Hozzávalók
-
1 liter friss, piros Csipkebogyó
-
80 dkg Nyers barna nádcukor
-
3 liter Tisztított víz
Leírás
Ez a recept az ősi családi recepttárunk egyik gyöngyszeme. Nagypapám rendszeresen elkészítette, és bármilyen nyavalya is környékezte meg, rögtön ehhez nyúlt. Úgy kezelte, mint egy csodatévő elixírt. Mivel a csipkebogyónak számtalan gyógyító és egészségmegőrző tulajdonsága van, nem kérdőjelezem meg a „gyógybor” jótékony hatásait sem. Nagyapám szerint vérnyomás problémákra és a náthás időszakok átvészelésére rendkívül hatékony. Ráadásul kiváló érrugalmasító is – valószínű emiatt jótékony a vérnyomás rendezésében is.
Egész kicsi gyerekkoromból emlékszem, amikor nagyapám (Somipapa) a cserépkályha tetején érlelte egy nagy befőttesüvegben a csipkebogyó borát. Szinte egész télen ott volt. Majd leszűrte, palackozta, leviaszolta. és tavasszal, amikor már melegedett a föld, és elindult a csírázás, elásta a kertben. Akkor vette elő, amikor már felkerült a cserépkályha tetejére a következő adag.
Nagyapám emlékére – aki még a 19. században született és 1975-ben halt meg – szeretném megosztani ezt a receptet.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
1 liter piros, de még nem dércsípte csipkebogyónak mindkét végét levágjuk úgy, hogy a magja kint legyen. Jól megmossuk. Nagy 5 literes uborkásüvegbe tesszük. |
2
Kész
|
3 liter vízből és 80 dkg barnacukorból szirupot főzünk, és ha teljesen kihűlt, a bogyókra öntve 3 hónapig meleg helyen tartjuk lefedve. Néha felrázzuk. |
3
Kész
|
3 hónap múlva szűrőpapíron átszűrjük, és üvegekbe öntjük a bort, amelyeket bedugaszolva pincében homokban, vagy jó idő esetén nyáron a kertben elásva érlelünk. Ha nem elég tiszta, fogyasztás előtt átfejtjük. |
3 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Nagyon kellemes volt olvasni a történetét Kedves Vali!
Éppen most írtam ki az elkészítendő receptjeim közül egy nagyon régi receptkönyvből, érdekelt hátha látok róla véleményt és akkor találtam rá az Ön oldalára amit ezután követni is fogok. Várom hogy elkészíthessem a ” csodaevő elixírt”.
Minden jót! 🙂
Szárított hecsendliből fogok bort csinálni, nem tudom mi a friss/szárított értékaránya.
Tud segíteni ?
Tisztelettel Jenő
Sajnos nem tudok, de hátha valaki itt gyakorlott a szárított hecsedli kezelésében.