Hozzávalók
-
1 liter teljes vagy házi pasztörizálatlan Tej
-
1 Citrom leve
-
50 g porított KókuszvirágcukorKávédarálóban szoktam megőrőlni.
-
4 teáskanál RózsavízRózsa hidrolátum is lehet, vagy 1-3 csepp valódi rózsa illóolaj
-
1 csipet őrölt Kardamom
Leírás
Van az indiaiaknak egy isteni édességük, az a neve, hogy sandesh (ejtsd: szándes). Házi készítésű „túró”-ból (chhena) készül, és általában rózsával ízesítik. Ha hengerré formálnád és csokiba mártanád, olyan lenne, mint a mi Túró Rudink, csak rózsa ízben. Az indiaiak egyébként előszeretettel használják a rózsát nem csak édességekhez, hanem teakeverékekben és fűszerkeverékekben is.
Anélkül, hogy tukmálni akarnám az indiai konyhát, szeretném hozzátenni, hogy rendkívül sokoldalú, és soha ne az európai plázákban működő indiai gyorsbüfék választékából indulj ki! Sokan nem is tudják, hogy számtalan olyan ételük is van, ami kísértetiesen hasonlít valamely magyar ételre, csak van benne egy kis „fricska'” (pl. egy a sok közül: képzeld el a csirkepörköltet kicsit több és hígabb szafttal, mint ahogy itthon megszoktuk, valamint belefőzött zöldborsóval – ez is egy curry, amit igen gyakran esznek Nyugat-Indiában).
Sokan idegenkednek az ázsiai ízektől, de hidd el, nagyon sok embernek tudtam már sikeresen olyan új receptet varázsolni a konyhájába, hogy ő adta a kritériumokat, én meg a receptet, egyenesen az indiai vagy a thai ízek világából, és sikerült velük megszerettetnem a keleti ízeket. Ma egy olyan receptet hoztam, amit egy volt kolléganőmtől tanultam, aki Indiában (is) élt, kicsit antalvalisítottam, egészségesebbre szabtam, és ez lett az eredmény.
Hasznos tippek
- Ha esetleg mézzel szeretnéd készíteni, akkor ahhoz nagyon szárazra kell kicsöpögtetni a „túrót'”, különben kanalazni kell, ami ízben remek, csak tálalástechnikailag nehezebb feladat, mint a gombócok.
- Bolti pasztőrözött tejjel – pláne UHT tartós tejjel – ne kísérletezz, mert ha össze is jön véletlenül, akkor sem lesz olyan, amilyennek lennie kell. Csak a házi tejet vagy a dobozos organikus teljes tejet javaslom.
-
A rózsavíz nem más, mint a rózsa hidrolátum, azaz a rózsaszirmok illóolajjá való lepárlása során visszamaradt kondenzvíz. Egyes ázsiai élelmiszereket is forgalmazó boltokban üdítőitalként is forgalmazzák vizes oldatát
- Pár csepp valódi rózsa illóolajat vagy esszenciát is használhatsz rózsavíz helyett.
- Amikor szezonja van a rózsának, te magad is készíthetsz illatos rózsavizet, amelynek itt a receptje. Ebből tehetsz hozzá a sandesh-hez.
- Akkor se ess kétségbe, ha semmilyen rózsád nincs! Akkor ízesítsd csak kardamommal, vagy narancslével, esetleg kevés fahéjjal. Bár rózsával a legfinomabb!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Háromszor felforraljuk a tejet. Kevergetve forraljuk, vigyázzunk, hogy oda ne égjen! Minden forralás között hagyjuk langyosra kihűlni. A bőrét még véletlenül se szedjük le! |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
|
4
Kész
|
Ez a lépés kihagyható, én még soha nem alkalmaztamEgyes indiai vidékeken a lecsöpögtetett masszát jó alaposan összegyúrják, cukrozzák, majd serpenyőben lassú tűzön folyamatos keverés mellett pirítják 5-6 percig. Kihűlésig gyúrják, majd utána fűszerezik. |
5
Kész
|
A chhena masszát összekeverjük a cukorral, a rózsavízzel és a kardamommal, és kézzel alaposan homogénre gyúrjuk. |
6
Kész
|
Kis gombócokat formálunk belőle, díszíthetjük mandulaforgáccsal, pisztáciával, szárított rózsaszirommal vagy citrusforgáccsal. |
7
Kész
|
Hűtőben 3 napig eláll. |