Hozzávalók
-
50 dkg Lencse
-
3 db Babérlevél
-
1 Bio zöldségleves kockaÉn a Rapunzelt szeretem használni.
-
1 fej Lilahagyma
-
1 teáskanál egész Tarkabors
-
A majonézhez
-
1 házi vagy bio Tojássárgája
-
1 dl Extraszűz olívaolaj
-
1 teáskanál Mustár
-
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
-
1/2 Citrom leve
-
2 dl TejfölRizstejszínnel helyettesíthető
-
Kevés frissen őrölt Tarkabors
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
2014-ben ihletődtem meg erre a receptre, ugyanis abban az évben a Szilvesztert és az Újévet néhány baráttal és kollégával a Szeremley birtokon töltöttük. Betty kolléganőm barátai isteni lencsesalátával készültek. Igaz, nem volt teljesen bionom, de hamar átalakítottam a receptet, azaz megváltoztattam és/vagy kiiktattam, illetve hozzátettem egy-két összetevőt, hogy az ízvilág ne sérüljön, és annak érdekében, hogy egészséges legyen, és hogy minél többen élvezhessék – és ne csak Szilveszterkor és Újévkor.
Salátának, köretnek és főételnek is fogyaszthatjuk. Húsevők belekockázhatnak egy kis házi füstölt csülköt is…
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Előző napi feladat:A lencsét előző este átmossuk, és beáztatjuk tisztított vízbe egy egész éjszakára. |
2
Kész
|
Másnap 2-3 babérlevéllel, 1 teáskanál tarka egészborssal és egy vegán zöldségleves kockával közepes lángon feltesszük főni annyi tisztított vízbe, hogy ne sokkal legyen több, mint ami ellepi. (Útközben figyeljük, és ha kell apránként pótolgassuk a vizet). |
3
Kész
|
Majonéz keverése:Amíg fő a lencse, addig keverjünk egy majonézt: Vegánok itt találják a mindenmentes majonézem receptjét: Kattints ide a mindenmentes majonéz receptemhez! |
4
Kész
|
Ha kész a majonéz, akkor hozzáadjuk a tejfölt, a kókuszvirág cukrot, a törött borsot, a citromlevet, egy csipet himalája sót és ismét jól elkeverjük. |
5
Kész
|
Saláta összeállításaVégül összeforgatjuk a megfőtt és kihűlt lencsével, majd belekeverjük a az apróra vágott lilahagymát is. |
6
Kész
|
Tálalása:Friss petrezselyemmel, kaporral tálaljuk, de állati fehérjét fogyasztók keverhetnek hozzá főt csülköt, adalékmentes házivirslit, vagy díszítsék főttojással a tetejét. |