2 0
Püspökkenyér Antal Vali módra

Ha gyümölcskenyér rajongó vagy, akkor ezt a gluténmentes püspökkenyeret okvetlenül kóstold meg. Omlós, aromás, finom, és sokáig eláll.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
4 friss házi vagy bio Tojás
3 tojás súlyú Kókuszvirágcukor
3 tojás súlyú Alakorliszt Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor tönköllyel is készítheted, de semmi esetre se fehér búzaliszttel!
1 csésze rumba vagy konyakba áztatott Mazsola
1 kisebb Citrom leve
1 kisebb Citrom héja Reszelve
1 csésze Dióbél Szoktam hozzátenni mandulát, pekándiót, kesudiót és törökmogyorót is vegyesen. Apróra vágva.
1 kisebb tábla 80-90%-os Étcsokoládé Apróra vágva
0,5 csésze Kandírozott narancshéj Apróra vágva
0,5 csésze Kandírozott citromhéj Apróra vágva
1 csésze apróra vágott vegyes Aszalványok Alma, datolya, füge, szilva, áfonya, goji bogyó, sárgabarack.
0,5 mokkáskanál Bourbon vanília por Vagy 1 rúd vanília kikapart belseje.
1 csipet őrölt Kardamom
5 csepp Édesnarancs illóolaj
2 evőkanál Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Püspökkenyér Antal Vali módra

Az egyik legfinomabb gyümölcskenyér glutén- és tejmentesen

Mentesség:
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
Étrend/Diéták:
  • 70 perc
  • 8 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Püspökkenyérnek nevezzük azokat  a gyümölcskenyereket, amelyekben sokkal több finomság van, mint néhány aszalvány, illetve a tésztájukban több a tojás. Ugyanis régen csak a püspököknek járt ez a fényűzés.

Nálunk anyáról leányra szállt a recept, amit persze azonnal a saját ízlésemre reformáltam. Elég macerás elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom, és sokáig eláll. Szerintem sokkal finomabb, mint a Stollen vagy a Panettone.

Sajnos a neten kerengő változatok nagy része tele van nemkívánatos összetevőkkel, mint például a fehérliszt, a margarin, a gumicukor, a zselés szaloncukor és a különböző cukrozott aszalványok. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mérhetetlen mennyiségű finomított kristálycukor van bennük. Pedig az eredeti receptnek pont az a lényege, hogy a sok aszalvány édesíti meg a kenyeret, nem pedig a sok cukor.

A saját változatom alfa-gliadin (ez az az a bűnös gluténvegyület, ami az autoimmun folyamatokért felelős) mentes, tejmentes, és alig tartalmaz hozzáadott cukrot – abból is a teljesértékű, alacsonyabb GI-jű kókuszvirágcukrot. Gluténintoleranciások fogyaszthatják, de cöliákiások nem!

Ebből az adagból két kisebb, vagy egy nagyobb őzgerinc formába való adag lesz.

Kérlek, saját egészséged érdekében ne rontsd el azzal, hogy porcukrozod a tetejét, vagy valamilyen mű csokibevonóval készítesz rá egy csokimázt!

Antal Vali

(Visited 2 000 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Hozzávalók előkészítése

Az aszalványokat, a kandírozott gyümölcsöket, a dióféléket és a csokit apróra vágjuk (én bele szoktam dobni az aprító gépbe), és egy kevés lisztbe forgatjuk. A mazsolát beáztatjuk rumba, konyakba vagy whiskybe - ki mit szeret, vagy kinek mi van otthon.

2
Kész

Tészta elkészítése

A 4 tojás sárgájába beletesszük a kókuszvirágcukor felét, a citrom levét és reszelt héját, a narancs esszenciát és 1 kanál vizet. Robotgéppel vagy kézzel habosra keverjük.

3
Kész

A fehérjéből a másik kanál vízzel kemény habot verünk úgy, hogy a cukor másik felét apránként hozzáadjuk.

4
Kész

A kész hab negyedét belekeverjük a felhabosított sárgájába, és finoman összeállítjuk a többi hozzávalóval és a liszttel.

5
Kész

Utána vigyázva, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a többi habot is.

6
Kész

Zsírpapírral kibélelt, vagy kókuszzsírral kikent, majd kilisztezett őzgerinc formába öntjük, majd 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

7
Kész

Még melegen kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni! Csak utána szeleteljük!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Stifado marhalábszárból
következő
Gránátalmás zöldturmix a káros szabadgyökök ellen
előző
Stifado marhalábszárból
következő
Gránátalmás zöldturmix a káros szabadgyökök ellen

5 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Lehet, de teljesen más lesz az állaga, el fogja veszíteni kenyérszerűségét. Ha bátor vagy, próbáld ki, és írd meg, hogy milyen lett a végeredmény.

Már harmadszor készítem ezt a püspökkenyeret, mindig isteni.És ami a legjobb, még a megrögzött reformkonyha ellenesek is imádják. Én nem szoktam eltérni Vali receptjeitől, akkor sikerül igazán, ha ahhoz tartom magam. Úgy ki van találva, hogy kár valamit is változtatni.

Köszönöm Kati az elismerő szavakat. Bár, valóban így van, itt mindig csak a jól kitalált, többször kipróbált és bevált receptjeimet osztom meg.

Hozzászólás Elküldése

három + 19 =

Fel a lap tetejére