Hozzávalók
Hozzávalók a Köles Rudi alapmasszához:
- 1 bögre Köles
- 3 bögre Tisztított víz
- 2 evőkanál MézVegánoknam kókuszvirág szirup vagy agave szirup.
- 0.5 Citrom leve
- 0.5 reszelt Citrom héjaVagy 3 csepp 100%-os bio citrom illóolaj
- 1 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy egy zacskó vaníliás rapadura
A csokimázhoz
- 10 dkg minimum 70%-os Étcsokoládé
Leírás
Amikor először megosztottam ezt a receptet – amit egyébként egy régi olvasómtól, Meggyestől tanultam – valaki a következő hozzászólást küldte be még a régi, megszűnt oldalamon a recepthez:
Kételkedtem, hogy ebből Túró Rudi lesz…
Hogy őszinte legyek, nagyon kételkedtem, hogyan lesz ebből Túró Rudi, mivel utalom a kölest. Követtem a receptet, még egy kis agaveszirupot és narancshéjat is raktam bele, és mifene: tényleg túró íze van. Én ősszeturmixoltam, és így az állaga inkább az észt kohuke-re hasonlít, és iszonyat finom!
Ezer köszönet a receptért, már nagyon hiányzott a Túró Rudi! 🙂
Aki nagyon szereti a gesztenyét, mint én, az készíthet Gesztenyés Köles Rudit is. Kb. fele-fele arányban kell keverni a gesztenyét a kölessel. Ehhez lehet használni otthon készített 100%-os gesztenyemasszát, a gesztenyeszemeket meg kell pucolni, párolni/főzni, lereszelni/villával széttörni. A gesztenyéshez 1 csepp 100%-os tisztaságú narancsolaj, vagy kevés rum passzolhat.
Lépések
1 Kész | A kölest megfőzzük. Jól szét kell főzni szinte addig, amíg a kölesszemek egységes pasztát nem képeznek (kb. 2-3x annyi lesz, mint nyersen). |
2 Kész | Miután langyosra hűlt, botmixerrel homogén állagúra varázsolhatjuk - ez a lépés kihagyható, én nem szoktam turmixolni, mert ha jól megfőtt, akkor a hűtőben túrósra összeáll. |
3 Kész | Hozzáadunk egy kis bourbon vaníliaport ízlés szerint, 3 csepp citromolajat vagy biocitromlét és reszelt héját, meg egy kis mézet, vegánok kókuszvirág cukorral vagy sziruppal, esetleg agavesziruppal próbálkozhatnak. Fel lehet dobni és sűríteni néhány kanál kókuszreszelékkel is (akár meg is őrölheted előtte), őrölt mandulával vagy 1 kanál illatos, dezodorálatlan kókuszvajjal. |
4 Kész | Jól összekeverjük az egészet, és tegyük a hűtőbe néhány óráig. Hidegen könnyen rudakra gyurmázható kézzel/sütőpapír segítségével vagy szilikonos formákat is használhatunk. Aztán ahogy jól esik, beleforgathatjuk olvasztott étcsokiba, étcsoki reszelékébe (így sokkal kevesebb kell - legkisebb lyukú reszelőn könnyedén reszelhető a csoki), karobporba, kókuszreszekékbe vagy őrölt mandulába. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali! Elkészítettem a köles rudit,de be kell vallanom jobbra számítottam.A receptnek megfelelően 3-szoros vízzel főztem a kölest,2 órát állt a hűtőben.Nem volt könnyű formázni,sőt nagyon ragadt.Nekem a 20 dkg étcsoki is kevés volt erre az adagra.Biztos én nem csináltam valamit jól,kérlek segíts. mit rontottam el? Hosszabb ideig kellett volna hűtenem?
Milyen lett a végeredmény? Folyott? Vagy szétesett?