1 0
Virágzselé – bármilyen ehető virágból elkészíthető

Ettél már virágot? És virágokból készült kocsonyát? Itt a tavaszi virágözön, főzz virágkocsonyát, és tedd el télire, hogy megőrizd a virágok ízét és illatát. Nem ördöngösség az elkészítésük!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

2 bögre Tisztított víz
2 bögre ehető virágszirom
5 evőkanál Kókuszvirágcukor
1 bögre 100%-os Almalé Fehérszőlő lével szerintem még finomabb, de nehéz 100%-oshoz hozzájutni
5 dkg Gyümölcspektin por

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Virágzselé – bármilyen ehető virágból elkészíthető

Gyümölcsfák virágai, bodza, rózsa, orgona, csipkebogyó, som, kökény, ibolya, viola, zsálya...

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • Pár perc + egy éjszaka + pár perc
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Virágzseléket a legillatosabb virágokból érdemes készíteni. Ezek közül talán a rózsaszirmok a legmegfelelőbbek, de a különféle gyümölcsfák, az alma, körte, szilva virága – vagy aki hozzájut – a narancs- vagy citromvirága, a csipkebogyó és a viola is jó. Igazán finom és szép zselék készíthetők belőlük.

Az orgona, ibolya, bodza, muskotályzsálya, illatos geránium, bergamott, izsóp virága annyira ízgazdag, hogy azokból kevesebb is elég, míg az előző csoportból kicsit többet használhatunk egységnyi zselé készítéséhez.

Zseléalapnak mindenféleképpen pektinben gazdag 100%-os gyümölcslevet válasszunk, mint pl. az alma vagy a fehérszőlő leve. A hozzáadott kókuszcukor mennyiségét nyugodtan csökkentheted, ha jó édes a gyümölcslé.

A zselével díszíthetjük a torták tetejét, vagy akár bármilyen süteményt, de eltehetjük kis üvegekbe is, és fogyaszthatjuk bármi mellé, amihez passzol az íze. Kenhetjük kekszre, pirítósra, de vadhúsok mellé is kiváló.

Egyébként azért jutott eszembe, hogy megosszam ezt a receptet, mert a minap egy kedves olvasóm kérdezte, hogy van-e valami jó ötletem hektárnyi nárciszának a feldolgozásához. Sajnos a nárcisz nem lepárolható, és nem is ehető, úgyhogy nem tudtam neki segíteni, de közben eszembe jutott, hogy számtalan virág van, amit viszont elkészíthetünk édességnek.

Jó kísérletezést a virágokkal!

Antal Vali

(Visited 616 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
5 perc

Egy rozsdamentes edényben felforraljuk a tisztított vizet a virágszirmokkal és 2 evőkanálnyi kókuszcukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük.

2
Kész

A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk.

3
Kész

Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy bögre 100%-os fehér szőlőlevet vagy almalevet és 5 dkg gyümölcspektint (por), majd feltesszük a tűzre.

4
Kész
2 perc

1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá még 3 evőkanál kókuszcukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig.

5
Kész

Amikor levesszük a tűzről, négy kisebb - előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó - csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is.
Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni.
Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk, és néhány héten belül használjuk fel.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Korianderes káposztasaláta
következő
Virágillatú porcukor
előző
Korianderes káposztasaláta
következő
Virágillatú porcukor

Hozzászólás Elküldése