0 0

Rókagombás pirított rizs fokhagymásan friss petrezselyemmel

mindenmentes, növényi fehérjében gazdag egytálétel, ínyenc gombarajongóknak

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 20 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Minden év júliusában Székelyföldre látogatok, ahol előadásokat tartok, és kolléganőimmel anyagcsere felméréseket végzünk a Valor Programmal. A minap érkeztem haza, és a kedvező időjárásnak köszönhetően sikerült szert tennem egy kis rókagombára a hazafele úton.

Nagyon szeretem a rókagombát, mert rendkívül aromás, a gyümölcsös illatok, és a gazdag, enyhén földes-fűszeres ízek egyaránt jellemzik. Íze egyesek szerint a kucsmagombára, szerintem pedig egy kicsit a szarvasgombára is hasonlít, és mivel összehasonlíthatatlanul kedvezőbb áron lehet hozzájutni, számos igazi ínyencfogás készíthető vele akár otthon is.

Én nem bonyolítottam túl az elkészítését, de nem is szabad, mert akkor elveszti a jellegzetes ízét.

Hasznos tippek:

  • Ha friss rókagombához jutunk, a többi erdei gombához hasonlóan érdemes eltávolítani róla gombakefével (régi fogkefe is jó) a szennyeződéseket, de megmoshatod folyó víz alatt is.
  • A kalapja és szára egyaránt használható. Ha nagyon apró, akár egészben, ha méretesebb, akkor félbevágva érdemes használni.
  • Mivel húsa keményebb a mindenki által ismert csiperkénél, valamivel hosszabb sütési, főzési időre van szükség. Aromái az igazi teljes vajban (bocsi vegánok!) érvényesülnek a legjobban, de növényi olajban is szépen kijönnek az ízek. A lényeg, hogy a tökéletes ízélmény érdekében mindenképpen kell hozzá valamilyen zsiradék. Már néhány perces pirítás is elegendő, ha pl. zöldfűszerekkel, vajjal keverve szendvicsekre halmozzuk vagy bruschettaként kínáljuk.
  • Pár csepp szarvasgomba olajjal megbolondítva zseniális ízélményben lehet részünk! De nem feltétele annak, hogy elkészítsd a receptet, azaz simán elhagyható.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Rizs főzése

A rizst bő sós vízben újraforrástól számítva 12-15 percig főzzük közepes lángon. A rizst csak akkor tesszük a vízbe, amikor már forr. Ha kész, akkor leszűrjük, pontosan úgy, ahogy a tésztákat szokás.
Amíg fő a rizs, addig készíthetjük a gombát.

2
Kész

Gomba elkészítése

Kókuszolajon, mogyoróolajon vagy - nem vegánoknak - vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a rókagombát, és tovább pirítjuk.

3
Kész

Sózzuk, borsozzuk, ettől ereszt egy kis levet, amit elfőzünk róla. Enyhén lepirítjuk, és hozzáadjuk a fokhagyma nyomón áttört fokhagymát, és tovább pirítjuk. Pár perccel később hozzáadjuk a megfőtt rizst, és összepirítjuk a gombával..

4
Kész

Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, összeforgatjuk, és már kész is!

5
Kész

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

előző
Karalábé leves kaprosan
következő
Krumplileves oroszosan
előző
Karalábé leves kaprosan
következő
Krumplileves oroszosan

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here