Hozzávalók
-
30 tányér Bodzavirág
-
5 liter Tisztított víz
-
5 Citrom leveHa bio a citrom, akkor a héja is kell!
-
10 csepp bio Citrom illóolajHa a biocitromod héját is használod, akkor elhagyható
-
50 dkg MézA repceméz íze harmonizál a legjobban a bodzával, majd az erdei mézé (ízlés szerint, kóstolgatni kell). Vegánok használjanak kókuszvirágszirupot vagy datolyaszirupot.
-
10 csepp Grapefruitmag kivonatÉn a GrapeVitalra esküszöm
-
Egyéb kellékek
-
Jégkocka készítő zacskók
Leírás
Idestova már vagy 25 éve papolom, hogy bodzavirágszörpöt kristálycukor és citromsav mentesen is el lehet rakni, hisz én világ életemben így csináltam. Soha nem mértem az arányokat, és nem dekáztam a hozzávalókat, hanem mindig érzés szerint dolgoztam. Annyian nyúztak már a receptért, hogy megpróbálom leírni, bár jobb lenne az elvre ráérezned, mint követni a pontos receptet, ugyanis ezt nem lehet elrontani, és garantáltan nem fog megromolni – hacsak nem jön egy huzamosabb áramszünet… hisz fagyasztással tartósítom. Kóstolgasd, és alkosd meg a saját ízlésednek megfelelő arányokat. Szerencsére ízesíteni, és édesíteni utólag is lehet.
Ha megkívánom a bodza italt, akkor csak kicsomagolok 2-3 jégkockát, felöntöm vízzel, megvárom amíg felolvad a jégkocka, és már ihatom is. Akinek nincs türelme kivárni az olvadást, az langyosvízzel is felöntheti, ilyenkor nagyon hamar elolvad, és az ital sem lesz túl hideg.
A fagyasztásnak többek között az a nagy előnye, hogy ízlés szerinti mennyiségű bodzaszörp kockát a poharunkba téve, csak vízzel vagy szódával kell hígítani, és máris kész a finom nyári hűsítő ital.
Ha vegán vagy, akkor méz helyett használhatsz kókuszvirágszirupot, vagy datolyaszirupot is, de mindenféle alternatív édesítő nélkül is el lehet tenni, hisz utólag is lehet édesíteni.
Pár hasznos trükk, amit tudnod kell:
- Ha nejlonzacskóba gyűjtöd a virágokat, akkor soha ne hagyd benne a zacskóban a virágokat, mert ha befülled, akkor vizelet szaga lesz.
- Mindig ellenőrizd, hogy a virágtányérok fonákja nem tetves-e, mert egy tetves tányér is elronthatja az egész adagot.
- A virágokat óvatosan szedd le, hogy ne hulljon ki belőlük az összes virágpor.
- Soha ne áztasd 3 napnál tovább a virágokat, mert szerencsés esetben csak megforr, rosszabb esetben megecetesedik vagy megbüdösödik.
- Ha a citromot héjastól szeretnéd belekarikázni, akkor mindenképpen bio citromot használj a peszticid szennyezettség miatt. Ebben az esetben a citrom illóolaj elhagyható.
- Alkoholos koktélok készítéséhez is felhasználhatod a bodzakockákat. Fehér fröccsbe, vagy menta likőrrel, esetleg egy kis vodkával és szódával finom, alacsony alkoholtartalmú, nyári frissítőket készíthetsz.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
5 liter tisztított vízben elkeverem a mézet, belekarikázom a citromokat ha bio a citrom. Ha nem az, akkor kifacsarom a levét és a vízhez öntöm. |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
Ha kész, akkor lecsöpögtetve, kinyomkodva kiveszem a virágokat, és a citromkarikákat, a levet pedig átszűröm, majd belekeverem a GrapeVital cseppeket és a citrom illóolajat. |
4
Kész
|
Jégkocka készítő zacskóba töltöm, és lefagyasztom. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Hány darab jégkoca zsákba fér bele 5 l bodzaszörp?
Nem szoktam számolni. 10 biztosan kell hozzá a nagyobbik fajtából! Én egyébként kis üvegekbe is szoktam fagyasztani, nem csak jégkockának.