Hozzávalók
-
2 NarancsMivel a gyümölcs héját is felhasználjuk, célszerű bio változatot beszerezni, vagy ha nem kapunk, akkor áztassuk be pár órára embiós vízbe.
-
vagy
-
3 CitromMivel a gyümölcs héját is felhasználjuk, célszerű bio változatot beszerezni, vagy ha nem kapunk, akkor áztassuk be pár órára embiós vízbe.
-
200m ml Tisztított víz
-
1 mokkáskanál Kókuszolaj
-
1 mokkáskanál Brokkolimagolaj
-
5 csepp Édesnarancs illóolajElhagyható
-
vagy
-
5 csepp Citrom illóolajElhagyható
Leírás
A gyári hajkondicionálók zöme ipari szilikont tartalmaz, amitől könnyen fésülhetővé válik ugyan a haj, látszólag fényes is lesz, viszont a szilikonréteg alatt szép alattomosan tönkremegy a haj. Már 2005 óta hirdetem, hogy nem szabadna használni ezeket a termékeket. De akkor mit?
Véleményem szerint az egyik legkiválóbb hajkondicionáló a brokkolimagolaj. Ha valaki mégis egy kicsit cizelláltabb balzsamra vágyik, akkor érdemes kipróbálnia a következő kiváló – házilag is elkészíthető – hajkondicionálót. Az alapreceptet régebben egy kedves olvasóm küldte be, azt dolgoztam át.
Mélyhűtőben lefagyasztva 5-6 hónapig áll el.
Alkalmazása:
Amikor tudjuk hogy használni szeretnénk, vegyünk ki a zacskóból 2-4 kockát (a haj hossza szerint). Olvasszuk fel a kockákat melegvízágyon, mossunk hajat a méregmentes samponunkkal mint rendesen, majd tegyük a felolvadt balzsamot a hajunkra egyenletesen eloszlatva a hajtőtől a hajvégekig. Hagyjuk hatni jó pár percig, majd langyos vízzel öblítsük ki. Végül öblítsünk hajat hűvös vízzel, hogy a haj fényes legyen.
Tartást ad a hajnak, fényesíti, antibakteriális, és a fejbőr zsíregyensúlyát szabályozó hatása is van. És nem utolsó sorban isteni finom az illata!
A narancsos változat inkább normál és száraz hajra, a citromos pedig normál vagy zsíros hajra jó. Én vegyesen szoktam használni, mert normál hajam van.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Facsarjuk ki a gyümölcsök levét és tegyük félre letakarva. |
2
Kész
|
Vágjuk apró darabokra a gyümölcsök héját. |
3
Kész
|
Fél óra elteltével öntsük a gyümölcshéjat a vizével együtt a turmixgép poharába és turmixoljuk össze alaposan, majd hozzáadva a kifacsart citromlevet/narancslevet és az olajakat turmixoljunk ismét, míg egy sima tejszerű állagot nem kapunk. |
4
Kész
|
2-3 gézlapon vagy egy nylonharisnyán keresztül szűrjük le a narancs/citrom tejet, s alaposan nyomjunk ki belőle minden kis maradékot. Ezután keverjük el benne az illóolajakat. |
5
Kész
|
|
6
Kész
|