2 0
Padlizsán orgia

Paradicsom és padlizsánszezonban kézenfekvő könnyű ebéd vagy vacsora-megoldás, a fűszeres ízek kedvelőinek. Ha szereted a pikáns és különleges ételeket, akkor ez a Te recepted lesz!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
2 db Padlizsán
2 fej Vöröshagyma apróra vágva, a szószhoz a tetejére!
3 nagyobb fej Vöröshagyma szeletelve
5 db Paradicsom
3 fej Fokhagyma Ne sajnáljuk, tényleg sok kell!
2 dl Kókuszolaj
2 teáskanál Garam masala
2 teáskanál Curry
2 teáskanál Erőspaprika krém
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint Bors
2 dl Görög joghurt Kefírrel vagy tejföllel is helyettesíthető
1 csokor Borsmenta levél
1 kávéskanál Almaecet

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Padlizsán orgia

Igazi nyári, húsmentes egytálétel.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 1,5 óra
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Afgán barátainktól örököltem meg ezt az isteni padlizsános receptet. Az elkészítése nem bonyolult.  Rizzsel, kölessel is tálalható, de egy alkalommal a maradékot pirítós kenyérre tettem és nagyon jó volt úgy is!

A recepten kívül még három dolgot tanultam a barátaimtól. Az egyik, hogy a padlizsánt elkészítés előtt felszeletelve sós vízbe kell áztatni. (Nem emlékszem pontosan, hogy mi, de valami nem egészséges dolog oldódik ki ilyenkor a padlizsánból, és keserű lesz!)

A másik, hogy az edény fedelét, amiben főzzük az ételt, konyharuhával beburkoljuk a következő módon: a konyharuha sarkai a fedőn kívülre kerüljenek. Mivel a belső része az étel fölé kerül ezért csak tiszta és vegyszermentes bio mosószerrel kimosott konyharuhát használjunk! Ezzel a módszerrel lassú tűzön, sokáig rotyogtatva nagyon szaftosra fő így az étel.

A harmadik pedig, hogy a padlizsánnak nyersen nem tanácsos fémmel érintkeznie, tehát használjunk kerámia, fa vagy műanyag kést a szeletelésekor.

Pálma

(Visited 497 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Valódi görög joghurtot sóval, fokhagymával (sokkal, minimum 5 gerezd), pár csepp ecettel és apróra vágott mentalevelekkel elkeverni. Ha kész, félrerakjuk, behűtjük.

2
Kész

A padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sós vízbe áztatjuk, legalább fél órára.

3
Kész

A a sós vízbe beáztatott, majd lecsepegtetett padlizsánt az olajban elősütjük.

4
Kész

Egy nagyobbacska vokban (vagy valamilyen tetővel rendelkező lábasban!) lerakjuk rétegesen padlizsánt, a paradicsom- és hagymakarikákat.

5
Kész

Rátesszük a vok tetejét. (Itt tanultam egy érdekes dolgot: A fedőt konyharuhába burkolva tesszük az edényre. (Csak gyanítom, hogy azért, mert így jobban dunsztolódik az étel, és a pára sem csöpög vissza, nem áztatja el az ételt.)

6
Kész

Elkészítjük a következő szószt: 2 fej apróra vágott hagymát olajban megpirítunk, és a következőkkel ízesítjük: 2 teáskanál garam massala, 1-2 teáskanál curry, 2 teáskanál erőspaprika-krém, bors, só, 2-3 fej apróra vágott fokhagyma.
Ezt a szószt a vokban lévő zöldségekre simítjuk.

7
Kész

Lezárjuk az edényt a konyharuhás tetővel és lassú tűzön legalább egy órát rotyogtatjuk, míg jó sok levet nem enged és össze nem érik.

8
Kész

A korábban kikevert joghurttal kikenünk egy tálat, és erre halmozzuk az összepárolt padlizsánt!
Rizzsel, kölessel, önmagában vagy pirítóssal tálaljuk.

Pálma

Papp Pálma vagyok, Antal Vali barátnője. Kereskedelmi végzettségem mellett elvégeztem a természetgyógyász és az egészségügyi modult. Hamarosan meglesz a szakvizsgám reflexológiából is. Szeretek főzni, mert imádom az intenzív ízeket, színeket, illatokat. Vali mellett belerázódtam az egészséges gasztronómia rejtelmeibe, és már egy évtizede saját stílust képviselek reformételek világában. Receptjeimmel és tanácsaimmal mindenkinek szeretnék segíteni, aki még kezdő az egészséges főzés és étkezés terén.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Paradicsomos-gombás spagetti kerti finomságokkal
következő
Mézédes zöldturmix – ami piros
előző
Paradicsomos-gombás spagetti kerti finomságokkal
következő
Mézédes zöldturmix – ami piros

5 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Megint én 🤪 a padlizsánt szeletekbe kell vágni? Vagy kockákra? Vagy csak félbe? Vagy mekkorára? Ez a lépés sajnos hiányzik a leirásban…

🙂 Nem baj, jókat kérdezel! 🙂 A leírásban írtam, hogy felszeletelt, és utána már elfelejtettem a lépésekben is rögzíteni! Mindjárt pótlom! Köszi az észrevételt!

ma ezt főztem, pár megjegyzés hozzá. Finom lett nagyon, de majdnem leégett. Hiányzik a rezeptből, hogy levet kell alàönteni, rendszeresen. Szerencsére résen voltam, és mindig elkaptam az utolsó pillanatban, leégés előtt! A másik: nem tudom, ti hány személyre főztétek, nálam 4-re volt, automatikusan, beállitva. Az összetevőkben 3 hagyma áll, de azt már az elején rákarikázza az ember, a szószhoz is kell aztán 3 hagyma! De összességében nagyon finom lett, köszi a receptet!

Köszi az észrevételt, a hagymát illetően igazad lehet, növeltem is a mennyiséget, de érdekes módon nekem még soha nem sült le és nem kellett utánaöntenem levet! Te is bebugyoláltad konyharuhával az edény tetejét? Mert az tényleg fontos. Kicsit olyan kuktaszerű… És mondanám, hogy közepes lángon sokáig rotyogtatom, a paradicsom leve mindig elég. Én indukciós főzőlapon készítem úgy kb. 6-7-es fokozaton!

igen, bebugyolàltam! és alacsony fokon főztem, kb. 4-esen. Lehet, hogy több paradicsomot teszek bele legközelebb, ugyan 5 volt, de nem nagyon nagyok.

Hozzászólás Elküldése