0 0
Rókagombás „rétes”

Gomba gurmék figyelem! Itt egy kihagyhatatlan recept, ami bármilyen karakteres ízű gombából elkészíthető. Sőt, szárítottból is!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
40 dkg Rókagomba vargénya, vagy bármilyen erdei gomba is mehet mellé
1 nagy fej Vöröshagyma
1.5 bögre maradék Burgonyapüré
1 csokor Petrezselyem
2 csomag (gluténmentes) Leveles tészta
Ízlés szerint Himalaya só
Mehet bőven Tarkabors
Mehet bőven Kakukkfű

Rókagombás „rétes”

Ami nem édes, de krémes

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Igen, egy újabb gombás recepttel jövök ismét. Nálam a gomba szinte elmaradhatatlan alapanyag. Adott volt egy kis maradék krumplipüré (nálam ez főtt krumpli megtörve, kis magvajjal, sóval, borssal, szerecsendióval és annyi növényi tejjel, hogy sűrű, de krémes legyen), és hát persze gomba mindig van itthon. Ezért maradékmentés címén kombináltam a kettőt, és így született meg ez a recept. Igaz, én nem nem gluténmentes tésztával csináltam, de attól még vegán. Bár már egyre több helyen látok készen gluténmentes leveles tésztát is.

Hasznos tippek:

  • Ha nem jutunk friss rókagombához, vargányához, utóbbiból lehet szárítottat is kapni a piacon, amit visszahidratálva fel tudunk használni. Abból is készítettem már, remekül működött, de érdemes ízes gombával készíteni, mert úgy sokkal finomabb.
  • A krumplipüré jelen esetben maradékmentés volt, de helyette főtt kölessel, a gomba mellé/helyett párolt spárgával is remek lehet. A köles a gomba és a spárga nagyon jól passzolnak egymáshoz.
  • A fűszerekkel nem érdemes spórolni, mert a tészták „ízrablók”.

Fogyasszátok egészséggel:

Torma Ági

További gombás receptekért kattints ide!

Lépések

1
Kész

A hagymát és a gombákat tisztítás után összevágjuk. Kis zsiradékon a hagymát üvegesre sütjük, majd mehet rá a rókagomba. Addig pároljuk, hogy elfőjje a levét.

2
Kész

Amikor kicsapta és elfőtte a vizet, mehet rá a só, bors, kakukkfű szenthármassága. Érdemes sokkal jobban, erősebben fúszerezni, mint alapból gondolnánk, mert úgy lesz jó a végén. Kis vizet adagolva puhára pároljuk. Ekkor belenyessük a petrezselyemlevelet és félretesszük.

3
Kész

A krumplipürét maradékmentés címén hozzávegyítettem a rókagombákhoz, majd összekevertem.

4
Kész

Beletöltöttem a levelestésztákba a fele-fele tölteléket, nagyjából szétterítettem, majd megkentem (csicseri) tojással. Betettem a sütőbe, és 200 fokon majdnem készre sütöttem. Amikor megfordítottam a tepsit, hogy a másik fele is szépen megpiruljon, az egyikre reszeltem egy kis (Violife) mozarella sajtot.

Torma Ági

Hozok nektek pár receptet. Magam is vegán vagyok, néha TÉNÉ-s is. Gombászok (már ha van csapadék, és az erdő ad gombát), így a receptjeim erősen gomba specifikusak...🙄😅🍄♥️ Antal Vali 2025-ös Nagy Vegán-Téné kihívása kapcsán kért fel Vali, hogy küldjem be néhány receptemet.

nyers-zoldsegtorta-antalvali
előző
Színpompás nyers zöldségtorta avokádó szósszal
padthai-antalvali
következő
Pad Thai Antal Vali módra
nyers-zoldsegtorta-antalvali
előző
Színpompás nyers zöldségtorta avokádó szósszal
padthai-antalvali
következő
Pad Thai Antal Vali módra

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here