Hozzávalók
-
15 cm-es darab Póréhagyma
-
1 közepes nagyságú Édesburgonya
-
1 nagyobb levél Fodroskel
-
1 gerezd Fokhagyma
-
1 evőkanál Mangalicazsír
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
3 házi vagy bio (1-es jelzésű) Tojás
Leírás
Az aradi előadásomról hazafelé jövet beugrottunk kedvenc biogazdámhoz és jó barátomhoz Nemes Mátyáshoz – mindenki Matyi bácsijához – Fülöpjakabra. Természetesen nem engedett el minket üres kézzel. Kaptam tőle mindenféle káposztát, sütőtököt, édesburgonyát, lilaburgonyát, fehér batátát, fénygyökeret, póréhagymát és még az alkonyati fényben a földekre is kimentünk friss fodroskelért – megriasztva egy épp ott lakmározó őzcsaládot. Nem gondoltam volna, hogy a fodroskel ekkorára megnő! Legalább a combom közepéig értek a mamutfenyő formájú növények. Megtudtam, hogy akkor lesznek édesek a levelek, ha fagy.
Azt mindig is tudtam, hogy a fodroskel egy szuperélelmiszer, hisz 100 grammja a szervezet vitaminszükségletének 200%-át fedezi. De azt most tudtam meg, hogy megtalálható benne az összes esszenciális aminosav, az egészségvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat kiváló arányban, és a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Fogyasztása hozzájárul a sejtek épségének fenntartásához, csökkentheti a rák kockázatát, enyhíti a gyógyszeres rákterápiák mellékhatásait, segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, védi a DNS-t, javítja a látást. Hatékonyan támogatja az emésztést és a természetes zsírégetést, ezért érdemes alkalmazni nem csak túlsúly esetében, hanem a zsírmájjal, túlzott zsigeri zsírral rendelkezőknek is. Gyorsítja a kalcium felszívódását, rostjai elősegítik a bélflóra regenerálódását. A fodros kel por nagyszerű méregtelenítő, a szervezetre káros anyagok eltávolításával többek között az emésztési problémákra, a fáradékonyságra és a krónikus fejfájásra is gyógyír lehet.
Mindezeket a kiváló tulajdonságait annak köszönheti, hogy alacsony szénhidráttartalma mellett, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, C-vitamint, folsavat, béta-karotint, luteint (több karotinoidot tartalmaz, mint a sárgarépa), rostokat, és esszenciális aminosavakat.
Nyersen vagy csipsznek aszalva kiváló csemege, és a reggeli zöldturmixunkat is érdemes feldobni vele – almával és banánnal társítva kimondottan finom.
Ma egy olyan tartalmas reggelinek vagy egytálételnek való receptet hoztam, amit Matyi bácsi rendszeresen fogyaszt. Lehet, hogy ennek köszönheti azt, hogy legalább 15 évet letagadhat a korából?
Lépések
1
Kész
|
|
2
Kész
|
Közben meghámoztam, felkarikáztam és negyedeltem az édesburgonyát, és azt is hozzáadtam. |
3
Kész
|
Amikor már enyhén megpuhult a batáta, hozzáadtam a présen átnyomott fokhagymát, pirítottam egy kicsit, majd nyakonöntöttem a sóval felvert tojásokkal. |
4
Kész
|