B12-vitamin (gyógyszergyári nevén: cianokobalamin)
Vajon tényleg csak a vegákat érinti ennek az idegrendszer működéséért felelős vitaminnak a hiánya? Valóban csak állati eredetű termékek tartalmazzák?

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amit elvileg nem raktároz a szervezet, viszont a legújabb kutatások szerint a máj képes tárolni, és akár 5 éven keresztül is ellátni a szervezetet. Azért ilyen hosszú ideig, mert a B12 igen kis adagokban is jól kifejti hatását. Általában „vörös vitamin”-ként is emlegeti a köznyelv, a gyógyászat sokszor cianokobalaminként tünteti fel az összetevők között, ami ennek a vitaminnak az izolált változata, és nem is minden esetben cianokobalamin. Természetes formája a methylcobalamin és az adenosylcobalamin.
Ez az egyetlen vitaminunk, amely fémet tartalmaz, azaz egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze. Ahhoz, hogy kifejthesse a hatását a szervezetben, kalciummal kell kapcsolódnia. Ezért önmagában kár szedni, csak vitamin- és ásványianyag-komplex részeként tud hasznosulni. A jól működő pajzsmirigy segíti a B12 felszívódását. Ha pajzsmirigy problémákkal küszködsz, ne felejtsd el a B12-vitamin pótlását!
A B12 vitamint a talajban valamint az állati és emberi bélrendszerben élő mikroorganizmusok állítják elő. Főleg a tejsavbaktériumaink jeleskednek ebben a munkában. Mivel ezek a mikroorganizmusok a vastagbelünkben tevékenykednek, ezért sajnos onnan nem igazán tud hasznosulni a B12, ami a vékonybélből képes csak felszívódni. A felszívódásához egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, amellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalamin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe.
Az utóbbi évek műszeres állapotfelmérései alapján az a tapasztalatom, hogy az emberek 80 %-ának nem tökéletes a vékonybél felszívó képessége, ez által a B12 sem tud tökéletesen hasznosulni. Hiába is szed a páciens tökéletes összetételű B-vitamin komplexet, mégis B-vitamin hiánnyal küzd. Ebben az esetben a szájnyálkahártyáról közvetlenül hasznosuló egyszerű szénhidrátba rejtett szopogatós változatot szoktam ajánlani. Ennek nem csak az az előnye, hogy kikerüli a bélrendszert, hanem az egész B-vitamin sort tartalmazza a tiamintól a folsavig a B12 mellett.
Miért fontos a szervezet számára a B12-vitamin?
- elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, ezáltal megakadályozza a vérszegénység kialakulását
- fokozza a gyerekek fejlődését és növekedését
- étvágycsináló
- növeli a szervezet energiáját
- védi az idegrendszert
- a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék nem tudnának nélküle megfelelően és célirányosan hasznosulni
- mérsékli az ingerlékenységet
- javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó képességet
- megelőzi a dementia fogalomkörébe tartozó betegségek kialakulását
- enyhíti az autizmus tüneteit
Hiánybetegségei
- demencia
- vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
- agykárosodás
- autisztikus tünetek
A B12-ből túladagolás nem lehetséges, toxicitás esetéről sem számolt még be az orvosi irodalom. Még szupermegadózisok esetén sem fordult elő mérgezés. Sokkal gyakoribb a hiánya, mint annak, hogy megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben.
Hiánytünetei
- étvágytalanság
- testszag
- magas koleszterinszint vékony emberek esetében
- állandó székrekedés
- fáradtság
- hajbántalmak, fejbőrkorpásodás, rossz minőségű haj kialakulása, erőteljes hajhullás
- korai őszülés
- indokolatlan időnként jelentkező erős szívdobogás
álmatlanság
- menstruációs panaszok
- idegesség (állandó „parázás”)
- feledékenység
- memória zavar
- tériszony jelentkezése
- egyensúlyzavarok
- a tájékozódási készség gyengülése
- beszédkészség zavarai
- a személyiség indokolatlan megváltozása
A B12-vitaminban szegény, viszont folsavban igen gazdag étrend (ilyen a vegánoké és a vegetariánusoké!) gyakran elfedi a B12-vitamin hiányát, mivel a B12 hiánytünetei még vegyes étrenden élőknél is csak 5 évvel azután kezdenek megjelenni, hogy a szervezet tartalékai kiürültek. Azért csak 5 évvel később, mert – mint feljebb írtam – a máj képes eltárolni akár 5 évig is. A vegánoknak megfontolandó a pótlás, hisz attól, hogy nincs tünet, még ott lehet a hiány.
B12-hiány fenyegeti az alkoholistákat (az alkohol rontja a B12 felszívódásának hatékonyságát), illetve azokat, akik gyomorszűkítő műtéten estek át, vagy akiket gyomorfekély miatt műtöttek, továbbá az aminoszalicilsav-tartalmú gyógyszert szedőket (krónikus bélgyulladásban szenvedők) vagy a metformin hatóanyagú gyógyszert szedő cukorbetegeket.
Természetes forrásai
Nem elég, hogy a B12 alapjáratban is nehezen szívódik fel, még ráadásul szinte kizárólag csak állati termékekben található, amelyekről szintén tudjuk, hogy nagyon nehezen hasznosulnak a szervezetben.
élesztő – amely sem a candidásoknak, sem a vékonybél funkciós zavaraival küzdőknek nem ajánlott.
- marhavese – túl magas purintartalma miatt gyakori fogyasztása nem ajánlott
- marhamáj – szintén nagyon magas a purintartalma
- marhahús, sertéshús – amely az anyagcsere méréseink szerint a magyar lakosság 70%-ának nem ajánlott élelmiszer, mert nem tud megfelelően hasznosulni.
- tojás – kiváló élelmiszer, de sajnos egyre több a tojásallergiás ember.
- sajt – kazein érzékenyeknek tiltott élelmiszer, és a laktózintoleranciával küzdők sem minden esetben ehetik.
- valódi tehéntej, kecsketej – csak a pasztörizálatlan változat tartalmazza megfelelő mennyiségben
- alga – kiváló forrás, és a legjobb hasznosulási esélyek, annak ellenére, hogy nem tartalmaz óriási mennyiséget, de legalább az felszívódik.
természetes fermentációval készült élelmiszerek – mivel a tejsavbaktériumok képesek B12 vitamint „gyártani”, ezért a tejsavas erjesztéssel készült probiotikus élelmiszerek a legbiztonságosabb B12 vitamin források. Itt találsz recepteket, hisz magad is el tudod készíteni ezeket.
Én rendszeresen fermentálok egész évben zöldségeket. A család két kedvence a Kimchi, ami egy koreai savanyított kell, és a szecsuáni zöldbabos káposzta. Ezek nem csak finomak, hanem rendkívül gazdagok C-vitaminban, A-vitaminban, nyomelemekben és ásványi anyagokban is. A B12-n kívül szinte az összes a B-vitamin megtalálható bennük, ráadásul pre- és probiotikus – azaz szinbiotikus – hatásúak. Kiváló tápanyagforrások és immunerősítők, támogatják a bélflórát, és szinte minden emésztési problémára és diszkomfort érzetre gyógyírt nyújtanak.
Akiknek ajánlott a B12 pótlás
- vegánoknak és vegetáriánusoknak (főleg azoknak, akik az étrendjükből kizárják a tejtermékeket és a tojást is!)
- azoknak, akik anyagcsere állapotuk miatt nem fogyaszthatnak vöröshúsokat, tejterméket vagy tojást
- tejallergiásoknak és kazein érzékenyeknek, tojásallergiásoknak
- annak, aki rendszeresen kirúg a hámból
- azoknak, akik túl sok fehérjekészítményt fogyasztanak (sportolók, testépítők) – ugyanis azokból hiányzik a B12 -vitamin
- nőknek a menstruáció körüli időszakban
A B12-vitamin csak folsavval együtt, komplexben a többi B-vitaminnal, valamint A-, E- és C-vitaminnal együtt tudja csak kifejteni a hatását, kizárólag természetes kelát formában és megfelelő biokémiai környezetben; illetve fermentált (leginkább a többszörösen fermentált) hatóanyagok formájában. Szintetikus változatainak csak 5-10%-a hasznosul. (Ha tudásod szeretnéd bővíteni, ajánlom figyelmedbe a Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? című írást.)
Sajnos, mivel szinte csak állati forrásból tud hozzájutni a szervezet, nagyon nehéz a dolgunk, hiszen a nagyipari állattartásból származó élelmiszeripari termékek már nyomokban sem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyeket kéne, viszont toxinokat, szintetikus hormonokat antibiotikumokat és méreganyagokat annál többet. Akkor jársz jól, ha háztájiban nevelkedett, nem tápon tartott marha vagy sertés húsa a forrás, illetve a tejnél és tojásnál ugyanerre ügyelj. Feltéve ha anyagcsere állapotod engedi ezek fogyasztását. A legegyszerűbb, ha rendszeresen fogyasztasz erjesztett zöldségeket.
Tudom, hogy a természetes források beszerzése szinte lehetetlen, ezért ajánlom valamilyen megfelelő komplex szedését (Spirulina és Chlorella, AFA- kékzöld- alga tabletta, Goji juice, Tasty-B)
Antal Vali
Kedves Valika , én már többször is észre vetem , hogy a B,12 vitamint ki kell hagyni , ez is tud rosz alvást előidézni ,nyugtalanságot.. Ugyanis ha a méhpempőt és B,12. is szedtem azt vettem észre egyre rosszabb az idegrendszerem , Orvosnő mondta, eggyütt ne szedjem , Elhagytam a B 12, és valóban csökkent a rosszulétem , és jobban aludtam, de az idegeim valamiért még sem jó, Vagy igazából nem tudom mi történt a méhpempőt is elhagytam , / szüneteltetem kb, 1,fél-2, havonként. Most meg a vérnyomásom megy fel de igen gyakran , szednem is kel egy kis csökkentőt. , napi 1 szem medazepán. és 1/4. rivotrilt felkelett emelni , Inkább vegán élek de azért eszem egy kicsi húst is amit éppen megkívánok. , Én egy nagyon nagy beteg voltam- vagyok. Epolár-Trió szétmarta a csontjaimat ,izmokat stb, még 2014, ben történt nagyon nagy fájdalmaim szoktak még most is lenni . Szeretettel Jó egészséget kívánok.
Tehát lehet túl adagolni ..
Mint a fenti cikkben is írtam, a B12-vitamintnem jó önmagában szedni, csak komplexben. Mert ha önmagában szedjük, akkor vagy nem hasznosul rendesen, vagy kellemetlen tüneteket is okozhat. Pont azért, mert nem jut el a célsejtekhez, ezáltal a szállító szervekben „túladagolási” tüneteket produkál. Egyébként milyen meggondolásból kezdtél el B12-vitamint szedni?