0 0
Lecsó mediterrán módra bulgurral

Lecsóból soha nem lehet elég! Szerintem ki kell próbálnod a mediterrán lecsót is, ha szereted az olajbogyót!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 nagyobb Padlizsán
1 jó nagy Vöröshagyma
20 szem Olajbogyó
2 szál Szárzeller
1 kisebb zsengébb Cukkini
4 nagyobb Paprika
4 közepesen nagy Paradicsom
4 gerezd Fokhagyma
2 evőkanál modenai Balzsamecet
3 dl Paradicsomszósz
2 Babérlevél
1 teáskanál szárított Kakukkfű
1 teáskanál szárított Oregano
1 mokkáskanál frissen őrölt Bors
1 ágacska friss Rozmaring
1 dl Tisztított víz

Lecsó mediterrán módra bulgurral

Vegán nyári finomság, amit a Földközi-tenger népeinek lecsófőzési szokásai ihlettek

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 30 perc
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A lecsó minden formáját kedvelem. Ha az lenne a feladat, hogy a lecsó szezonban 1 hónapig csak lecsót ehetek, nem jönnék zavarba, mert minimum harmincféleképpen el tudom készíteni. Ma egy vegán mediterrán változatot hoztam. Nem autentikus, de a Földközi-tenger országainak a jellegzetességei megtalálhatóak benne. Valójában a kertem aktuális terményei ihlették a receptet. Sajnos paprikám alig termett, paradicsom, padlizsán és cukkini viszont annál több. Dél-olasz módra egy kis balzsamecettel és olajbogyóval bolondítottam meg, és török módra bulgurral dúsítottam. Jelentem, nagyon finom lett!

Antal Vali

Hasznos tippek

  • Ha nincs airfryered (forrólevegős sütő), akkor hagyományos légkeveréses sütőben is elkészítheted, csak akkor valamivel tovább kell sütni. Figyeld közben a sütő ablakán át, hogy meg ne égjen!
  • Ha gluténérzékeny vagy, akkor készítheted barnarizzsel is, de akkor azt elő kell főznöd sós vízben, és úgy hozzáadnod a végén.
  • Izgalmasabb lesz a végeredmény, ha különböző fajtájú olajbogyókat használsz: zöld, fekete, kalamata, stb.
  • A sózást ne rutinszerűen végezd, hanem kóstolj, mert az olajbogyó önmagában is sós.
  • A többi fűszerrel bánhatsz bátran, mert a bulgur (és a barnarizs is) „ízrabló”.
  • Ha nincs sötét (modenai) balzsameceted, akkor borecetet is használhatsz, de abból egy kicsit kevesebb kell.

További lecsó variációkat itt találsz!

 

Lépések

1
Kész

Előkészítés

A padlizsánt hosszában négyrét vágtam, és airfryerben 200°C-on kb.15 percig sütöttem.

2
Kész

Előkészítés

Amíg sült a padlizsán:
1. A vöröshagymát apróra vágtam.
2. A cukkinit, a paprikákat, a paradicsomot és a szárzellert elnagyolva felkockáztam.
3. Az olajbogyót levétől lecsepegtettem.

3
Kész

Elkészítés

Egy kevés olívaolajon a kakukkfűvel, oregánóval, babérlevéllel megdinszteltem az olajbogyót és a vöröshagymát úgy, hogy nagyon apránként egy leheletnyi vizet adagoltam hozzá, hogy nehogy keserűre égjenek a fűszerek. Majd hozzáadtam a szárzellert, és tovább dinszteltem.

4
Kész

Majd pár perc múlva ment hozzá a paprika, a paradicsom és a cukkini is. Egy kicsit ezekkel is dinszteltem, majd beledobtam a rozmaring ágacskát, és meglocsoltam a modenai balzsamecettel. Egy rottyantás, és ment bele a paradicsom szósz, a fokhagyma nyomón áttört fokhagyma és a frissen őrölt bors. Sóztam, és adtam még hozzá egy kis vizet is. Nagyjából 10 percig rotyogtattam.

5
Kész

Amíg főtt a lecsó, addig felkockáztam a puhára sült padlizsánt, és menet közben azt is hozzá kevertem.

6
Kész

Majd lehúztam a tűzről az edényt, és belekevertem a lecsóba a bulgurt. Gyorsan lefedtem, és hagytam, hogy az étel gőzében a bulgur megszívja magát az ízekkel.
Pont akkor lesz jó, amikor ehető hőmérsékletűre hűl.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

padthai-antalvali
előző
Pad Thai Antal Vali módra
következő
Vegán zöldbab lecsó
padthai-antalvali
előző
Pad Thai Antal Vali módra
következő
Vegán zöldbab lecsó

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here