Hozzávalók
-
3 db trikolor Kaliforniai paprika1 piros, 1 sárga, 1 zöld
-
4 nagyobb levél Káposzta
-
20 dkg vegyes Gomba
-
1 nagy Vöröshagyma
-
3 szál Újhagyma
-
2 szál Szárzeller
-
1 marék Kesudió
-
1 evőkanál Mogyoróolaj
-
1 evőkanál vegán Halszósz
-
1 csipet Kókuszvirágcukor
Leírás
Szeretem a wokban készült ételeket, mert különösebb macera nélkül hamar elkészülnek. Sokszor a hozzávalók szeletelése, vagy a köret elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a ragu. Ez a recept maradékmentésre is kiváló, mert bármilyen maradék zöldség beletehető, amiből már nincs annyi, hogy önálló ételt lehessen készíteni belőle. Ráadásul előző napról megmaradt rizst, kölest vagy tésztát is adhatunk mellé köretnek.
Ennek a fogásnak az elkészítési alapjait Thaiföldön lestem el. Valójában a kesudión, a gombán, a mogyoróolajon és a halszószon kívül bármilyen arányban használhatunk hozzá idényzöldségeket. A lényeg, hogy hagyma nem árt, ha mindig van benne valamilyen formában: vörös, póré, salotta, lila, zöldhagyma, stb. Az a jó, ha minél színesebb lesz a végeredmény.
Hasznos tippek:
- Ha nincs mogyoróolajad, akkor használhatsz kókuszolajat is.
- Ha szereted a csípőset. akkor ki ne hagyd belőle a friss csilipaprikát!
- A vegán halszósz tengeri algából készül, de ha nem vagy ideológiai vegán, akkor belefér az eredeti halszósz is. Ha egyik sincs otthon, akkor helyettesítheted szójaszósszal vagy gombaszósszal. Mindkettő utóbbival is nagyon finom, de a halszósszal karakteresebb.
- Fontos, hogy nem szabad túlkészíteni, az a jó, ha minden elem roppanós marad benne, és nem fő szét.
- Ha nem vagy vegán, akkor üthetsz rá tojást is, mint nálunk a lecsóra szokás. Ilyenkor köret sem kell, simán tunkolhatjuk kenyérrel is.
- Ha eszel húst, akkor tehetsz bele pár szem garnélát, vagy egy kevés vékonyra felcsíkozott csirkehúst. De egyszerre a kettőt ne, mert ütik egymást az ízek. Ha garnélával készíted, egy kis citromlével locsold meg tálalás előtt. Természetesen, ha kerül bele hús, akkor a kesudió után ez legyen az első, amit elkezdesz pirítani.
- Ha masszív húsevő vagy, akkor egy szelet natúr grillezett hús mellé köretként, raguként is fogyaszthatod.
- Kesudió helyett megkóstolhatod pörkölt földimogyoróval is.
- A dobva-rázás technikáját már a youtube-ról is elsajátíthatod.
- Itt találsz további wokban készült ételeket.
Jó étvágyat kívánok:
Antal Vali
Lépések
|
1
Kész
|
ElőkészítésA zöldségeket szeleteljük fel rusztikusra. Ha apró gombánk is van, azt nem is igazán kell szeletelni. |
|
2
Kész
|
SütésForrósítsuk fel a wokot, és a mogyoróolajon (kókuszolajon) egy kis kókuszvirágcukorral megszórva pirítsuk meg a kesudiót, majd sorban adjuk hozzá a zöldségeket: először a vöröshagymát, majd a káposztát, szárzellert, gombát, és végül a trikolor kaliforniai paprikát. Minden újabb érkező zöldség után egy fél percig közt dobva-rázva pirítsuk a wok tartalmát, majd a végén pirítsuk még folyamatos mozgatás mellett 6-5 percig. |
|
3
Kész
|
Locsoljuk meg végén halszósszal (aki nem vegán az eredeti halszósszal), ezzel is pirítsuk pár percig, majd a végén adjuk hozzá a zöldhagymát. Ellenőrizzük, elég-e a sóssága, ha nem sózhatjuk, vagy tehetünk hozzá még egy kis halszószt. Jól forgassuk össze, és kész is. |
|
4
Kész
|
Tálalás |
















