Hozzávalók
-
1teáskanál őrölt Bors
-
1 teáskanál őrölt Koriandermag
-
1 teáskanál őrölt Szerecsendió
-
1 teáskanál őrölt Fahéj
-
1 teáskanál őrölt Szegfűszeg
-
1 teáskanál őrölt Szegfűbors
-
És végül a választható hetedik:
-
1 teáskanál őrölt Gyömbér
-
vagy
-
1 teáskanál őrölt Római köménymag
-
vagy
-
1 teáskanál őrölt Fehérbors
-
vagy
-
1 teáskanál őrölt Görögszénamag
Leírás
A Közel-keleten a Baharat mellett ez a legnépszerűbb fűszerkeverék. Erre is érvényes az „ahány ház, annyi szakács, és annyi titkos recept”, és természetesen mindenki esküszik arra, hogy az övé a legautentikusabb és a legtökéletesebb. Nos ennek a keveréknek is többféle változatába lehet belebotlani, de egy biztos, hogy feketebors, koriander, szegfűbors, szerecsendió, fahéj és szegfűszeg mindegyikben van, csak más-más arányban.
Egyes források szerint létezik egy arab hétfűszer, és egy libanoni hétfűszer is, amit a libanoniak kikérnek maguknak, ha learabozzák. Állítólag az arabban nincs, de a libanoniban mindig van gyömbér. Ami biztos, az a fent említett 6 összetevő, és a hetedik az, ami változó.
Mivel nagyon szeretem a közel-keleti ízeket, és igazságot tenni nem tudok a hétfűszer vitában, ezért ennek a fűszerkeveréknek is megalkottam a saját szám ízére való változatát. Pontosabban tartom magam az autentikus 6 összetevőhöz, a hetediknél pedig mindenből tettem egy picit, ami előfordult még a libanoni keverékekben.
Szerintem Te is alkosd meg a saját keverékedet, vedd alapnak a 6 kötelezőt, és válassz egy hetediket a felsoroltak közül.
Antal Vali
Felhasználási javaslat:
- Nem kell okvetlenül autentikus arab ételt főznöd ahhoz, hogy használd a libanoni hétfűszert. Én lencsébe, csicseriborsóba, és paradicsomos ételbe mindig teszek egy picit. Szépen kihozza az ízeket, de nem nyomja el az eredeti ízt.
- Arab ételek elkészítéséhez viszont szinte kötelező a használata, ha valóban autentikus ízeket szeretnél. A piláf és kuszkusz ízesítője. Az arabok nem bánnak vele csínján, sok esetben evőkanálnyi mennyiségeket használnak belőle.
- Használhatod dörzsfűszerként rántott- vagy sülthal, sütni, grillezni szánt szárnyas, vagy egyéb hús esetében, de állítólag a bárányhús az, ami igazán kedveli ezt a fűszerezést.
- Olivaolajjal keverve kiváló marinádot alkothatsz belőle, amelyben nem csak húsokat, hanem zöldségeket is pácolhatsz.
- Ha fokhagymát, petrezselyemzöldet, korianderzöldet vagy mentát is adsz hozzá, akkor kiváló fűszerpasztát kapsz.
- Sóval keverve asztali fűszernek is használhatod.
Hasznos tippek:
- Ha Te is úgy szeretnéd kikeverni, mint én, akkor a hetedik összetevő helyett keverj pont egy teáskanálnyit a többi felsoroltból.
- Egyszerre ne keverj be túl sokat, mert gyorsan veszít az aromájából.
- Akkor a legfinomabb és a legtartósabb, ha frissen őrlöd a keveréket, és nem már eleve őrölt alapanyagokból dolgozol.

Lépések
1
Kész
|
Keverd össze az alkotórészeket. Akkor a legfinomabb és a legtartósabb, ha frissen őrlöd a keveréket, és nem már eleve őrölt alapanyagokból dolgozol. |