0 0
Fűszeres rizzsel töltött kelkáposzta – sütve

Ismerd meg a töltöttkáposzta másik arcát!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 közepes fej Kelkáposzta
1 jó nagy fej Vöröshagyma apróra vágva
4 nagy duci gerezd Fokhagyma
200 g Barnarizs
2 Alma kimagozva, apróra felkockázva
1 kisebb csokor Petrezselyem
2 kiskanál Majoránna
1 késhegynyi őrölt Szerecsendió
1 púpozott evőkanál mindenmentes Ételízesítő
0.5 kiskanál Himalaya só
0.25 kiskanál őrölt Bors
0.25 kiskanál Kurkuma por
0.5 kiskanál Szódabikarbóna
Öntethez
450 g Növényi joghurt
1 nagy duci gerezd Fokhagyma
0.5 kiskanál Himalaya só
0.25 kiskanál őrölt Bors

Fűszeres rizzsel töltött kelkáposzta – sütve

Kiss József Zsolt asztrológus kedvenc receptje

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 60-80 perc
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Öntethez

Leírás

Megosztás

Kiss József Zsolt, asztrológus járt nálunk a vegánblog konyhájában tavaly. Ő ajánlotta figyelmünkbe ezt a receptet. Eredetileg hajdinával készül, de mi  barna rizzsel készítettük el.

Ez egy igazán különleges fogás, akár az ünnepekre is is érdemes megsütni. Olyan, mint a töltött káposzta és a rakott kel szerelemgyereke.

Nekünk nagyon ízlett, biztos máskor is elkészítjük.

Fogyasszátok egészséggel:

Hévízi Dóra

Hasznos tippek Antal Valitól:

  • Kelkáposzta helyett tölthető káposztába, szőlőlevélbe, tormalevélbe, de akár karalábéba is.
  • Növényi joghurt helyett használhatunk növényi tejfölt is, vagy akár házi magtejfölöket (vegyes dió, kesu, szotyi) is.
  • Amikor én készítem, akkor kicsit bátrabban bánok a fűszerekkel, és a magtejfölös öntetet nem utólag teszem rá, hanem még sütés előtt ráöntöm, és együtt sütöm vele.  Tálaláskor is rakok rá még egy kis öntetet. Ja, és az öntethez só helyett 1 evőkanál szójaszószt/tamariszószt szoktam tenni.
  • Próbáltam már úgy is, hogy a töltelékbe 4-5 közepes gombát is belekockáztam.

További kelkáposztás recepteket itt találsz!

 

Lépések

1
Kész

Előkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
Vágjuk apróra a vöröshagymát.
Magozzuk ki, és vágjuk apró kockákra az almát.
Aprítsuk fel a petrezselymet.

2
Kész

Főzés

Dinszteljük meg kevés vízen a hagymát, fokhagymát, és adjuk hozzá a megmosott rizst/ hajdinát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje, majd fűszerezzük - só, bors, kurkuma, ételízesítő, majoránna, szerecsendió.
Fedő alatt alacsony fokozaton addig főzzük, amíg a rizs/hajdina megpuhul - ha szükséges, még adjunk hozzá kevés vizet.

3
Kész

Amikor megfőtt a rizs/hajdina keverjük hozzá az összevágott petrezselyemzöldet és a kis kockákra vágott almát is. Ez lesz a töltelék.

4
Kész

Közben készítsük elő a kelkáposzta leveleket - forraljunk sós vizet egy fazékban, szórjuk bele a szódabikarbónát (így a kelkáposzta megőrzi a színét). Fejtsük le a kelleveleket a torzsáról, és egy-két percre dobjuk őket a lobogó forró vízbe, majd szedjük ki őket egy szűrő segítségével, csöpögtessük le, és tegyük félre egy tálcára hűlni, hogy meg tudjuk majd tölteni azokat.

5
Kész

Amikor a levelek kicsit kihűltek, és a töltelék is elkészült, fektessünk egy levelet egy vágódeszkára (a vastagabb erekből levághatunk), helyezzünk rá néhány kanál tölteléket, csavarjuk fel, a végeit tűrjük be (ugyanúgy, mint a töltött káposztát).

6
Kész

Sütés

A tekercseket vágjuk félbe, és helyezzük bele egy tűzálló tálba őket szorosan - eredetileg úgy írja a recept, hogy a vágott fele nézzen felfelé, de mi csak egymás mellé fektettük őket - ha maradt a töltelékből, azt halmozzuk középre.
Tegyünk rá fedőt vagy alufóliát, 180°C-os sütőben körülbelül 20 perc alatt süssük össze - nekünk több idő kellett, vastagabb volt az edényünk, 40-50 perc.

7
Kész

Tálalás

Tálaljuk fűszeres növényi joghurttal - csak összekevertük a joghurtot fűszerekkel.

Hévízi Dóra

Küldetésünk a férjemmel Hévízi Ákossal: megismertetni a vegán életmódot A veganblog.hu oldalunkat azzal a céllal indítottuk, hogy segítséget nyújtsunk Mindenkinek, akinek kérdése van a vegán, illetve a növény alapú étkezéssel, életmóddal kapcsolatban. Itt nincs ítélkezés, Mindenkit szeretettel fogadunk! Nem baj, ha még csak fontolgatod, hogy vegán legyél, vegetáriánus vagy, esetleg hetente egy nap nem eszel húst. Nem ez a lényeg! Számunkra az a fontos, hogy megtaláld a választ a kérdéseidre. Nem mindenki született vegánnak! (mi sem) Ezért a lényeg, hogy megismertessük mindenkivel ennek a fajta életmódnak az előnyeit, buktatóit, eloszlassuk az ezzel kapcsolatos tévhiteket, előítéleteket. Foglalkozunk az állati eredetű és növényi eredetű ételek egészségünkre gyakorolt hatásaival, a feldolgozott élelmiszerekkel, az állattartás fenntarthatóságával, környezetünkre gyakorolt hatásával, és mindennel, ami ezzel kapcsolatos. Szeretnénk segíteni, megkönnyíteni receptekkel, cikkekkel, videókkal azok életét, akik a vegán életmódot szeretnék akár kipróbálni, akár hosszútávon követni. Természetesen, figyelembe véve a Ti igényeiteket, Nektek milyen kérdéseitek vannak, mire van szükségetek, mivel tudjuk segíteni akár az átállásotokat, akár ennek az életmódnak a folytatását. Dóri, Ákos

előző
Miso leves Antal Vali módra
következő
Narancsos mángold barnarizzsel
előző
Miso leves Antal Vali módra
következő
Narancsos mángold barnarizzsel

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here