Hozzávalók
-
2 kisebb fej Vöröshagyma
-
1 szál Póréhagyma
-
2 nagyobb Tölteni való (TV) paprika
-
1/2 hegyes erős ZöldpaprikaElhagyható
-
4 közepes Paradicsom
-
50 dkg friss vagy fagyasztott Zöldbab
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 evőkanál Kókuszolaj
-
2 marék Basmati rizs
-
Ízlés szerint FeketesóEz adja a tojás ízt
-
1 teáskanál Füstölt fűszerpaprika
-
2 Babérlevél
-
1 evőkanál mentes Ételízesítővagy 1 db mentes zöldségleves kocka
Leírás
A tojásos zöldbab lecsóm igen népszerű, de egyre több páciensemnél derül ki, hogy nem tudják jól emészteni az albumint, azaz a tojásfehérjét, ami súlyos gyulladásos tüneteket tud okozni az emberi szervezetben. Emiatt nem ehetnek tojást. Mondhatnám, hogy hagyd ki a lecsóból a tojást, de inkább újragondoltam a receptet – belecsempészve a tojást ízt is a feketesóval -, hogy megmaradjon az ízélmény.
Hasznos tippek
- A feketesó magas kéntartalmának köszönhetően nem csak kiváló ásványi anyag bomba, hanem a benne található kénnek köszönhetően tojásos ízt ad az ételeknek.
- Füstölt fűszerpaprika helyett használhatsz hagyományos fűszerpaprikát is, csak akkor nem lesz benne az ételben az a füstös íz, ami belecsempészi az ételbe a szalonna élményt. De ezt pótolhatod folyékony füsttel is.
- Ha szereted a csípős ízt, akkor bátran turbózd az ételt hegyes erőssel, vagy csilipaprikával.
- Rizs helyett bátran használj kölest, amarantot, quinoát vagy bulgurt, csak vedd figyelembe a főzési idejüket, és ennek megfelelően add hozzá az ételhez.
Antal Vali
További lecsó recepteket itt találsz.
Lépések
|
1
Kész
|
Előkészítés |
|
2
Kész
|
ElkészítésA vöröshagymát és a póréhagymát a babérlevéllel a kókuszolajon némi víz hozzáadásával megdinszteljük. Majd ha már üveges a hagyma, akkor lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a füstöltpaprikával. Majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát is. Jól összekeverjük és mehet vissza a tűzre. |
|
3
Kész
|
Megsózzuk, megszórjuk az ételízesítővel (vagy belemorzsoljuk a leveskockát), és lassú tűzön rotyogtatjuk, amíg némi saját levet nem ereszt. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot és a rizst. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és lefedőzve lassú tűzön pároljuk |
|
4
Kész
|
Nagyjából az újraforrás után negyed órával készen is van az étel. Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a rizs, és a zöldbab. |




















