Hozzávalók
-
30 gerezd Fokhagyma
-
5 egész vékony héjú bio CitromFontos, hogy a citrom bio legyen, mert a héját is felhasználjuk.
-
1 liter Tisztított víz
Leírás
Ennek a kúrának az alapreceptjét Böbe barátnőmtől és kolléganőmtől tanultam, ami kiváló féregűző, parazita ellenes, és jótékonyan hat a szívre és a keringésre, mert regenerálja az erek állapotát. Ráadásul az immunműködést is támogatja a náthás időszakban, főleg, ha turmixolunk mellé még egy diónyi gyömbért is. Böbe ezt írta, amikor megosztotta velem a receptet:
„Szerintem ezzel a módszerrel viszonylag jól kezelhető a fokhagyma erős illata (vagy szaga?). Bár én imádom a fokhagymát, úgyhogy engem nem zavar, de akinek önmagában erős, az próbálja ki így! Én már csináltam ezt a kúrát egyszer-kétszer, szerintem nagyon tuti!”
Ajánlott adag: éhgyomorra 1/2 dl
Kúraszerűen: 30 nap, 8 nap szünet, majd újabb 30 nap
FIGYELEM! A FOKHAGYMAKÚRA IDEJE ALATT EMELJÜK MEG A NAPI VÍZFOGYASZTÁSUNKAT! LEHETŐLEG BIOLÓGIAILAG AKTÍV VIZET FOGYASSZUNK!
Csak az első 2 nap szokatlan az íze, azután már egész jó! Mindig fel kell rázni, különben a végére nagyon sűrű marad, és úgy már nem igazán kellemes!
Tippek:
- Ha egy diónyi gyömbért is turmixolunk mellé, akkor nem csak az immunműködést támogatja, hanem az emésztést is.
- Akinek gyengébb az epéje, az turmixoljon hozzá egy csokor friss mentalevelet is.
- Gyerekeknek is adható 7 éves kortól. Ha csak immuntámogatásra adjuk nekik, akkor keverhetjük egy kis mézzel.
Lépések
1
Kész
|
|
2
Kész
|
A fokhagymákat a citromok héjával és 1 liter tisztított vízzel összeturmixoljuk úgy, hogy a vizet apránként töltjük hozzá. |
3
Kész
|
Első rottyanásig melegítjük, forralni tilos! |
4
Kész
|
Ha kihűlt, leszűrjük, majd hozzáadjuk a kifacsart citromlevet és jól elkeverjük. |
5
Kész
|
Leszűrjük üvegekbe, és hűtőszekrényben tároljuk. |
12 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Köszönöm a receptet.
Szoptatás alatt is végezhető a kúra? ( 18 hónapos a szoptatott kisgyerek)
Üdv. Zita
Szoptatás alatt is végezhető, sőt azért pont azért lett kitalálva a recept, hogy gyerekek és szoptatósok is tudják alkalmazni, hisz nem alkoholos. Mivel a tej ki fogja választani a fokhagymát, figyeld a babát, hogy ízlik-e neki. Elvileg csak ez lehet a gátja annak, hogy elvégezd a kúrát.
Köszönöm. 😊
Kedves Vali! Nem találom a pontos mennyiségeket. Megkaphatnám? Előre is köszönöm
Ott van a kép alatt a ‘HOZZÁVALÓK’ -ban. Ha mobilon nézed, akkor nyomj rá a + jelre, és akkor lenyílik a lista.
Kedves Vali! Vérnyomással küzdök,soha nem volt még problémám! Gyogyszert szedek reggel és este! de hallottam erről a kúráról,érdeklődnék hogy jólehet e a vérnyomás minimalizárására ?
Kedves Sándor.
Ez a kúra segíthet a vérnyomás normalizálásában, de igazán hatékony, személyre szabott kúrát csak akkor tudok javasolni, ha eljön hozzám a klinikára egy teljes állapotfelmérésre, hisz a vérnyomás probléma csak egy tünet, és ki kéne derítenünk a kiváltó oko(ka)t. Bejelentkezni a következő számon lehet: +36 30 992 81 56
Üdv
Érdeklődni szeretnék, a receptben az olvasható, hogy a kifacsart cirom héjával turmixoljuk össze a fokhagymát. Akkor ugye ez nem azt jelenti, hogy facsarás előtt lereszelt héjjat, hanem az egész kifacsart citromokat turmixoljuk?
A kifacsart citromok egész héjával kell elturmixolni! Nem kell lereszelni!
Üdvözlöm Vali !
Elkészítettem, klasszul sikerült, de nyugtasson meg kérem,hogy rendben van mert helyenként bekékült a massza.Én, úgy rémlik, ilyen jelenséggel/ mármint,hogy kékül/ találkoztam már a fokhagyma kapcsán. A receptet köszönöm !
Üdvözlettel : Rónai Tibor
Teljesen normális, hogy bizonyos fokhagyma fajták savas közegben bekékülnek. Csak a színe lesz más, de beltartalmi értékei nem változnak. Valójában a folyamat nem más, mint egy kis konyhakémia: jellemzően akkor következik be, amikor a fokhagymát felvágjuk vagy összezúzzuk, vagy savhatás éri. Ekkor a benne található természetes kéntartalmú anyagok további vegyületekre bomlanak szét. Ezek közül a színkialakító vegyületek aztán aminovegyületekkel (mint például aminosavakkal vagy fehérjékkel) pigmentet alkotnak. A megjelenő pigmentek a reagáló aminovegyületektől függően különböznek.
A színváltozásban a fokhagymában az izoalliinnek van szerepe, ha ugyanis ebből a vegyületből sok van a fokhagymában, akkor a feldolgozás során megzöldül/kékül. Ez az izoalliin szint fajtánként változik, frissen betakarított fokhagymákban általában alacsony.
A tárolás folyamán viszont megnő a vegyület mennyisége. A megfigyelések szerint az alacsony hőmérsékleten történő tárolás elősegíti az elszíneződést, a magas hőmérséklet gátolja a folyamatot. Kutatások szerint a 3°C-on tárolt fokhagyma elszíneződött a feldolgozás során, szemben a 25°C-on tárolttal.
A pigmentek képződését a kémhatás is befolyásolja. A fokhagyma zöldülésének kimondottan kedveznek a savas körülmények (kb pH 4-6,3). Nem csoda tehát, hogy a kékre vált fokhagyma látványa gyakoribb a befőttesüvegekben!
Kedves Vali !
Két kiegészítésem lenne a recepthez, ami nagyon jó , de praktikussabbá teszi.
Az egyik, hogy szerintem nem bió citromot kellene használni, hanem kezeletlent .
Én az utóbbi időben felforralom a vizet, belerakom az aprított citromot, „rottyantom” egyet még,–ez csak aroma..! nem baj ha forr–tűzről leveszem majd akkor teszem bele a fokhagymát.
Nekem praktikusabbnak tűnik, mert nem egyszerű a forráshatárt eltalálni a melegítés folyamán, és nagyon figyelni kell. Így nem téved az ember.
A bekékülésre adott válaszát pedig nagyon köszönöm.