1 0
Csipkebogyó aszúbor

Az öregek tudták, hogy fűben-fában orvosság. Az egyszerű ember abból készített gyógy-szert, ami megtermett a háza körül. Mint például a csipkebogyó.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 liter friss, piros Csipkebogyó
80 dkg Nyers barna nádcukor
3 liter Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Csipkebogyó aszúbor

Vérnyomás problémákra és a náthás időszakokra

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
Étrend/Diéták:
  • 60 perc + 3 hónap érlelési idő
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ez a recept az ősi családi recepttárunk egyik gyöngyszeme. Nagypapám rendszeresen elkészítette, és bármilyen nyavalya is környékezte meg, rögtön ehhez nyúlt. Úgy kezelte, mint egy csodatévő elixírt. Mivel a csipkebogyónak számtalan gyógyító és egészségmegőrző tulajdonsága van, nem kérdőjelezem meg a “gyógybor” jótékony hatásait sem. Nagyapám szerint vérnyomás problémákra és a náthás időszakok átvészelésére rendkívül hatékony. Ráadásul kiváló érrugalmasító is – valószínű emiatt jótékony a vérnyomás rendezésében is.

Egész kicsi gyerekkoromból emlékszem, amikor nagyapám (Somipapa) a cserépkályha tetején érlelte egy nagy befőttesüvegben a csipkebogyó borát. Szinte egész télen ott volt. Majd leszűrte, palackozta, leviaszolta. és tavasszal, amikor már melegedett a föld, és elindult a csírázás, elásta a kertben. Akkor vette elő, amikor már felkerült a cserépkályha tetejére a következő adag.

Nagyapám emlékére – aki még a 19. században született és 1975-ben halt meg – szeretném megosztani ezt a receptet.

Antal Vali

(Visited 439 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

1 liter piros, de még nem dércsípte csipkebogyónak mindkét végét levágjuk úgy, hogy a magja kint legyen. Jól megmossuk. Nagy 5 literes uborkásüvegbe tesszük.

2
Kész

3 liter vízből és 80 dkg barnacukorból szirupot főzünk, és ha teljesen kihűlt, a bogyókra öntve 3 hónapig meleg helyen tartjuk lefedve. Néha felrázzuk.

3
Kész

3 hónap múlva szűrőpapíron átszűrjük, és üvegekbe öntjük a bort, amelyeket bedugaszolva pincében homokban, vagy jó idő esetén nyáron a kertben elásva érlelünk. Ha nem elég tiszta, fogyasztás előtt átfejtjük.
Minél régibb, annál erősebb.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Mustáros-fokhagymás rizikegomba-saláta
következő
Madársalátás zöldturmix
előző
Mustáros-fokhagymás rizikegomba-saláta
következő
Madársalátás zöldturmix

Hozzászólás Elküldése