0 0
Mustáros csicsókafőzelék

Fedezd fel újra a szegények krumpliját! A bélflórád és az emésztésed biztosan meghálálja, ha rendszeresen fogyasztod! Kezdd ezzel a fincsi főzelékkel!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
50 dkg Csicsóka
50 dkg Burgonya
1 közepes fej Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
5 dl Tisztított víz
2 evőkanál mindenmentes Ételízesítő
2 nagyobb Babérlevél
Ízlés szerint Himalaya só
1 késhegynyi Tarkabors
1 késhegynyi Kurkuma por
3 dl Növényi joghurt
2 csapott evőkanál Barnarizsliszt
2 teáskanál Mustár
1 evőkanál Datolyapaszta
Ízlés szerint Citrom leve

Mustáros csicsókafőzelék

Prebiotikus finomság mindenmentesen

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 40 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Egy igazán különleges főzeléket készítettünk Ákossal. A csicsóka sokak által nem is ismert, pedig egy nagyon egészséges zöldség. Tele van rosttal, sok inulint tartalmaz. Szuper élettani hatásai vannak. Segít megelőzni a cukorbetegséget, javítja a mikrobiom állapotát, jó hatással van az emésztésre, a szívre és az érrendszerre, segít elkerülni a daganatos betegségeket.

A  csicsókát régen a szegények krumplijának hívták, mert ott is kinő, ahol el sem vetik. Ehhez képest ezt az egyszerű, nálunk rég elfelejtett gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják. Bármily furcsa, de nem a burgonya, hanem a napraforgó rokona.

Sok szeretettel: Hévízi Dóra

Hasznos tippek:

  • A csicsókát nem szoktam meghámozni, hanem csak alaposan megsikálom körömkefével.
  • Növényi joghurt helyett használhatsz növényi tejfölt, vagy növényi tejszínt is.
  • A rizslisztes habarást el is hagyhatod, ha önmagával sűríted a főzeléket: botmixerrel pépesítsd egy kis részét, és keverd össze.
  • FIGYELEM: Ha még soha nem ettél csicsókát, akkor fokozatosan vezesd be az étrendedbe, mert eleinte magas rosttartalma miatt puffadást okozhat.

Antal Vali

A recept eredetijét itt találod.

További csicsókás receptekért kattints ide!

Lépések

1
Kész

Előkészítés

A krumplit hámozzuk meg, a csicsókát nem kell, elég ha körömkefével jó alaposan lesikáljuk. Kockázzuk fel mindkettőt egyforma darabokra. A hagymát vágjuk apróra.

2
Kész
20-25 perc

Főzés

Dinszteljük meg a hagymát kevés vízen, mikor üveges, adjuk hozzá a felkockázott krumplit és csicsókát, dinszteljük tovább, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a fűszereket (babérlevél, préselt fokhagyma, só, bors, kurkuma, mindenmentes ételízesítő) és főzzük puhára fedő alatt, közepes fokozaton

3
Kész

Közben egy tálban keverjük csomómentesre a növényi joghurtot (vagy a növényi tejfölt/ tejszínt), lisztet, mustárt, datolyapasztát.

4
Kész
10 perc

Amikor megpuhult a krumpli és a csicsóka, hőkiegyenlítéssel habarjuk be a joghurtos keverékkel, majd főzzük össze kb. 10 perc alatt alacsony fokozaton.
Akkor jó, ha besűrűsödik - ha túl sűrűnek érezzük, tegyünk még hozzá vizet, ha nem elég sűrű, folyamatos keverés mellett szórjuk meg még egy kis rizsliszttel.

TIPP:
Magával is sűríthetjük - ez esetben hagyjuk ki a lisztet, kicsit kevesebb vízzel készítsük, és a legvégén turmixoljunk bele néhányat botmixerrel.

5
Kész

Hévízi Dóra

Küldetésünk a férjemmel Hévízi Ákossal: megismertetni a vegán életmódot A veganblog.hu oldalunkat azzal a céllal indítottuk, hogy segítséget nyújtsunk Mindenkinek, akinek kérdése van a vegán, illetve a növény alapú étkezéssel, életmóddal kapcsolatban. Itt nincs ítélkezés, Mindenkit szeretettel fogadunk! Nem baj, ha még csak fontolgatod, hogy vegán legyél, vegetáriánus vagy, esetleg hetente egy nap nem eszel húst. Nem ez a lényeg! Számunkra az a fontos, hogy megtaláld a választ a kérdéseidre. Nem mindenki született vegánnak! (mi sem) Ezért a lényeg, hogy megismertessük mindenkivel ennek a fajta életmódnak az előnyeit, buktatóit, eloszlassuk az ezzel kapcsolatos tévhiteket, előítéleteket. Foglalkozunk az állati eredetű és növényi eredetű ételek egészségünkre gyakorolt hatásaival, a feldolgozott élelmiszerekkel, az állattartás fenntarthatóságával, környezetünkre gyakorolt hatásával, és mindennel, ami ezzel kapcsolatos. Szeretnénk segíteni, megkönnyíteni receptekkel, cikkekkel, videókkal azok életét, akik a vegán életmódot szeretnék akár kipróbálni, akár hosszútávon követni. Természetesen, figyelembe véve a Ti igényeiteket, Nektek milyen kérdéseitek vannak, mire van szükségetek, mivel tudjuk segíteni akár az átállásotokat, akár ennek az életmódnak a folytatását. Dóri, Ákos

előző
Gombás-borsós csicseriragu
következő
Quinoa saláta Szauer Niki konyhájából
előző
Gombás-borsós csicseriragu
következő
Quinoa saláta Szauer Niki konyhájából

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here