Hozzávalók
-
1 rész 100%-os bio MogyorókrémÉn Rapunzelt szoktam használni.
-
1 rész Méz
-
1 rész bio VajFinomítatlan kókuszvajjal is lehet vegánoknak és tejfehérje érzékenyeknek, csak akkor keményebb lesz
-
1 rész bio Kakaópor
Leírás
Sajnos azok a gyerekek, akik hozzászoktak a borzasztó összetételű gyári csokis nutella ízéhez, azoknak nem ízlik a valódi és egészséges 100%-os mogyorókrém. Kikísérleteztem egy receptet, ami pont olyan finom, mint a csokis nutella, csak csupa egészséges alapanyagból van, és nagyon egyszerűen elkészíthető. Természetesen valódi mogyorókrém az alapja.
Hasznos tippek:
- Az „1 rész” minden esetben térfogati mérőeszközt jelent, nem grammot. Tehát: valamilyen kanál, csésze, bögre, marék.
- Ha meg akarod őrizni a nutellád adalékmentességét, akkor natúr 100%-os kakaóport használj, ne pedig a cukrozott-tejporozott változatokat.
- Hűtőszekrényben több hétig is eláll. De általában előbb el szokott fogyni…
Mikor először közzétettem ezt a receptemet, megvádoltak, hogy ezt csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, mert méregdrága. Nos, kiszámoltam, hogy pár forinttal drágább csak, mint az agyoncukrozott, adalékolt, egészségtelen bolti változat, amelyből a legolcsóbb is több, mint 700Ft (200 g)
Ennek a receptnek 100 g-ja a bioboltok árai alapján 2017-ben:
- bio összetevőkkel: 441 Ft
- nem bio összetvőkkel: 365 Ft
U. i.: 2024-es árkörkép alapján egy bolti nutella 13% mogyorókrém tartalommal (200g) átlagosan 1200 Ft, míg 250 g 100%-os valódi natúr mogyoróvaj (Rapunzel) 4200 Ft. Ez utóbbiból az én receptembe nagyjából 50 g kell, ami mindösszesen 840 Ft, a többi összetevő pedig alig 400 Ft. Kvázi ugyanannyiba kerül, mint a bolti, csak nincs benne adalék, hozzáadott cukor, ízfokozó, szója, emulgeálószer meg hasonlók, és nem utolsó sorban sokkal magasabb a mogyoró tartalma (ha a 200 g-hoz nézzük, akkor 25%, tehát kétszerese a boltinak).
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az összetevőket hagyjuk állni szobahőmérsékleten egy kis ideig, hogy könnyebb legyen összedolgozni azokat. A vajat akár fel is olvaszthatjuk egy kissé, hogy jobban oldódjon majd benne a kakaópor. |
2
Kész
|
A kakaóport keverjük ki csomómentesre a vajjal, majd adjuk hozzá a mézet és a mogyorókrémet is. Alaposan dolgozzuk össze. Töltsük zárható üvegbe, majd mehet a hűtőszekrénybe. |
9 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Drága Valikám! Ha nem mogyorókrémet használok, hanem friss mogyorót, akkor hogyan kell elkészíteni. Nagyon örülök, hogy ismét vagy.
Drága Valikám! ha nem mogyorókrémet használok, hanem friss mogyorót, akkor hogyan kell elkészíteni? Nagyon örülök, hogy ismét vagy.
Elvileg a mogyorót kell pürésíteni önmagában egy pici mogyoróolajjal. De ha nincs mogyoróolajad. akkor adhatsz hozzá olívát is.
Kb. mennyi ideig áll el ez a krém? Hűtőben kell tárolni? Köszönöm! 🙂
Hűtőben hetekig is eláll, gyakorlatilag addig jó, ameddig a 100%-os mogyorókrém is elállna.
Nagyon finom ízekből áll össze, full egészséges alapanyagokból. Nekem is olyasmi kérdésem van, hogy pl. ha mindent házilag szeretnék csinálni, hogy olcsóbban kijöjjek, pl. : milyen vajat használjak/olajjal is helyettesíthetem a vajat? A csokifagyi esetében, ami a Rapunzeles mogyorókrémet, kakaóvajat stb. tartalmazza, szintén az iránt érdeklődök: hol kapható a legolcsóbb kakaóvaj/esetleg, mivel helyettesíthető? Kókusztejet hallottam már, hogy lehet házilag előállítani, de ön mit mond, kedves Vali? Az a helyzet, hogy a kókuszreszelékből már kivonták a finom olajat, és kénnel is dúsítják időnként. Tehát, nem biztos, hogy kókuszreszelék vízbe áztatva, kis mézzel/steviával a legjobb megoldás a kókusztej készítésére. Ha lenne olyan kedves, és megírná ezeket, nagyon megköszönném. További jó munkát kívánok, Üdvözlettel: Kinga
Bármilyen vaj jó hozzá, én sós ír vajjal szeretem a legjobban, mert a sós íz nagyon jól áll a mogyorónak. Milyen olajat szeretnél használni? Szerintem túl folyós lenne tőle, olcsó napraforgó olajjal nem rontanám el, ami viszont esetleg szóba jöhetne (mandula, mogyoró, illatos kókusz), az drágább, mint a vaj.
Sajnos a kakaóvaj – jellegzetes íze miatt – semmivel nem helyettesíthető, esetleg dezodorálatlan kókuszvajjal, de az nagyjából ugyanannyiba kerül. Érdemes körülnézni az interneten, hogy hol a legolcsóbb az étkezési kakaóvaj. Én Konzol organik kakaóvajat használok. Itt tudsz rendelni: https://www.konzol-organik.hu/?p_id=406414
Én mindig házilag készítem. Itt találod a receptet:
Kedves Vali!
Az előző hozzászólásom, mintha felszívódott volna.
Akkor újra kérdezek:
A mogyorókrémet házilag hogy tudom előállítani? Kell bele só, stevia, méz, vagy bármi, a mogyorón kívül? Gondolom, hogy pirított törökmogyorót érdemes használni.
A másik kérdésem a csokifagyira vonatkozik, amiben sok finomság van, csak én szeretném ezeket házilag elkészíteni.
Így például, a kókusztejhez az a kérdésem, hogy készíthetek házi kókusztejet? A kókuszreszelék kénsavval van időnként fehérítve, és az olajtartalmat kivonják belőle. A vajat hogyan készítem el, és egyáltalán, a vegán vaj miből van? Kakaóvajból kérdésem, hogy melyik a legolcsóbb, esetleg házilag el lehet-e készíteni, vagy mivel lehet pótolni?
A többi azt hiszem rendben van.
Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel, Kinga
Nem szívódott fel, csak mivel több hackertámadás is érte az oldalamat ebben az évben, sajnos csak most került elő. Kérdéseid nagy részére az előbb válaszoltam.
A mogyorókrém házi elkészítését egy feljebbi hozzászólásban már megírtam valakinek, kérlek, keresd vissza!