Hozzávalók
-
2 db Padlizsán
-
2 fej Vöröshagymaapróra vágva, a szószhoz a tetejére!
-
3 nagyobb fej Vöröshagymaszeletelve
-
5 db Paradicsom
-
3 fej FokhagymaNe sajnáljuk, tényleg sok kell!
-
2 dl Kókuszolaj
-
2 teáskanál Garam masala
-
2 teáskanál Curry
-
2 teáskanál Erőspaprika krém
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Bors
-
2 dl Görög joghurtKefírrel vagy tejföllel is helyettesíthető
-
1 csokor Borsmenta levél
-
1 kávéskanál Almaecet
Leírás
Afgán barátainktól örököltem meg ezt az isteni padlizsános receptet. Az elkészítése nem bonyolult. Rizzsel, kölessel is tálalható, de egy alkalommal a maradékot pirítós kenyérre tettem és nagyon jó volt úgy is!
A recepten kívül még három dolgot tanultam a barátaimtól. Az egyik, hogy a padlizsánt elkészítés előtt felszeletelve sós vízbe kell áztatni. (Nem emlékszem pontosan, hogy mi, de valami nem egészséges dolog oldódik ki ilyenkor a padlizsánból, és keserű lesz!)
A másik, hogy az edény fedelét, amiben főzzük az ételt, konyharuhával beburkoljuk a következő módon: a konyharuha sarkai a fedőn kívülre kerüljenek. Mivel a belső része az étel fölé kerül ezért csak tiszta és vegyszermentes bio mosószerrel kimosott konyharuhát használjunk! Ezzel a módszerrel lassú tűzön, sokáig rotyogtatva nagyon szaftosra fő így az étel.
A harmadik pedig, hogy a padlizsánnak nyersen nem tanácsos fémmel érintkeznie, tehát használjunk kerámia, fa vagy műanyag kést a szeletelésekor.
Pálma
Lépések
1
Kész
|
Valódi görög joghurtot sóval, fokhagymával (sokkal, minimum 5 gerezd), pár csepp ecettel és apróra vágott mentalevelekkel elkeverni. Ha kész, félrerakjuk, behűtjük. |
2
Kész
|
A padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sós vízbe áztatjuk, legalább fél órára. |
3
Kész
|
A a sós vízbe beáztatott, majd lecsepegtetett padlizsánt az olajban elősütjük. |
4
Kész
|
Egy nagyobbacska vokban (vagy valamilyen tetővel rendelkező lábasban!) lerakjuk rétegesen padlizsánt, a paradicsom- és hagymakarikákat. |
5
Kész
|
Rátesszük a vok tetejét. (Itt tanultam egy érdekes dolgot: A fedőt konyharuhába burkolva tesszük az edényre. (Csak gyanítom, hogy azért, mert így jobban dunsztolódik az étel, és a pára sem csöpög vissza, nem áztatja el az ételt.) |
6
Kész
|
Elkészítjük a következő szószt: 2 fej apróra vágott hagymát olajban megpirítunk, és a következőkkel ízesítjük: 2 teáskanál garam massala, 1-2 teáskanál curry, 2 teáskanál erőspaprika-krém, bors, só, 2-3 fej apróra vágott fokhagyma. |
7
Kész
|
Lezárjuk az edényt a konyharuhás tetővel és lassú tűzön legalább egy órát rotyogtatjuk, míg jó sok levet nem enged és össze nem érik. |
8
Kész
|
A korábban kikevert joghurttal kikenünk egy tálat, és erre halmozzuk az összepárolt padlizsánt! |
5 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Megint én 🤪 a padlizsánt szeletekbe kell vágni? Vagy kockákra? Vagy csak félbe? Vagy mekkorára? Ez a lépés sajnos hiányzik a leirásban…
🙂 Nem baj, jókat kérdezel! 🙂 A leírásban írtam, hogy felszeletelt, és utána már elfelejtettem a lépésekben is rögzíteni! Mindjárt pótlom! Köszi az észrevételt!
ma ezt főztem, pár megjegyzés hozzá. Finom lett nagyon, de majdnem leégett. Hiányzik a rezeptből, hogy levet kell alàönteni, rendszeresen. Szerencsére résen voltam, és mindig elkaptam az utolsó pillanatban, leégés előtt! A másik: nem tudom, ti hány személyre főztétek, nálam 4-re volt, automatikusan, beállitva. Az összetevőkben 3 hagyma áll, de azt már az elején rákarikázza az ember, a szószhoz is kell aztán 3 hagyma! De összességében nagyon finom lett, köszi a receptet!
Köszi az észrevételt, a hagymát illetően igazad lehet, növeltem is a mennyiséget, de érdekes módon nekem még soha nem sült le és nem kellett utánaöntenem levet! Te is bebugyoláltad konyharuhával az edény tetejét? Mert az tényleg fontos. Kicsit olyan kuktaszerű… És mondanám, hogy közepes lángon sokáig rotyogtatom, a paradicsom leve mindig elég. Én indukciós főzőlapon készítem úgy kb. 6-7-es fokozaton!
igen, bebugyolàltam! és alacsony fokon főztem, kb. 4-esen. Lehet, hogy több paradicsomot teszek bele legközelebb, ugyan 5 volt, de nem nagyon nagyok.