0 0
Kesudiós-gombás zöldségragu jázminrizzsel

Thai-konyha rajongók figyelem! Izzíthatjátok a wokot, itt egy újabb mindenmentes finomság, ami húsz percen belül elkészül.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
3 db trikolor Kaliforniai paprika 1 piros, 1 sárga, 1 zöld
4 nagyobb levél Káposzta
20 dkg vegyes Gomba
1 nagy Vöröshagyma
3 szál Újhagyma
2 szál Szárzeller
1 marék Kesudió
1 evőkanál Mogyoróolaj
1 evőkanál vegán Halszósz
1 csipet Kókuszvirágcukor

Kesudiós-gombás zöldségragu jázminrizzsel

Itt egy újabb wokban elkészíthető mindenmentes finomság az ázsiai ízek szerelmeseinek

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 20 perc
  • 2 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Szeretem a wokban készült ételeket, mert különösebb macera nélkül hamar elkészülnek. Sokszor a hozzávalók szeletelése, vagy a köret elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a ragu. Ez a recept maradékmentésre is kiváló, mert bármilyen maradék zöldség beletehető, amiből már nincs annyi, hogy önálló ételt lehessen készíteni belőle. Ráadásul előző napról megmaradt rizst, kölest vagy tésztát is adhatunk mellé köretnek.

Ennek a fogásnak az elkészítési alapjait Thaiföldön lestem el. Valójában a kesudión, a gombán, a mogyoróolajon és a halszószon kívül bármilyen arányban használhatunk hozzá idényzöldségeket. A lényeg, hogy hagyma nem árt, ha mindig van benne valamilyen formában: vörös, póré, salotta, lila, zöldhagyma, stb. Az a jó, ha minél színesebb lesz a végeredmény.

Hasznos tippek:

  • Ha nincs mogyoróolajad, akkor használhatsz kókuszolajat is.
  • Ha szereted a csípőset. akkor ki ne hagyd belőle a friss csilipaprikát!
  • A vegán halszósz tengeri algából készül, de ha nem vagy ideológiai vegán, akkor belefér az eredeti halszósz is. Ha egyik sincs otthon, akkor helyettesítheted szójaszósszal vagy gombaszósszal. Mindkettő utóbbival is nagyon finom, de a halszósszal karakteresebb.
  • Fontos, hogy nem szabad túlkészíteni, az a jó, ha minden elem roppanós marad benne, és nem fő szét.
  • Ha nem vagy vegán, akkor üthetsz rá tojást is, mint nálunk a lecsóra szokás. Ilyenkor köret sem kell, simán tunkolhatjuk kenyérrel is.
  • Ha eszel húst, akkor tehetsz bele pár szem garnélát, vagy egy kevés vékonyra felcsíkozott csirkehúst. De egyszerre a kettőt ne, mert ütik egymást az ízek. Ha garnélával készíted, egy kis citromlével locsold meg tálalás előtt. Természetesen, ha kerül bele hús, akkor a kesudió után ez legyen az első, amit elkezdesz pirítani.
  • Ha masszív húsevő vagy, akkor egy szelet natúr grillezett hús mellé köretként, raguként is fogyaszthatod.
  • Kesudió helyett megkóstolhatod pörkölt földimogyoróval is.
  • dobva-rázás technikáját  már a youtube-ról is elsajátíthatod.
  • Itt találsz további wokban készült ételeket.

Jó étvágyat kívánok:

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Előkészítés

A zöldségeket szeleteljük fel rusztikusra. Ha apró gombánk is van, azt nem is igazán kell szeletelni.

2
Kész

Sütés

Forrósítsuk fel a wokot, és a mogyoróolajon (kókuszolajon) egy kis kókuszvirágcukorral megszórva pirítsuk meg a kesudiót, majd sorban adjuk hozzá a zöldségeket: először a vöröshagymát, majd a káposztát, szárzellert, gombát, és végül a trikolor kaliforniai paprikát. Minden újabb érkező zöldség után egy fél percig közt dobva-rázva pirítsuk a wok tartalmát, majd a végén pirítsuk még folyamatos mozgatás mellett 6-5 percig.

3
Kész

Locsoljuk meg végén halszósszal (aki nem vegán az eredeti halszósszal), ezzel is pirítsuk pár percig, majd a végén adjuk hozzá a zöldhagymát. Ellenőrizzük, elég-e a sóssága, ha nem sózhatjuk, vagy tehetünk hozzá még egy kis halszószt. Jól forgassuk össze, és kész is.

4
Kész

Tálalás

Én jázminrizzsel tálaltam és némi friss zöldséggel.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

előző
Krumplileves oroszosan
nyers-zoldsegtorta-antalvali
következő
Színpompás nyers zöldségtorta avokádó szósszal
előző
Krumplileves oroszosan
nyers-zoldsegtorta-antalvali
következő
Színpompás nyers zöldségtorta avokádó szósszal

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here