és egy kevés lisztbe forgatjuk. A mazsolát beáztatjuk rumba, konyakba vagy whiskybe - ki mit szeret, vagy kinek mi van otthon.

2
Kész

Tészta elkészítése

A 4 tojás sárgájába beletesszük a kókuszvirágcukor felét, a citrom levét és reszelt héját, a narancs esszenciát és 1 kanál vizet. Robotgéppel vagy kézzel habosra keverjük.

3
Kész

A fehérjéből a másik kanál vízzel kemény habot verünk úgy, hogy a cukor másik felét apránként hozzáadjuk.

4
Kész

A kész hab negyedét belekeverjük a felhabosított sárgájába, és finoman összeállítjuk a többi hozzávalóval és a liszttel.

5
Kész

Utána vigyázva, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a többi habot is.

6
Kész

Zsírpapírral kibélelt, vagy kókuszzsírral kikent, majd kilisztezett őzgerinc formába öntjük, majd 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

7
Kész

Még melegen kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni! Csak utána szeleteljük!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Stifado marhalábszárból
következő
Gránátalmás zöldturmix a káros szabadgyökök ellen
előző
Stifado marhalábszárból
következő
Gránátalmás zöldturmix a káros szabadgyökök ellen

Hozzászólás Elküldése

tíz + egy =

Fel a lap tetejére