Hozzávalók
-
1 nagyobb Padlizsán
-
1 jó nagy Vöröshagyma
-
20 szem Olajbogyó
-
2 szál Szárzeller
-
1 kisebb zsengébb Cukkini
-
4 nagyobb Paprika
-
4 közepesen nagy Paradicsom
-
4 gerezd Fokhagyma
-
2 evőkanál modenai Balzsamecet
-
3 dl Paradicsomszósz
-
2 Babérlevél
-
1 teáskanál szárított Kakukkfű
-
1 teáskanál szárított Oregano
-
1 mokkáskanál frissen őrölt Bors
-
1 ágacska friss Rozmaring
-
1 dl Tisztított víz
Leírás
A lecsó minden formáját kedvelem. Ha az lenne a feladat, hogy a lecsó szezonban 1 hónapig csak lecsót ehetek, nem jönnék zavarba, mert minimum harmincféleképpen el tudom készíteni. Ma egy vegán mediterrán változatot hoztam. Nem autentikus, de a Földközi-tenger országainak a jellegzetességei megtalálhatóak benne. Valójában a kertem aktuális terményei ihlették a receptet. Sajnos paprikám alig termett, paradicsom, padlizsán és cukkini viszont annál több. Dél-olasz módra egy kis balzsamecettel és olajbogyóval bolondítottam meg, és török módra bulgurral dúsítottam. Jelentem, nagyon finom lett!
Antal Vali
Hasznos tippek
- Ha nincs airfryered (forrólevegős sütő), akkor hagyományos légkeveréses sütőben is elkészítheted, csak akkor valamivel tovább kell sütni. Figyeld közben a sütő ablakán át, hogy meg ne égjen!
- Ha gluténérzékeny vagy, akkor készítheted barnarizzsel is, de akkor azt elő kell főznöd sós vízben, és úgy hozzáadnod a végén.
- Izgalmasabb lesz a végeredmény, ha különböző fajtájú olajbogyókat használsz: zöld, fekete, kalamata, stb.
- A sózást ne rutinszerűen végezd, hanem kóstolj, mert az olajbogyó önmagában is sós.
- A többi fűszerrel bánhatsz bátran, mert a bulgur (és a barnarizs is) „ízrabló”.
- Ha nincs sötét (modenai) balzsameceted, akkor borecetet is használhatsz, de abból egy kicsit kevesebb kell.
További lecsó variációkat itt találsz!
Lépések
|
1
Kész
|
ElőkészítésA padlizsánt hosszában négyrét vágtam, és airfryerben 200°C-on kb.15 percig sütöttem. |
|
2
Kész
|
ElőkészítésAmíg sült a padlizsán: |
|
3
Kész
|
ElkészítésEgy kevés olívaolajon a kakukkfűvel, oregánóval, babérlevéllel megdinszteltem az olajbogyót és a vöröshagymát úgy, hogy nagyon apránként egy leheletnyi vizet adagoltam hozzá, hogy nehogy keserűre égjenek a fűszerek. Majd hozzáadtam a szárzellert, és tovább dinszteltem. |
|
4
Kész
|
Majd pár perc múlva ment hozzá a paprika, a paradicsom és a cukkini is. Egy kicsit ezekkel is dinszteltem, majd beledobtam a rozmaring ágacskát, és meglocsoltam a modenai balzsamecettel. Egy rottyantás, és ment bele a paradicsom szósz, a fokhagyma nyomón áttört fokhagyma és a frissen őrölt bors. Sóztam, és adtam még hozzá egy kis vizet is. Nagyjából 10 percig rotyogtattam. |
|
5
Kész
|
Amíg főtt a lecsó, addig felkockáztam a puhára sült padlizsánt, és menet közben azt is hozzá kevertem. |
|
6
Kész
|
Majd lehúztam a tűzről az edényt, és belekevertem a lecsóba a bulgurt. Gyorsan lefedtem, és hagytam, hogy az étel gőzében a bulgur megszívja magát az ízekkel. |



















