Hozzávalók
-
Torta alap
-
15 dkg hántolt Napraforgómagbeáztatva legalább egy éjszakára
-
1 nagy gerezd Fokhagyma
-
2 teáskanál Szójaszósz
-
1 csapott mokkáskanál Őrölt pirospaprika
-
Mandulasajt
-
30 dkg blansírozott Mandula
-
2,3 liter Tisztított víz
-
1 teáskanál Himalaya só
-
4 evőkanál inaktív Sörélesztő pehely
-
1/2 Citrom leve
-
1 evőkanál Útifűmaghéj
-
Sárgarépás réteg
-
30 dkg reszelt Sárgarépa
-
1 csapott mokkáskanál Himalaya só
-
1 csipet Kurkuma por
-
1 evőkanál Útifűmaghéj
-
Céklás réteg
-
30 dkg reszelt Cékla
-
1 csapott mokkáskanál Himalaya só
-
1 teáskanál reszelt Torma gyökérElhagyható
-
1/2 mokkáskanál őrölt Köménymag
-
1 evőkanál Útifűmaghéj
-
Avokádó szósz
-
2 nagy érett Avokádó
-
2 gerezd Fokhagymafokhagyma nyomón áttörve
-
1 mokkáskanál Himalaya só
-
1 mokkáskanál Tarkabors
-
1/2 Citrom leve
Leírás
A nyers zöldségtortákat Lénárt Gitta ismertette meg velem, és azonnali szerelem lett belőle. Közös léböjttáborainkban mindig ez volt a visszavezető napok valamelyikén. Számtalan változatát készítettük el, és kivétel nélkül mindegyik hatalmas sikert aratott. És nem gondolnám, hogy csak azért, mert a 7 napos léböjt után mindenki éhes volt :).
Mivel a léböjtön rengeteg préselt és centrifugázott zöldséglevet iszunk, mindig volt visszamaradt rostpép, amit sajnáltunk kidobni. Ezekből aszalt zöldségkrékerek, házi ételízesítő, zöldséglekvár és zöldségtorta készült a későbbiekben.
Ennek a zöldségtortának az elkészítéséhez nincs szükség főzőtudományra, de sütőtudományra sem. Nagyjából annyi kézügyesség kell hozzá, mint egy kisgyereknek a homokozóban, aki tökéletesre tömi homokkal a homokozó formát, majd ügyesen kiborítja azt.
Amit még tudni kell erről a tortáról, hogy a rengeteg rostnak és az útifűmaghéjnak köszönhetően kiváló béltisztító hatással is rendelkezik, azon kívül, hogy tele van vitaminnal és ásványi anyaggal.
Hasznos tippek:
- A tortához szükséges tortaforma 18 cm átmérőjű. De ha nincs ilyened, akkor rakd a rétegeket fordított sorrendbe egy erre alkalmas hasonló méretű tálba, és ha kellő hűtés után ügyesen sikerül kiborítanod, akkor ugyanúgy szeletelhetővé válik.
- Ha nincs aprítógéped, akkor kézi reszelővel (a legkisebb lyukon reszelve) is készülhet, de ez nagyon macerás. Mellesleg egy jó minőségű turmix gép is képes jól aprítani.
- A mandula sajtot továbbízesíthetjük snidlinggel, lilahagymával vagy bármilyen zöldfűszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával.
- A céklás rétegből a friss reszelt torma elhagyható, vagy egy teáskanál bolti ecetestormával helyettesíthető, de ez utóbbitól sajnos már elveszti a nyers teljesértékűséget.
- Az avokádó szószt bátran készítsd el a saját ízlésed szerint, itt az oldalamon is találsz receptet.
- A torta díszítésének csak a fantáziád szabhat határt. Bármilyen ehető mag, zöldség, csíra vagy virág számításba jöhet. De friss zöldfűszerekkel is apellálhatsz. Nekem nagy kedvencem a friss bazsalikom, koktélparadicsom, és oregánó kombináció.
- Az eredeti Lénárt Gitta receptet itt találod! Természetesen én mindent a saját ízlésemre szabok, úgyhogy az enyém némileg eltér az övétől.
- További nyersétel recepteket ide kattints!
Sok szeretettel Antal Vali
Lépések
|
1
Kész
|
ElőkészítésA hántolt napraforgómagot beáztatjuk legalább egy éjszakára, de inkább 10-12 órára |
|
2
Kész
|
Napraforgós torta alapA napraforgómagot aprítógépben a fűszerekkel és a szójaszósszal együtt finomra őröljük, hogy összeálljon. Félretesszük. Ha szárított magot használunk, akkor tegyünk hozzá annyi mandulatejet, hogy összeálljon egy gombóccá. |
|
3
Kész
|
Sárgarépás és céklás rétegA sárgarépát a sóval és a kurkumával aprítógépben nagyon finomra aprítjuk úgy, hogy szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evőkanál utifűmaghéjat, és jól összedolgozzuk. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szűrőben kb. 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifűmaghéjat. |
|
4
Kész
|
Mandulasajt készítése1. Először elkészítjük a mandulatejet: a mandulát alaposan elturmixoljuk a vízzel (én apránként szoktam a vizet hozzáadni, nem egyszerre), majd egy szűrőzsák segítségével leszűrjük. A keletkezett fehér folyadékot megisszuk, vagy betesszük a hűtőszekrénybe, ahol 2-3 napig eláll. 2. A szűrőben visszamaradt péppel dolgozunk tovább: |
|
5
Kész
|
A torta rétegeimandulasajt (házilag készített) |
|
6
Kész
|
A torta összeállításaSütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot egy kanál hátuljával, vagy egy műanyag habkártyával „döngöljük”, majd simítsuk el. Erre öntsük a sárgarépás masszát, amit szintén alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sárgarépás réteg szintén lenyomkodva, és végül a sajtréteg. |
|
7
Kész
|
Avokádó szószA félbevágott avokádók héjából kikanalazzuk a húsát, beletesszük egy tálba, belenyomjuk a fokhagymákat, sózzuk, fűszerezzük, és villával (vagy aprítógéppel) szép pépesre eldolgozzuk. Ha nem lenne elég krémes, akkor pici mandulatejet löttyinthetünk hozzá. |
|
8
Kész
|
Tálalás |



















