Hozzávalók
-
2 nagyobb fej zsenge Karalábé
-
1 evőkanál Kókuszolaj
-
1.2 liter Zöldségalaplé
-
1 evőkanál mentes Ételízesítő
-
1 kisebb csokor friss Kapor
-
1.5 dl Növényi tejföl
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 teáskanál Kókuszvirágcukor
Leírás
Ezt a levest egy kedvenc gyerekkori ételem ihlette, a kapros töltött karalábé. Nem főztük túl gyakran, mert macerás volt az elkészítése. Viszont az íze valami mennyei. A minap eszembe jutott, és mivel beérettek a szép zsenge karalábék a kertemben, ezért elhatároztam, hogy macera ide vagy oda, elkészítem.
Miután leszüreteltem a karalábékat, szépen megmostam, meghámoztam őket, akkor derült ki, hogy nincs karalábé vájóm, anélkül pedig szinte lehetetlen jól elkészíteni. Ezért a karalábék nagy része lezacskózva a hűtőbe került, viszont kettőt kimentettem. Ugyanis annyira beleéltem magam a töltött karalábé ízébe, hogy elhatároztam, hogy kicsalogatom én azt az ízt valahogyan ezekből a karalábékból leves formájában. És így is lett!
Hasznos tippek:
- Zöldségalaplé helyett használhatsz mentes zöldségleves kockát is.
- Növényi tejföl helyett növényi tejszínnel is dolgozhatsz, de akkor ízesítsd egy kis citromlével is a végén a levest, hogy hozza azt a kis savanykás ízhatást.
- Ne sajnáld a kaprot, az benne a lényeg! Szárított kaporral nem érdemes kísérletezni, mert nem lesz olyan, amilyennek lennie kell.
- Ha nem vagy vegán, kókuszolaj helyett használj valódi vajat! Pazar ízt ad neki!
Antal Vali
U. i.: Egyszer majd a töltött karalábé receptjét is feltöltöm, de most a 2025-ös Nagy Vegán-TÉNÉ kihívás miatt a vegán receptjeimnek van prioritása. Az eredeti töltött karalábé viszont nem vegán…
Lépések
1
Kész
|
A meghámozott és felkockázott karalábét enyhén megkaramellizáljuk a kókuszolajon egy kevés kókuszvirág cukorral, majd felöntjük a zöldségalaplével (mentes leveskockából is készítheted), megszórjuk a mentes ételízesítővel, sózzuk. ha kell, és puhára főzzük kb. 20 perc alatt. |
2
Kész
|
Amíg fő a leves, addig a kaprot apróra vágjuk, és elkeverjük a növényi tejföllel. |
3
Kész
|
Ha kész a leves, akkor belekeverjük a kapros tejfölt, és tálalhatjuk is! |
Egy Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Annyira szemléletesen írod le a receptet, hogy szinte érzem az ízét a számban… Köszönöm a munkásságodat!