Hozzávalók
-
30 dkg Rókagomba
-
1 közepes fej Vöröshagyma
-
1 gerezd Fokhagyma
-
1 evőkanál Kókuszolajvagy vaj
-
1 csésze Basmati rizs
-
1 mokkáskanál Tarkabors
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
pár szál Petrezselyem
-
pár csepp Szarvasgomba olajelhagyható
Leírás
Minden év júliusában Székelyföldre látogatok, ahol előadásokat tartok, és kolléganőimmel anyagcsere felméréseket végzünk a Valor Programmal. A minap érkeztem haza, és a kedvező időjárásnak köszönhetően sikerült szert tennem egy kis rókagombára a hazafele úton.
Nagyon szeretem a rókagombát, mert rendkívül aromás, a gyümölcsös illatok, és a gazdag, enyhén földes-fűszeres ízek egyaránt jellemzik. Íze egyesek szerint a kucsmagombára, szerintem pedig egy kicsit a szarvasgombára is hasonlít, és mivel összehasonlíthatatlanul kedvezőbb áron lehet hozzájutni, számos igazi ínyencfogás készíthető vele akár otthon is.
Én nem bonyolítottam túl az elkészítését, de nem is szabad, mert akkor elveszti a jellegzetes ízét.
Hasznos tippek:
- Ha friss rókagombához jutunk, a többi erdei gombához hasonlóan érdemes eltávolítani róla gombakefével (régi fogkefe is jó) a szennyeződéseket, de megmoshatod folyó víz alatt is.
- A kalapja és szára egyaránt használható. Ha nagyon apró, akár egészben, ha méretesebb, akkor félbevágva érdemes használni.
- Mivel húsa keményebb a mindenki által ismert csiperkénél, valamivel hosszabb sütési, főzési időre van szükség. Aromái az igazi teljes vajban (bocsi vegánok!) érvényesülnek a legjobban, de növényi olajban is szépen kijönnek az ízek. A lényeg, hogy a tökéletes ízélmény érdekében mindenképpen kell hozzá valamilyen zsiradék. Már néhány perces pirítás is elegendő, ha pl. zöldfűszerekkel, vajjal keverve szendvicsekre halmozzuk vagy bruschettaként kínáljuk.
- Pár csepp szarvasgomba olajjal megbolondítva zseniális ízélményben lehet részünk! De nem feltétele annak, hogy elkészítsd a receptet, azaz simán elhagyható.
Antal Vali
Lépések
|
1
Kész
|
Rizs főzéseA rizst bő sós vízben újraforrástól számítva 12-15 percig főzzük közepes lángon. A rizst csak akkor tesszük a vízbe, amikor már forr. Ha kész, akkor leszűrjük, pontosan úgy, ahogy a tésztákat szokás. |
|
2
Kész
|
Gomba elkészítéseKókuszolajon, mogyoróolajon vagy - nem vegánoknak - vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a rókagombát, és tovább pirítjuk. |
|
3
Kész
|
Sózzuk, borsozzuk, ettől ereszt egy kis levet, amit elfőzünk róla. Enyhén lepirítjuk, és hozzáadjuk a fokhagyma nyomón áttört fokhagymát, és tovább pirítjuk. Pár perccel később hozzáadjuk a megfőtt rizst, és összepirítjuk a gombával.. |
|
4
Kész
|
Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, összeforgatjuk, és már kész is! |
|
5
Kész
|




















