ColoVada hetedik napja – elvileg még ehetnék, de már nem eszem
12. nap: Ma ráhangolódok a léböjtre azzal, hogy szilárd táplálékot már nem veszek magamhoz. Csak turmixokat, préselt leveket, leveseket és gyógyteákat fogok fogyasztani.
Ma reggel ébredés után megittam a frissítő, erőt és energiát adó H-500-as hidrogénes vizemet, és elkészítettem az utolsó adag májöblítő turmixomat. Egyébként sokan csak a böjt alatt értik meg, hogy mekkora szüksége van a szervezetnek a hidrogénes vízre. Gyakorlatilag ugyanazt a frissítő hatást érjük el vele, mint egy reggeli kávéval, csak mellette még köti a szabadgyököket is, erőteljesen hidratálja a sejteket, és beindítja az egészséges anyagcserét. A böjt alatti fejfájást is el lehet kerülni a segítségével.
A májöblítő turmix engem mindig eltelít. Olyan, mintha ettem volna egy komplett reggelit, úgyhogy az elfogyasztása után nem is szoktam éhes lenni 2-3 órát. Ráadásul ma a tegnap megcsapolt nyírvízből is ittam 3 decit, mert ma reggelre majdnem megtelt az üveg, amit az ág végére kötöttem.
Miért jó a nyírvíz fogyasztása a böjt alatt?
A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer. Évezredek óta használjuk nem csak finom élelmiszerként, hanem gyógyító szerként is. Számottevő mennyiségben tartalmaz betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutaminsav), ásványi anyagokat (makroelemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük” védelmére). Az oroszok szerint olyan kiváló a fiziológiája, hogy akár infúzióba is be lehetne kötni.
Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a „Mahla”, a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik. Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában.
A mai teám ismét lapacho volt, amiből legalább egy litert készítettem, hogy egész nap elkortyolgathassam. Az egyéb levek terén, pedig a következő alapanyagokból dolgoztam: alma, cékla, gyömbér, keserűnarancs (saját termés!), sárgarépa, zeller, fénygyökér, turbolya, medvehagyma, tyúkhúr, zöldfűszerek, rügyek, algapor, moringapor, búzafűpor, Hi-Fiber béltisztító koktél. No persze ezeket nem mind egyszerre tettem bele, hanem variálgattam az ízekkel.
Ebédre például medvehagymás gazpachot turmixoltam magamnak házi paradicsomléből, medvehagymából, fokhagymából, egy kis darabka uborkából és kápia paprikából, egy kis sóval, borssal, friss bazsalikommal.
De nagyon finom az alma-répa-zeller, és az alma-cékla-sárgarépa is. Itt találsz zöldturmix ötleteket.
Holnaptól kezdődik a ColoVada keményebb része, ugyanis 4 napig már csak az agyagkoktélt fogyaszthatom napi 4-szer, ami mellett csak biológiailag aktív vizet szabad inni, illetve ebéd helyett 2 agyagkoktél között egy kis főtt zöldséglevet vagy kálium levest. Ezt a levest előre leszoktam főzni 4 napra, és minden ebéd helyett ebből iszom meg fél litert. Mindenféle zöldség kerülhet bele, a lényeg, hogy zsiradék hozzáadása nélkül nagyon lassú tűzön főzzük legalább 3 órát fűszerekkel.
Én a következőket szoktam beletenni: vöröshagyma, fokhagyma, kelkáposzta, káposzta, karalábé, brokkoli, karfiol, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zellergumó, zellerlevél, gyömbér, kurkuma, csilipaprika, babérlevél, bors, köménymag, szerecsendió virág, borókabogyó, szegfűbors, lestyán, só.
Akik nem csinálják a ColoVadát, azok ebben a 4 napban csak leveket, turmixokat, gyógyteákat és vizet ihatnak, illetve minden reggel és este igyanak meg egy Hi-Fiber koktélt, napi 3×2 LaxMaxot ajánlatos bevenni. Mindkettő segíti a felesleges salakanyagok távozását a szervezetből, és kiválóan tisztítják a beleket.
Antal Vali