Hozzávalók
-
2 bögre Tisztított víz
-
2 bögre ehető virágszirom
-
5 evőkanál Kókuszvirágcukor
-
1 bögre 100%-os AlmaléFehérszőlő lével szerintem még finomabb, de nehéz 100%-oshoz hozzájutni
-
5 dkg Gyümölcspektin por
Leírás
Virágzseléket a legillatosabb virágokból érdemes készíteni. Ezek közül talán a rózsaszirmok a legmegfelelőbbek, de a különféle gyümölcsfák, az alma, körte, szilva virága – vagy aki hozzájut – a narancs- vagy citromvirága, a csipkebogyó és a viola is jó. Igazán finom és szép zselék készíthetők belőlük.
Az orgona, ibolya, bodza, muskotályzsálya, illatos geránium, bergamott, izsóp virága annyira ízgazdag, hogy azokból kevesebb is elég, míg az előző csoportból kicsit többet használhatunk egységnyi zselé készítéséhez.
Zseléalapnak mindenféleképpen pektinben gazdag 100%-os gyümölcslevet válasszunk, mint pl. az alma vagy a fehérszőlő leve. A hozzáadott kókuszcukor mennyiségét nyugodtan csökkentheted, ha jó édes a gyümölcslé.
A zselével díszíthetjük a torták tetejét, vagy akár bármilyen süteményt, de eltehetjük kis üvegekbe is, és fogyaszthatjuk bármi mellé, amihez passzol az íze. Kenhetjük kekszre, pirítósra, de vadhúsok mellé is kiváló.
Egyébként azért jutott eszembe, hogy megosszam ezt a receptet, mert a minap egy kedves olvasóm kérdezte, hogy van-e valami jó ötletem hektárnyi nárciszának a feldolgozásához. Sajnos a nárcisz nem lepárolható, és nem is ehető, úgyhogy nem tudtam neki segíteni, de közben eszembe jutott, hogy számtalan virág van, amit viszont elkészíthetünk édességnek.
Jó kísérletezést a virágokkal!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
5 perc
|
Egy rozsdamentes edényben felforraljuk a tisztított vizet a virágszirmokkal és 2 evőkanálnyi kókuszcukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük. |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy bögre 100%-os fehér szőlőlevet vagy almalevet és 5 dkg gyümölcspektint (por), majd feltesszük a tűzre. |
4
Kész
2 perc
|
1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá még 3 evőkanál kókuszcukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig. |
5
Kész
|
Amikor levesszük a tűzről, négy kisebb - előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó - csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. |