Hozzávalók
-
20 dkg frissen szedett Útifű levél
-
4 dl Tisztított víz
-
10 dkg MézHársméz a legjobb!
-
3-5 csepp Illóolaj
Leírás
Számos lándzsás útifűszirup recept kering a világhálón, viszont én most olyanokat szeretnék megosztani Veled, amit számtalanszor kipróbáltam, és bevált. Mivel itt a náthás szezon, az elkövetkező napokban jó néhány receptúrámat közzéteszem majd, hogy ki-ki kiválaszthassa a neki leginkább tetszőt. A legnépszerűbbel kezdeném.
Mit kell tudni a lándzsás útifűről?
A lándzsás útifüvet elsősorban a légutak gyulladásos megbetegedéseire, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Kiválóan oldja a letapadt nyákot, elősegíti hogy az minél könnyebben feloldódjon, és fel tudjuk köhögni. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, csillapítja a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák.
Amit kevesen tudnak róla, hogy gyakorlatilag gazként terem minden utcasarkon, játszótéren, parkban, még a beton repedésein is képes kinőni.. Csak sokan nem tudják róla, hogy ez a lándzsás útifű. Ideje megismerni, és hasznosítani!
Adagolás:
3-7 napon át gyermeknek, korától függően naponta 1-6 kiskanállal, felnőtteknek 3-6 evőkanállal. A kúra 3-7 nap után megismételhető, ha az orvos vagy a természetgyógyász másként nem rendelkezik.
Tárolás:
A készítmény hűtőszekrényben egy-két hétig, szobahőmérsékleten 2-3 napig tárolható üvegben vagy zománcozott edényben. Ha légmentesen záródó üvegbe tesszük, és befőző automatával kidunsztoljuk, akkor hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől védett helyen hónapokig is eláll. Használat előtt csak a kívánt mennyiséget kell testhőmérsékletre felmelegíteni.
Hasznos tippek:
Az elkészült adag dúsítható terápiás minőségű 100 %-os tisztaságú illóolajokkal.
- 3 csepp eukaliptusz, vagy
- 5 csepp csillagánizs, vagy
- 5 csepp édeskömény, vagy
- 3 csepp kakukkfű, vagy
- 5 csepp fenyőrügy
- 1-1 csepp a fentiek mindegyikéből
Figyelem, csak 100%-os tisztaságú, terápiás minőségű illóolajat használj!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az útifűlevelet fedett edényben, lassú tűznél gyöngyöztetve fél órát főzzük. |
2
Kész
|
A főzetet kihűtjük, a levét kinyomjuk és sűrű szövésű vásznon pohárba vagy egy nagyobb üvegedénybe szűrjük. |
3
Kész
|
Miután kihűlt, hozzáadjuk a mézet, amelyben előzőleg feloldottuk az illóolaja(ka)t, és alaposan elkeverjük. |