2 0
Sandesh recept rózsavízzel

Ha nem vagy érzékeny a tejre, okvetlenül kóstold meg ezt az isteni indiai desszertet, amit egy picit talán macerás elkészíteni, de hidd el, nagyon megéri!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 liter teljes vagy házi pasztörizálatlan Tej
1 Citrom leve
50 g porított Kókuszvirágcukor Kávédarálóban szoktam megőrőlni.
4 teáskanál Rózsavíz Rózsa hidrolátum is lehet, vagy 1-3 csepp valódi rózsa illóolaj
1 csipet őrölt Kardamom

Hozzáadás a kedvencekhez

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sandesh recept rózsavízzel

Indiai túródesszert ínyenceknek

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 70 perc
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Van az indiaiaknak egy isteni édességük, az a neve, hogy sandesh (ejtsd: szándes). Házi készítésű „túró”-ból (chhena) készül, és általában rózsával ízesítik. Ha hengerré formálnád és csokiba mártanád, olyan lenne, mint a mi Túró Rudink, csak rózsa ízben. Az indiaiak egyébként előszeretettel használják a rózsát nem csak édességekhez, hanem teakeverékekben és fűszerkeverékekben is.

Anélkül, hogy tukmálni akarnám az indiai konyhát, szeretném hozzátenni, hogy rendkívül sokoldalú, és soha ne az európai plázákban működő indiai gyorsbüfék választékából indulj ki! Sokan nem is tudják, hogy számtalan olyan ételük is van, ami kísértetiesen hasonlít valamely magyar ételre, csak van benne egy kis „fricska'” (pl. egy a sok közül: képzeld el a csirkepörköltet kicsit több és hígabb szafttal, mint ahogy itthon megszoktuk, valamint belefőzött zöldborsóval – ez is egy curry, amit igen gyakran esznek Nyugat-Indiában).

Sokan idegenkednek az ázsiai ízektől, de hidd el, nagyon sok embernek tudtam már sikeresen olyan új receptet varázsolni a konyhájába, hogy ő adta a kritériumokat, én meg a receptet, egyenesen az indiai vagy a thai ízek világából, és sikerült velük megszerettetnem a keleti ízeket. Ma egy olyan receptet hoztam, amit egy  volt kolléganőmtől tanultam, aki Indiában (is) élt, kicsit antalvalisítottam, egészségesebbre szabtam, és ez lett az eredmény.

Hasznos tippek

  • Ha esetleg mézzel szeretnéd készíteni, akkor ahhoz nagyon szárazra kell kicsöpögtetni a „túrót'”, különben kanalazni kell, ami ízben remek, csak tálalástechnikailag nehezebb feladat, mint a gombócok.
  • Bolti pasztőrözött tejjel – pláne UHT tartós tejjel – ne kísérletezz, mert ha össze is jön véletlenül, akkor sem lesz olyan, amilyennek lennie kell. Csak a házi tejet vagy a dobozos organikus teljes tejet javaslom.
  • rozsaviz-sandesh
    Nálunk is kapható élelmiszerként forgalmazott rózsavíz

    A rózsavíz nem más, mint a rózsa hidrolátum, azaz a rózsaszirmok illóolajjá való lepárlása során visszamaradt kondenzvíz. Egyes ázsiai élelmiszereket is forgalmazó boltokban üdítőitalként is forgalmazzák vizes oldatát

  • Pár csepp valódi rózsa illóolajat vagy esszenciát is használhatsz rózsavíz helyett.
  • Amikor szezonja van a rózsának, te magad is készíthetsz illatos rózsavizet, amelynek itt a receptje. Ebből tehetsz hozzá a sandesh-hez.
  • Akkor se ess kétségbe, ha semmilyen rózsád nincs! Akkor ízesítsd csak kardamommal, vagy narancslével, esetleg kevés fahéjjal. Bár rózsával a legfinomabb!

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Háromszor felforraljuk a tejet. Kevergetve forraljuk, vigyázzunk, hogy oda ne égjen! Minden forralás között hagyjuk langyosra kihűlni. A bőrét még véletlenül se szedjük le!

2
Kész

Az utolsó forralásnál - ha már forr - folytonos keverés mellett szép lassan csurgassuk hozzá a citromlevet. Ettől a tej egy percen belül összeugrik, és különválik a fehérje és a savó.

3
Kész

Sűrű vásznon szűrjük át, majd a vászonba maradt "túrót" (chhena) enyhén megnyomkodva lógassuk fel, hogy kicsöpögjön a maradék savó is. Ez ne tartson tovább 30 percnél, máskülönben nagyon kiszárad.

4
Kész

Ez a lépés kihagyható, én még soha nem alkalmaztam

Egyes indiai vidékeken a lecsöpögtetett masszát jó alaposan összegyúrják, cukrozzák, majd serpenyőben lassú tűzön folyamatos keverés mellett pirítják 5-6 percig. Kihűlésig gyúrják, majd utána fűszerezik.

5
Kész

A chhena masszát összekeverjük a cukorral, a rózsavízzel és a kardamommal, és kézzel alaposan homogénre gyúrjuk.

6
Kész

Kis gombócokat formálunk belőle, díszíthetjük mandulaforgáccsal, pisztáciával, szárított rózsaszirommal vagy citrusforgáccsal.

7
Kész

Hűtőben 3 napig eláll.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
tarkonyos-zoldbabfozelek gluten-laktozmentesen
előző
Tárkonyos zöldbabfőzelék glutén- és laktózmentesen
tarkonyos-rizibizi-leves-bojtre-antal-vali
következő
Tárkonyos rizi-bizi leves
tarkonyos-zoldbabfozelek gluten-laktozmentesen
előző
Tárkonyos zöldbabfőzelék glutén- és laktózmentesen
tarkonyos-rizibizi-leves-bojtre-antal-vali
következő
Tárkonyos rizi-bizi leves

Hozzászólás Elküldése

2 × három =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here