2 0
Libanoni hétfűszer keverék

Ebbe a fűszerkeverékbe nem olyan régen szerettem bele. Lencséhez kimondottan szeretem, de bármilyen húst is pácolhatsz benne.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1teáskanál őrölt Bors
1 teáskanál őrölt Koriandermag
1 teáskanál őrölt Szerecsendió
1 teáskanál őrölt Fahéj
1 teáskanál őrölt Szegfűszeg
1 teáskanál őrölt Szegfűbors
És végül a választható hetedik:
1 teáskanál őrölt Gyömbér
vagy
1 teáskanál őrölt Római köménymag
vagy
1 teáskanál őrölt Fehérbors
vagy
1 teáskanál őrölt Görögszénamag

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Libanoni hétfűszer keverék

Közel-keleti ízvarázs nem csak arab ételekhez

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 7 perc
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

  • És végül a választható hetedik:

  • vagy

  • vagy

  • vagy

Leírás

Megosztás

A Közel-keleten a Baharat mellett ez a legnépszerűbb fűszerkeverék. Erre is érvényes az “ahány ház, annyi szakács,  és annyi titkos recept”, és természetesen mindenki esküszik arra, hogy az övé a legautentikusabb és a legtökéletesebb. Nos ennek a keveréknek is többféle változatába lehet belebotlani, de egy biztos, hogy feketebors, koriander, szegfűbors, szerecsendió, fahéj és szegfűszeg mindegyikben van, csak más-más arányban.

Egyes források szerint létezik egy arab hétfűszer, és egy libanoni hétfűszer is, amit a libanoniak kikérnek maguknak, ha learabozzák. Állítólag az arabban nincs, de a libanoniban mindig van gyömbér. Ami biztos, az a fent említett 6 összetevő, és a hetedik az, ami változó.

Mivel nagyon szeretem a közel-keleti ízeket, és igazságot tenni nem tudok a hétfűszer vitában, ezért ennek a fűszerkeveréknek is megalkottam a saját szám ízére való változatát. Pontosabban tartom magam az autentikus 6 összetevőhöz, a hetediknél pedig mindenből tettem egy picit, ami előfordult még a libanoni keverékekben.

Szerintem Te is alkosd meg a saját keverékedet, vedd alapnak a 6 kötelezőt, és válassz egy hetediket a felsoroltak közül.

Antal Vali

Felhasználási javaslat:

  • Nem kell okvetlenül autentikus arab ételt főznöd ahhoz, hogy használd a libanoni hétfűszert. Én lencsébe, csicseriborsóba, és paradicsomos ételbe mindig teszek egy picit. Szépen kihozza az ízeket, de nem nyomja el az eredeti ízt.
  • Arab ételek elkészítéséhez viszont szinte kötelező a használata, ha valóban autentikus ízeket szeretnél. A piláf és kuszkusz ízesítője. Az arabok nem bánnak vele csínján, sok esetben evőkanálnyi mennyiségeket használnak belőle.
  • Használhatod dörzsfűszerként rántott- vagy sülthal, sütni, grillezni szánt szárnyas, vagy egyéb hús esetében, de állítólag a bárányhús az, ami igazán kedveli ezt a fűszerezést.
  • Olivaolajjal keverve kiváló marinádot alkothatsz belőle, amelyben nem csak húsokat, hanem zöldségeket is pácolhatsz.
  • Ha fokhagymát, petrezselyemzöldet, korianderzöldet vagy mentát is adsz hozzá, akkor kiváló fűszerpasztát kapsz.
  • Sóval keverve asztali fűszernek is használhatod.

Hasznos tippek:

  • Ha Te is úgy szeretnéd kikeverni, mint én, akkor a hetedik összetevő helyett keverj pont egy teáskanálnyit a többi felsoroltból.
  • Egyszerre ne keverj be túl sokat, mert gyorsan veszít az aromájából.
  • Akkor a legfinomabb és a legtartósabb, ha frissen őrlöd a keveréket, és nem már eleve őrölt alapanyagokból dolgozol.
Libanoni fűszerpiac
(Visited 79 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Keverd össze az alkotórészeket. Akkor a legfinomabb és a legtartósabb, ha frissen őrlöd a keveréket, és nem már eleve őrölt alapanyagokból dolgozol.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Baharat, a Közel-Kelet kedvenc fűszerkeveréke AntalVali módra
következő
Citromos-narancsos hajbalzsam
előző
Baharat, a Közel-Kelet kedvenc fűszerkeveréke AntalVali módra
következő
Citromos-narancsos hajbalzsam

Hozzászólás Elküldése