Hozzávalók
-
1 közepes fej Kelkáposzta
-
1 jó nagy fej Vöröshagymaapróra vágva
-
4 nagy duci gerezd Fokhagyma
-
200 g Barnarizs
-
2 Almakimagozva, apróra felkockázva
-
1 kisebb csokor Petrezselyem
-
2 kiskanál Majoránna
-
1 késhegynyi őrölt Szerecsendió
-
1 púpozott evőkanál mindenmentes Ételízesítő
-
0.5 kiskanál Himalaya só
-
0.25 kiskanál őrölt Bors
-
0.25 kiskanál Kurkuma por
-
0.5 kiskanál Szódabikarbóna
-
Öntethez
-
450 g Növényi joghurt
-
1 nagy duci gerezd Fokhagyma
-
0.5 kiskanál Himalaya só
-
0.25 kiskanál őrölt Bors
Leírás
Kiss József Zsolt, asztrológus járt nálunk a vegánblog konyhájában tavaly. Ő ajánlotta figyelmünkbe ezt a receptet. Eredetileg hajdinával készül, de mi barna rizzsel készítettük el.
Ez egy igazán különleges fogás, akár az ünnepekre is is érdemes megsütni. Olyan, mint a töltött káposzta és a rakott kel szerelemgyereke.
Nekünk nagyon ízlett, biztos máskor is elkészítjük.
Fogyasszátok egészséggel:
Hévízi Dóra
Hasznos tippek Antal Valitól:
- Kelkáposzta helyett tölthető káposztába, szőlőlevélbe, tormalevélbe, de akár karalábéba is.
- Növényi joghurt helyett használhatunk növényi tejfölt is, vagy akár házi magtejfölöket (vegyes dió, kesu, szotyi) is.
- Amikor én készítem, akkor kicsit bátrabban bánok a fűszerekkel, és a magtejfölös öntetet nem utólag teszem rá, hanem még sütés előtt ráöntöm, és együtt sütöm vele. Tálaláskor is rakok rá még egy kis öntetet. Ja, és az öntethez só helyett 1 evőkanál szójaszószt/tamariszószt szoktam tenni.
- Próbáltam már úgy is, hogy a töltelékbe 4-5 közepes gombát is belekockáztam.
További kelkáposztás recepteket itt találsz!
Lépések
1
Kész
|
ElőkészítésMelegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. |
2
Kész
|
FőzésDinszteljük meg kevés vízen a hagymát, fokhagymát, és adjuk hozzá a megmosott rizst/ hajdinát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje, majd fűszerezzük - só, bors, kurkuma, ételízesítő, majoránna, szerecsendió. |
3
Kész
|
Amikor megfőtt a rizs/hajdina keverjük hozzá az összevágott petrezselyemzöldet és a kis kockákra vágott almát is. Ez lesz a töltelék. |
4
Kész
|
Közben készítsük elő a kelkáposzta leveleket - forraljunk sós vizet egy fazékban, szórjuk bele a szódabikarbónát (így a kelkáposzta megőrzi a színét). Fejtsük le a kelleveleket a torzsáról, és egy-két percre dobjuk őket a lobogó forró vízbe, majd szedjük ki őket egy szűrő segítségével, csöpögtessük le, és tegyük félre egy tálcára hűlni, hogy meg tudjuk majd tölteni azokat. |
5
Kész
|
Amikor a levelek kicsit kihűltek, és a töltelék is elkészült, fektessünk egy levelet egy vágódeszkára (a vastagabb erekből levághatunk), helyezzünk rá néhány kanál tölteléket, csavarjuk fel, a végeit tűrjük be (ugyanúgy, mint a töltött káposztát). |
6
Kész
|
SütésA tekercseket vágjuk félbe, és helyezzük bele egy tűzálló tálba őket szorosan - eredetileg úgy írja a recept, hogy a vágott fele nézzen felfelé, de mi csak egymás mellé fektettük őket - ha maradt a töltelékből, azt halmozzuk középre. |
7
Kész
|
Tálalás |