Hozzávalók
-
50 dkg Csicsóka
-
50 dkg Burgonya
-
1 közepes fej Vöröshagyma
-
4 gerezd Fokhagyma
-
5 dl Tisztított víz
-
2 evőkanál mindenmentes Ételízesítő
-
2 nagyobb Babérlevél
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 késhegynyi Tarkabors
-
1 késhegynyi Kurkuma por
-
3 dl Növényi joghurt
-
2 csapott evőkanál Barnarizsliszt
-
2 teáskanál Mustár
-
1 evőkanál Datolyapaszta
-
Ízlés szerint Citrom leve
Leírás
Egy igazán különleges főzeléket készítettünk Ákossal. A csicsóka sokak által nem is ismert, pedig egy nagyon egészséges zöldség. Tele van rosttal, sok inulint tartalmaz. Szuper élettani hatásai vannak. Segít megelőzni a cukorbetegséget, javítja a mikrobiom állapotát, jó hatással van az emésztésre, a szívre és az érrendszerre, segít elkerülni a daganatos betegségeket.
A csicsókát régen a szegények krumplijának hívták, mert ott is kinő, ahol el sem vetik. Ehhez képest ezt az egyszerű, nálunk rég elfelejtett gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják. Bármily furcsa, de nem a burgonya, hanem a napraforgó rokona.
Sok szeretettel: Hévízi Dóra
Hasznos tippek:
- A csicsókát nem szoktam meghámozni, hanem csak alaposan megsikálom körömkefével.
- Növényi joghurt helyett használhatsz növényi tejfölt, vagy növényi tejszínt is.
- A rizslisztes habarást el is hagyhatod, ha önmagával sűríted a főzeléket: botmixerrel pépesítsd egy kis részét, és keverd össze.
- FIGYELEM: Ha még soha nem ettél csicsókát, akkor fokozatosan vezesd be az étrendedbe, mert eleinte magas rosttartalma miatt puffadást okozhat.
Antal Vali
A recept eredetijét itt találod.
További csicsókás receptekért kattints ide!
Lépések
1
Kész
|
ElőkészítésA krumplit hámozzuk meg, a csicsókát nem kell, elég ha körömkefével jó alaposan lesikáljuk. Kockázzuk fel mindkettőt egyforma darabokra. A hagymát vágjuk apróra. |
2
Kész
20-25 perc
|
FőzésDinszteljük meg a hagymát kevés vízen, mikor üveges, adjuk hozzá a felkockázott krumplit és csicsókát, dinszteljük tovább, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a fűszereket (babérlevél, préselt fokhagyma, só, bors, kurkuma, mindenmentes ételízesítő) és főzzük puhára fedő alatt, közepes fokozaton |
3
Kész
|
Közben egy tálban keverjük csomómentesre a növényi joghurtot (vagy a növényi tejfölt/ tejszínt), lisztet, mustárt, datolyapasztát. |
4
Kész
10 perc
|
Amikor megpuhult a krumpli és a csicsóka, hőkiegyenlítéssel habarjuk be a joghurtos keverékkel, majd főzzük össze kb. 10 perc alatt alacsony fokozaton. TIPP: |
5
Kész
|