Hozzávalók
-
400 ml KókusztejHelyettesíthető vaníliás rizstejjel, kakaós rizstejjel, mandulás rizstejjel, mogyorós rizstejjel. De tudd, kókuszossal lesz a legfinomabb és a legkrémesebb!
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy ugyanennyi bourbon vanília esszencia
-
80 g minimum 70%-os rapadurás vagy kókuszvirágcukros Étcsokoládé
-
20 g Kakaóvaj
-
100 g natur MogyorókrémHa allergiás vagy a mogyoróra, akkoe használj mandulakrémet vagy kesukrémet
-
2 púpozott evőkanál natur bio KakaóporKarobot is használhatsz, ha érzékeny vagy a kakaóra
-
80 g MézVegánoknak természetesen kókuszvirág szirup, vagy agave szirup
-
1 csipet Himalaya só
Leírás
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges és/vagy a mindenmentes étkezés csak tiltásokból és megszorításokból áll, és egysíkú, ízetlen ételek vannak terítéken, pedig ez nem így van! Mert mi „egészségmániások” is szeretünk enni, és imádjuk az ízeket. Gyakorlatilag minden tiltott finomság előállítható egészséges és gyógyító alapanyagokból is. Még a fagyi is! Úgyhogy mától egészséges fagyirecepteket fogok megosztani.
Érdekes, de én soha nem voltam oda annyira a fagyiért, mint a barátaim és az ismerőseim. Viszont azt mindig rossz szemmel néztem, hogy a fagyizók nagy többségében kritikán aluli alapanyagokból készülnek a fagylaltok. Soha nem értettem, hogy ezek mit esznek ebben a hideg, műanyag összetevőktől hemzsegő, agyon színezett, és aromásított, márcosra cukrozott fagyasztott csapvízben. Kihívás volt számomra, hogy annak ellenére, hogy én nem vagyok fagylalt rajongó, megalkossam a tökéletesen természetes és egészséges fagyi receptjét, ami még talán nekem is kedvencemmé válhat. Így született hát meg a tökéletes csokifagyi receptje!
Előnyei:
- nem kell hozzá fagyikészítő gép, anélkül is lágy és krémes lesz
- ételallergiások is fogyaszthatják – legfeljebb mogyorókrém helyett mandulakrémet vagy kesukrémet használnak
- hamar össze lehet dobni, nem macerás az elkészítése
- drága alapanyagai ellenére sem kerül többe egy gombóc, mint az adalékolt porfagyik nagy többsége
- fagyasztva is krémes marad, ha jól kikeverted, akkor nem jegesedik
Fontos tippek:
- Vegánok méz helyett használjanak kókuszvirág szirupot,datolya szirupot vagy agavé szirupot. Én datolya sziruppal szeretem a legjobban.
- Kakaópor helyett karobport is használhatsz.
- Ugyanezt a receptet elkészítettem „konyakmeggyes” változatban is, amikor is a kókusztejből csak a felét használtam, a másik fele helyett pedig a befőzésből visszamaradt meggylevet használtam folyadék gyanánt, amelybe löttyintettem egy jelzés értékű konyakot is.
-
Pár csepp borsmentával pedig „After Eight” válik az alapreceptből. Mentalevelekkel díszítve az igazi!
- Nyers tört kakaóbabbal, csokireszelékkel vagy kókuszreszelékkel is megszórhatod a kész fagyi tetejét.
- Párom tojáslikőrrel szereti, de kókuszlikőrrel sem rossz.
Ebből az adagból kb. 10-12 gombóc fagyi lesz-
Jó nyalakodást és gasztronómiai élvezetet! Mert a fagyi jó, ha tényleg jó!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A kókusztejet a vaníliaporral és egy csipet himalaya sóval a tűzre teszem, és forrásig hevítem. (Ha vanília esszenciánk van, akkor azt csak a végén adjuk hozzá, mert elszökik az aromája!) |
2
Kész
|
Amíg a tej melegszik, addig a csokoládét lereszelem, vagy apró, szilánkosra darabolom, amennyire csak tudom. Mozsárban is meg lehet törni! |
3
Kész
|
Ha nincs kéznél kész mandulakrém vagy mogyorókrém, akkor a mandulát/mogyorót az aprítóba teszem és vajjá őrlöm. |
4
Kész
|
A langyosra hűlt csokoládékrémet, a folyósra olvasztott kakaóvajat, a mandula/mogyorókrémet és az összes többi hozzávalót beleöntöm egy turmixba, majd jól összeturmixolom. |
5
Kész
|
Céledénybe öntöm, lehűtöm, majd ha már "hűtőérett", akkor a fagyasztóba teszem. |