0 0
Színpompás nyers zöldségtorta avokádó szósszal

A látszat csal! Ez a torta zöldségből van, nem édes, hanem sós, és elképesztően finom. Félre az előítéletekkel, és kóstolásra fel!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
Torta alap
15 dkg hántolt Napraforgómag beáztatva legalább egy éjszakára
1 nagy gerezd Fokhagyma
2 teáskanál Szójaszósz
1 csapott mokkáskanál Őrölt pirospaprika
Mandulasajt
30 dkg blansírozott Mandula
2,3 liter Tisztított víz
1 teáskanál Himalaya só
4 evőkanál inaktív Sörélesztő pehely
1/2 Citrom leve
1 evőkanál Útifűmaghéj
Sárgarépás réteg
30 dkg reszelt Sárgarépa
1 csapott mokkáskanál Himalaya só
1 csipet Kurkuma por
1 evőkanál Útifűmaghéj
Céklás réteg
30 dkg reszelt Cékla
1 csapott mokkáskanál Himalaya só
1 teáskanál reszelt Torma gyökér Elhagyható
1/2 mokkáskanál őrölt Köménymag
1 evőkanál Útifűmaghéj
Avokádó szósz
2 nagy érett Avokádó
2 gerezd Fokhagyma fokhagyma nyomón áttörve
1 mokkáskanál Himalaya só
1 mokkáskanál Tarkabors
1/2 Citrom leve

Színpompás nyers zöldségtorta avokádó szósszal

A nyerskonyha meglepően finom különleges fogása nem csak különleges alkalmakra - természetesen antalvalisítva

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 8 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Torta alap

  • Mandulasajt

  • Sárgarépás réteg

  • Céklás réteg

  • Avokádó szósz

Leírás

Megosztás

A nyers zöldségtortákat Lénárt Gitta ismertette meg velem, és azonnali szerelem lett belőle. Közös léböjttáborainkban mindig ez volt a visszavezető napok valamelyikén. Számtalan változatát készítettük el, és kivétel nélkül mindegyik hatalmas sikert aratott. És nem gondolnám, hogy csak azért, mert a 7 napos léböjt után mindenki éhes volt :).

Mivel a léböjtön rengeteg préselt és centrifugázott zöldséglevet iszunk, mindig volt visszamaradt rostpép, amit sajnáltunk kidobni. Ezekből aszalt zöldségkrékerek, házi ételízesítő, zöldséglekvár és zöldségtorta készült a későbbiekben.

Ennek a zöldségtortának az elkészítéséhez nincs szükség főzőtudományra, de sütőtudományra sem. Nagyjából annyi kézügyesség kell hozzá, mint egy kisgyereknek a homokozóban, aki tökéletesre tömi homokkal a homokozó formát, majd ügyesen kiborítja azt.

Amit még tudni kell erről a tortáról, hogy a rengeteg rostnak és az útifűmaghéjnak köszönhetően kiváló béltisztító hatással is rendelkezik, azon kívül, hogy tele van vitaminnal és ásványi anyaggal.

Hasznos tippek:

  • A tortához szükséges tortaforma 18 cm átmérőjű. De ha nincs ilyened, akkor rakd a rétegeket fordított sorrendbe egy erre alkalmas hasonló méretű tálba, és ha kellő hűtés után ügyesen sikerül kiborítanod, akkor ugyanúgy szeletelhetővé válik.
  • Ha nincs aprítógéped, akkor kézi reszelővel (a legkisebb lyukon reszelve) is készülhet, de ez nagyon macerás. Mellesleg egy jó minőségű turmix gép is képes jól aprítani.
  • A mandula sajtot továbbízesíthetjük snidlinggel, lilahagymával vagy bármilyen zöldfűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával.
  • A céklás rétegből a friss reszelt torma elhagyható, vagy egy teáskanál bolti ecetestormával helyettesíthető, de ez utóbbitól sajnos már elveszti a nyers teljesértékűséget.
  • Az avokádó szószt bátran készítsd el a saját ízlésed szerint, itt az oldalamon is találsz receptet.
  • A torta díszítésének csak a fantáziád szabhat határt. Bármilyen ehető mag, zöldség, csíra vagy virág számításba jöhet. De friss zöldfűszerekkel is apellálhatsz. Nekem nagy kedvencem a friss bazsalikom, koktélparadicsom, és oregánó kombináció.
  • Az eredeti Lénárt Gitta receptet itt találod! Természetesen én mindent a saját ízlésemre szabok, úgyhogy az enyém némileg eltér az övétől.
  • További nyersétel recepteket ide kattints!

Sok szeretettel Antal Vali

Lépések

1
Kész

Előkészítés

A hántolt napraforgómagot beáztatjuk legalább egy éjszakára, de inkább 10-12 órára

2
Kész

Napraforgós torta alap

A napraforgómagot aprítógépben a fűszerekkel és a szójaszósszal együtt finomra őröljük, hogy összeálljon. Félretesszük. Ha szárított magot használunk, akkor tegyünk hozzá annyi mandulatejet, hogy összeálljon egy gombóccá.

3
Kész

Sárgarépás és céklás réteg

A sárgarépát a sóval és a kurkumával aprítógépben nagyon finomra aprítjuk úgy, hogy szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjat, és jól összedolgozzuk.

Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb. 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjat.

4
Kész

Mandulasajt készítése

1. Először elkészítjük a mandulatejet: a mandulát alaposan elturmixoljuk a vízzel (én apránként szoktam a vizet hozzáadni, nem egyszerre), majd egy szűrőzsák segítségével leszűrjük. A keletkezett fehér folyadékot megisszuk, vagy betesszük a hűtőszekrénybe, ahol 2-3 napig eláll.

2. A szűrőben visszamaradt péppel dolgozunk tovább:
Minden összetevőt összekeverünk egy tálban. Ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá egy kis mandulatejet. Akkor jó, ha összeáll egy masszába. A sörélesztő pehely adja meg a sajt ízét, az utifűmaghéj pedig a jó állagról gondoskodik.

5
Kész

A torta rétegei

mandulasajt (házilag készített)
céklás réteg
sárgarépás réteg
napraforgó alap

6
Kész

A torta összeállítása

Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot egy kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával „döngöljük”, majd simítsuk el. Erre öntsük a sárgarépás masszát, amit szintén alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sárgarépás réteg szintén lenyomkodva, és végül a sajtréteg.
Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.

7
Kész

Avokádó szósz

A félbevágott avokádók héjából kikanalazzuk a húsát, beletesszük egy tálba, belenyomjuk a fokhagymákat, sózzuk, fűszerezzük, és villával (vagy aprítógéppel) szép pépesre eldolgozzuk. Ha nem lenne elég krémes, akkor pici mandulatejet löttyinthetünk hozzá.

8
Kész

Tálalás

A torta tetejét díszítsük ki idényzöldségekkel, szeljük fel és tálaljuk rá az avokádó szószra,de akár le is önthetjük vele.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

kesudios-gombas-zoldsegragu-antalvali
előző
Kesudiós-gombás zöldségragu jázminrizzsel
rokagombas-retes-antalvali
következő
Rókagombás „rétes”
kesudios-gombas-zoldsegragu-antalvali
előző
Kesudiós-gombás zöldségragu jázminrizzsel
rokagombas-retes-antalvali
következő
Rókagombás „rétes”

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here