Hozzávalók
-
1 kisebb, kb. 1 kg-os Sütőtök
-
10 dkg VajHa nem ehetsz vajat, cseréld le kókuszvajra
-
15 dkg gluténmentes Zabpehelyliszt
-
3 dkg Kókuszreszelék
-
3 evőkanál MézHa vegán vagy, helyettesítheted kókuszvirág sziruppal
-
1/2 mokkáskanál Bourbon vanília por
-
2 szép házitojás Tojás
-
50 ml ZabtejRizstejet vagy bármilyen más növényi tejet is használhatsz
-
1 mokkáskanál foszfátmentes Sütőpor
-
1 csipet Himalaya só
-
1 csapott mokkáskanál őrölt Szegfűszeg
-
1 csapott mokkáskanál őrölt Fahéj
-
1 csapott mokkáskanál őrölt Gyömbér
-
1 evőkanál porított KókuszvirágcukorA süti tetejét hivatott diszíteni, természetesen elhagyható.
Leírás
Valamikor 20 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem antalvalis tanácsadónőket kiképezni, tartottunk egy egész hétvégés életmódtáborral egybekötött továbbképző tréninget, ahol nem csak tanultuk az általam képviselt életmódot, hanem közösen főztünk, sütöttünk is. Illetve ilyenkor szokás volt, hogy mindenki hozott otthonról ilyen-olyan finomságokat, amellyel megvendégelte a többieket. Én megint csak – az állandó rohanás közepette – felkészületlenül estem neki előző éjjel sütni valami finomat. Azaz, abból kellett dolgoznom, amilyen alapanyagot találtam otthon. Mivel mindenképpen süteményt ígértem a tábor résztvevőinek, ezért igen nagy gondban voltam, mert egyik népszerű sütireceptem hozzávalóit sem találtam meg maradéktalanul a kamrámban. Kénytelen voltam a fantáziámra hagyatkozni.
Nos, így született meg az alábbi sütőtökös süti, ami várakozásomon felül akkora sikert aratott, hogy olyan gyorsan elkapkodták, hogy mire elmentem a fényképező gépemért, hogy lefotózzam, már csak az üres tányér díszelgett az asztalon. Ráadásul annyian követelték a receptjét, hogy komoly erőfeszítésembe telt felidézni, hogy miket is kutyultam össze. Szerencsére akkor leírtam a felidézett receptet, amit megtaláltam a minap, és gondoltam – mivel lassan itt a sütőtök szezon – Te is szívesen megkóstolnád ezt a különleges finomságot. Szóval, valahogy így készült az eredeti (legalábbis remélem).
Antal Vali
Hasznos tippek:
- Ha zsír-fehérje anyagcsere állapotú vagy, akkor a zabpehelyliszt felét cseréld le darált dióra, darált mákra, darált mandulára vagy darált mogyoróra, valamint zabtej helyett kókusztejet használj!
- Ha paleózol, akkor a zabpehelylisztet egy az egyben hagyd ki, és helyette használj kókuszlisztet, a zabtej helyett pedig szintén kókusztejet. Kicsit tömörebb lesz így a süti, de nagyon finom így is!
- A méz helyettesíthető kókuszvirágsziruppal vagy datolyasziruppal. Próbáltam juharsziruppal is, de az túl folyós hozzá.
- Ha nem ehetsz vajat, akkor készítsd a sütit dezodorálatlan kókuszvajjal, isteni finom ízt ad neki.
Lépések
1
Kész
|
Berakom a tököt sülni a sütőbe, de maradék sült tököt is fel lehet használni, ha stimmel a mennyiség. |
2
Kész
|
A vajat habosra keverem a mézzel, majd hozzáadom a tojások sárgáját, és tovább keverem (én géppel szoktam csinálni) |
3
Kész
|
Hozzáadom a zabtejet, majd a zabpehelylisztet és a benne elkevert sütőport, a kókuszreszeléket, a fűszereket és egy csipetnyi sót is, hogy kihozza az édes ízeket. |
4
Kész
|
A fehérjét habbá verem, és ha már jó kemény, akkor vigyázva összeforgatom a tésztával úgy, hogy a hab össze ne törjön. |
5
Kész
|
Előmelegített sütőben addig sütöm kikent tepsiben vagy sütemény formában 180 °C-on, amíg a gyufaszál próbát ki nem állja. Ez kb 40-45 perc. |
6
Kész
|
Ha kész, akkor szép egyforma szeletekre szeljük, és a tetejét diszkréten megszórjuk porított kókuszcukorral. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali, elmentettem 6 ételt a kedvencekhez, el szeretném menteni a sütőtökös laktóz mentes sütit, de nem engedi megtelt azt írja. Mennyit lehet elmenteni ez lenne a kérdésem.
Elvileg korlátlan mennyiségű recept elmenthető. Nekem 9 van elmentve. Sőt saját csoportokat is tudsz készíteni az elmentett receptjeidből. Próbáld meg frissíteni az oldalt, majd újra megpróbálni. Szólj vissza, hogy sikerült-e. Ha nem, akkor beszélek a webmesteremmel.