Hozzávalók
-
4 friss házi vagy bio Tojás
-
3 tojás súlyú Kókuszvirágcukor
-
3 tojás súlyú AlakorlisztHa nem vagy gluténérzékeny, akkor tönköllyel is készítheted, de semmi esetre se fehér búzaliszttel!
-
1 csésze rumba vagy konyakba áztatott Mazsola
-
1 kisebb Citrom leve
-
1 kisebb Citrom héjaReszelve
-
1 csésze DióbélSzoktam hozzátenni mandulát, pekándiót, kesudiót és törökmogyorót is vegyesen. Apróra vágva.
-
1 kisebb tábla 80-90%-os ÉtcsokoládéApróra vágva
-
0,5 csésze Kandírozott narancshéjApróra vágva
-
0,5 csésze Kandírozott citromhéjApróra vágva
-
1 csésze apróra vágott vegyes AszalványokAlma, datolya, füge, szilva, áfonya, goji bogyó, sárgabarack.
-
0,5 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy 1 rúd vanília kikapart belseje.
-
1 csipet őrölt Kardamom
-
5 csepp Édesnarancs illóolaj
-
2 evőkanál Tisztított víz
Leírás
Püspökkenyérnek nevezzük azokat a gyümölcskenyereket, amelyekben sokkal több finomság van, mint néhány aszalvány, illetve a tésztájukban több a tojás. Ugyanis régen csak a püspököknek járt ez a fényűzés.
Nálunk anyáról leányra szállt a recept, amit persze azonnal a saját ízlésemre reformáltam. Elég macerás elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom, és sokáig eláll. Szerintem sokkal finomabb, mint a Stollen vagy a Panettone.
Sajnos a neten kerengő változatok nagy része tele van nemkívánatos összetevőkkel, mint például a fehérliszt, a margarin, a gumicukor, a zselés szaloncukor és a különböző cukrozott aszalványok. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mérhetetlen mennyiségű finomított kristálycukor van bennük. Pedig az eredeti receptnek pont az a lényege, hogy a sok aszalvány édesíti meg a kenyeret, nem pedig a sok cukor.
A saját változatom alfa-gliadin (ez az az a bűnös gluténvegyület, ami az autoimmun folyamatokért felelős) mentes, tejmentes, és alig tartalmaz hozzáadott cukrot – abból is a teljesértékű, alacsonyabb GI-jű kókuszvirágcukrot. Gluténintoleranciások fogyaszthatják, de cöliákiások nem!
Ebből az adagból két kisebb, vagy egy nagyobb őzgerinc formába való adag lesz.
Kérlek, saját egészséged érdekében ne rontsd el azzal, hogy porcukrozod a tetejét, vagy valamilyen mű csokibevonóval készítesz rá egy csokimázt!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Hozzávalók előkészítése |
2
Kész
|
Tészta elkészítése |
3
Kész
|
|
4
Kész
|
|
5
Kész
|
|
6
Kész
|
|
7
Kész
|
5 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Már most elkezdtem nézegetni, hogy mit készítek az ünnepekre. Ez a püspökkenyér biztos, hogy benne lesz!
Tojast lehet helyettesíteni, mondjuk banannal? Ez is nagyon tetszik, meg a plebanus mezes is. Koszi 🥰
Lehet, de teljesen más lesz az állaga, el fogja veszíteni kenyérszerűségét. Ha bátor vagy, próbáld ki, és írd meg, hogy milyen lett a végeredmény.
Már harmadszor készítem ezt a püspökkenyeret, mindig isteni.És ami a legjobb, még a megrögzött reformkonyha ellenesek is imádják. Én nem szoktam eltérni Vali receptjeitől, akkor sikerül igazán, ha ahhoz tartom magam. Úgy ki van találva, hogy kár valamit is változtatni.
Köszönöm Kati az elismerő szavakat. Bár, valóban így van, itt mindig csak a jól kitalált, többször kipróbált és bevált receptjeimet osztom meg.